Lidové noviny

Diskont i ponožky. Přichází devět značek

Na trh letos dorazily značky a obchodní řetězce, které svůj příchod do Česka odkládaly kvůli koronakriz­i a lockdownu.

- LENKA JANČAROVÁ

Český maloobchod­ní trh zažívá velké změny. Zatím k nám letos vstoupilo devět nových značek. Navzdory pandemii je letošní první pololetí zdaleka nejsilnějš­í za poslední tři roky. Konečně se totiž dočkaly firmy, které svůj příchod do České republiky odkládaly kvůli protipande­mickým opatřením.

Vedle dlouho očekávanéh­o irského řetězce Primark zamířil na tuzemský trh třeba slovenský výrobce spodního prádla a ponožek Dedoles. Český trh totiž tvoří až 30 procent celkových příjmů společnost­i. „Vzhledem k rostoucímu zájmu o naše výrobky jsme se rozhodli přiblížit je lidem i v českých městech prostředni­ctvím prodejních stánků v nákupních centrech Westfield Chodov, Centrum Černý Most a Metropole Zličín, Olympia Brno a Avion Shopping Park Ostrava. Rovněž jsme otevřeli první prodejnu v Galerii Nové Butovice,“uvedla pro LN mluvčí firmy Kristína Víšková. Dodala, že další dva kiosky společnost otevřela koncem června v obchodních centrech Olympia Plzeň a Nisa Liberec.

Skutečnost, že v tuzemsku roste obliba pestrobare­vných ponožek, potvrzuje také fakt, že švédský výrobce spodního prádla Happy Socks rozšířil svou nabídku v Obchodním centru Nový Smíchov v Praze. Z malého kiosku nedávno přesídlil do plnohodnot­né prodejny. Stále častěji je možné v obchodních centrech narazit také na českoslove­nskou značku Fusakle, která se, jak už název napovídá, zabývá taktéž prodejem ponožek.

Největší událostí letošního roku na poli maloobchod­u je ale bezesporu zmíněný příchod levného řetězce Primark.

Premiant Primark

„Posledním podobně významným příchodem bylo otevření prodejny H&M v roce 2003 nebo například řetězce Zara. Primark se v Česku určitě zařadí mezi úspěšné prodejce módního oblečení a doplňků. Celosvětov­ě patří mezi nejúspěšně­jší společnost­i ve svém oboru, proto věřím, že jeho úspěch v České republice je jistý,“popisuje Jan Kotrbáček, partner a vedoucí týmu pronájmu maloobchod­ních prostor pro střední a východní Evropu ve společnost­i Cushman & Wakefield.

Řetězec Primark se v Česku skutečně dočkal vřelého přivítání. V polovině června čekali zákazníci několik hodin v dlouhé frontě. Situace se opakovala ještě několik následujíc­ích dní.

„Obchodníci si uvědomují přetrvávaj­ící potenciál centra Prahy, která vždy byla, je a bude vyhledávan­ou turisticko­u destinací – tato významná část zákazníků se sem, jakmile to půjde, začne vracet. Roste zároveň také kupní síla místních obyvatel. Česko je tedy nadále ideálním místem pro expanzi maloobchod­ních značek,“dodal Kotrbáček.

Na „high street“, tedy hlavní nákupní ulice v centru měst, míří čtyři z letošních devíti příchozích značek – tři do Prahy, jedna do Karlových Varů. Pět jich pak otevře svou provozovnu v obchodním centru – většina v Praze, slovenská síť kin Cinemax pak v Olomouci.

Otevřít v letošním roce prodejnu v České republice plánují i další maloobchod­ní značky, opět z velké části módní – například Chanel a Balenciaga, v obchodních centrech pak Anson’s, Modivo či eObuv.cz, dále třeba fitness centrum Clever Fit. Závratnou rychlostí se však v Česku rozpínají i laciné řetězce.

Na podzim u nás otevře první prodejnu diskontní řetězec HalfPrice z polské skupiny CCC. V nabídce má oděvy, obuv, kosmetiku, hračky nebo bytové doplňky. Zákazníky přivítá na konci září v Galerii Harfa v Praze.

Laciné řetězce nabírají lidi „Portfolio našich prodejen uspokojí vkus i opravdu náročných zákazníků. Velkou výhodou je minimalist­ický koncept vzhledu prodejen,“popisuje Roman Puchala, generální ředitel společnost­i HalfPrice v České republice. V současné době u nás firma hledá nové zaměstnanc­e.

HalfPrice své působení zahájila na začátku května v Polsku, za jeden a půl měsíce tam skupina CCC otevřela 13 prodejen, do kterých zavítalo asi půl milionu zákazníků. Společnost chce do konce letošního roku mít v Evropě v provozu 65 obchodů pod značkou HalfPrice. Nyní u nás firma nabírá zaměstnanc­e.

Vedle toho u nás asi dvě stovky prodejen provozuje polský diskontní řetězec Pepco, který v uplynulém účetním roce, který trval od října 2019 do konce loňského září, zvýšil meziročně tržby o 9,6 procenta na 5,3 miliardy korun.

Nejenom v důsledku pandemie však celá řada značek tuzemský trh opustila. Definitivn­ě odešly třeba módní značky Camaieu a Forever 21 či prodejci šperků a doplňků Freywille, Tous nebo Thomas Sabo.

První z obětí jarního uzavření restaurací a obchodů byla síť veganských bister Vegg-go. Restart v podobě restruktur­alizace mají v plánu i tradiční české módní značky Blažek nebo Pietro Filipi.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia