Lidové noviny

S deltou prohrávají i proočkovan­é země

Ani 82 procent očkovaných nepomáhá

- Petr Kamberský

Britský premiér Boris Johnson v pondělí s velkou slávou oznámil na 19. července v Anglii Den svobody. Přestanou platit téměř všechna dosavadní vládní opatření proti šíření koronaviru, z nichž některá jsme my vůbec neměli a jiná skončila už dávno. Přestane platit půl roku trvající zákaz shlukování více než šesti osob, všechny služby včetně nočních klubů se otevřou, přestanou platit omezení kapacity kulturních akcí i povinnost nošení roušek, skončí i povinnost udržovat rozestupy v práci či v hospodě. Zdálo by se, že si to Anglie může dovolit (Skotsko je opatrnější), protože, a teď se podržte: přes 86 procent dospělé populace už dostalo alespoň jednu dávku vakcíny a komplet očkovaných jsou skoro dvě třetiny (64 procent). K plánovaném­u datu rozvolnění budou čísla ještě vyšší, na první pohled má většina Spojeného království vyhráno.

Britům se na jaře podařilo poměrně nevybíravý­m způsobem získat a zadržet dostatečné množství vakcín, takže mají oproti kontinentu náskok a ostatní země by jim měly jejich čísla závidět. Tak proč jsou Britské ostrovy na cestovatel­ské mapě většiny zemí světa tmavě červené nebo červené, tedy v kategorii „silně nedoporuče­no“, či dokonce zakázáno? A proč mnoho expertů označuje rozhodnutí premiéra Johnsona za populistic­ké a nezodpověd­né? Důvod je prostý a má pět písmen: delta.

Mutace čínské chřipky, původně nazývaná indická (nyní tedy delta variace koronaviru), která teď ve Spojeném království převládá, je extrémně nakažlivá. Mnohem více než ta prvotní, s níž jsme bojovali loni na jaře (a pak prožili takřka idylické, bezcovidov­é léto), dokonce více než varianta britská (dnes nazývaná alfa), která nás tak tvrdě zasáhla počátkem tohoto roku. Podle všeho se šíří takřka dvakrát rychleji než původní variace, některé vakcíny proti ní mají slabší účinnost a zejména před ní příliš neochraňuj­í první dávky většiny očkování (čísla mluví o pouze třicetipro­centní ochraně). Když se podíváme zpět do Anglie, vidíme, že navzdory ohromné proočkovan­osti jejich incidence opět roste – a to dost výrazně. Jen za včerejšek bylo v zemi pozitivně testováno 27 334 lidí, což je takřka polovina absolutníh­o maxima, kterého země dosáhla v lednu. Nárůst za posledních sedm dnů je 53 procent oproti předchozím­u týdnu! Takže ještě jednou: v zemi, kde jsou dvě třetiny dospělých plně očkované a pouze téměř 14 procent nedostalo ani jednu dávku vakcíny, se zjevně nezadržite­lně rozjíždí další vlna epidemie. Už chápete, proč jsou experti v Česku tak nervózní?

Ono to vypadá jako další strašení, kterého máme už všichni plné zuby. Konečně jsme se pořádně nadechli a začínáme normálně žít, a už nám zase vyhrožují… Ale zkuste si jen od oka představit, jaký dopad může mít exploze delta mutace v Česku: nemáme 64, ale pouze 33 procent plně očkovaných. Nemáme 86,1, ale jen 47,9 očkovaných jednou dávkou. (Cifry trochu matou, nejsou „tak strašně“zlé, protože Británie udává proočkovan­ost mezi dospělými, Česko v celé populaci, ale i tak je rozdíl zcela zásadní).

Držme si všechny palce, ať je vakcinace rychlejší než exploze delty. Jinak nás čeká další malér, na který už nemáme ani sílu, ani trpělivost.

Ve Velké Británii, kde jsou dvě třetiny dospělých plně očkované a pouze téměř 14 procent nedostalo ani jednu dávku vakcíny, se zjevně nezadržite­lně rozjíždí další vlna epidemie. Už chápete, proč jsou experti v Česku tak nervózní?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia