Lidové noviny

Amazon dostal k výročí nového šéfa

- LENKA JANČAROVÁ

Jeff Bezos o víkendu předal po 27 letech křeslo ředitele internetov­ého gigantu svému nástupci. Nový šéf Amazonu Andy Jassy je ve firmě čtvrt století a mimo jiné v ní vybudoval úspěšnou cloudovou divizi.

Vedení americké internetov­é společnost­i Amazon se v pondělí ujal Andy Jassy. V křesle ředitele střídá zakladatel­e společnost­i Jeffa Bezose. Ten se rozhodl funkci o víkendu opustit a zůstat jen výkonným předsedou její správní rady.

Do internetov­ého molochu jménem Amazon nastoupil Andy Jassy pouhé tři roky poté, co Jeff Bezos založil 5. července 1994 tehdejší online knihkupect­ví ze svého domova na předměstí Seattlu. Výměna na nejvyšším postu přitom přišla v den, kdy firma oslavila 27 let od svého vzniku.

Tržní hodnota společnost­i se za bezmála tři dekády postupně vyšplhala na aktuálních zhruba 1,7 bilionu dolarů, asi 36,8 bilionu korun. Amazon se tak stal jednou z nejsilnějš­ích společnost­í na světě. A nynější nástupce Andy Jassy se na úspěchu internetov­ého gigantu bezesporu podílel.

Jassy má plnit Bezosovy sliby Od roku 2003 vedl cloudovou divizi dnes známou jako Amazon Web Services. Právě z této větve se pod Jassyho vedením vyklubalo veleúspěšn­é oddělení, které na tržbách ve výši 45 miliard dolarů tvoří více než polovinu provozního zisku celého Amazonu. Tuto službu vypracoval v obra, jenž ovládá přibližně třetinu cloudového trhu na světě.

Na Jassym nyní bude, aby pokračoval v nových aktivitách Amazonu, včetně snahy o vysokou automatiza­ci skladů. Bude ale také muset vyřešit, jak bude Amazon reagovat na vyšetřován­í, které s firmou zahájily regulační orgány po celém světě. Ty zkoumají, zda velké americké technologi­cké firmy nemají až příliš velký vliv. Bude mít i za úkol dotáhnout nedávný Bezosův slib, že se firma bude lépe starat o své zaměstnanc­e. Bezos dal tento slib po roce nepokojů ve skladech, ale také v centrále v Seattlu.

„Mít velmi dobrý plán nástupnict­ví je pro dlouhověko­st společnost­i absolutně zásadní,“uvedla pro server NBC News Barbara Kahnová, profesorka marketingu na Pensylváns­ké univerzitě.

Kvalitní plán nástupnict­ví Bezos rozhodně měl, protože schopnosti samotného Jassyho neunikly ani konkurenci. Podle serveru Business Insider generální ředitel Microsoftu Steve Ballmer v minulosti uvažoval o Jassym jako o svém nástupci, než si nakonec vybral Satyu Nadellu. Spekuloval­o se o něm také jako o nástupci

Travise Kalanicka ve vedení alternativ­ní taxislužby Uber.

Jassy je od roku 1997 ženatý, s manželkou Elanou mají dvě děti. Často se otevřeně vyjadřuje k otázkám sociální spravedlno­sti, odsoudil například policejní vraždy Afroamerič­anů a nedávno se stal sponzorem sítě černošskýc­h zaměstnanc­ů Amazonu. Na Twitteru se také veřejně vyjadřoval k imigraci, diskrimina­ci lidí s menšinovou sexuální orientací a dostupnému bydlení. Většinou se však vyhýbá komentářům k politice.

Bezos: od knih do vesmíru Sedmapades­átiletý Bezos založil Amazon v roce 1994 a postupem času z něj vytvořil největší internetov­ý obchod na světě. Bezos je podle posledního žebříčku časopisu Forbes s majetkem 177 miliard dolarů, v přepočtu asi 3,8 bilionu korun, nejbohatší­m člověkem na světě. Chce se i nadále podílet na nových projektech Amazonu, hodlá se však více věnovat i svým dalším firmám.

Firma byla původně online knihkupect­vím. Dokonce se ani nejmenoval­a Amazon, ale Cadabra. Nový název, odvozený od řeky Amazonky, nahradil Cadabru, protože jeho prvním písmenem bylo A – podle Bezose výhodnější ze strategick­ých i marketingo­vých důvodů.

Z online knihkupect­ví je dnes nadnárodní technologi­cký gigant a obchodní řetězec zaměstnáva­jící na 1,3 milionu lidí a obsluhujíc­í stovky milionů zákazníků.

U toho všeho s ním byla bok po boku už od samého začátku jeho žena, spisovatel­ka MacKenzie Bezosová. Své manželství ale Bezosovi ukončili loni v červenci a bývalá manželka v rozvodovém vypořádání získala čtvrtinu akcií Amazonu.

Jeffa Bezose teď ale čeká poněkud příjemnějš­í událost v podobě splněného snu. Už 20. července by měl letět do vesmíru, o čemž údajně sní celý život. Odstartova­t má na palubě rakety postavené jeho společnost­í Blue Origin. Let s lidskou posádkou potrvá asi půl hodiny. Půjde o takzvanou suborbitál­ní misi, při níž se loď dostane na okraj vesmíru. Tam si budou moci pasažéři chvíli užívat výhled a stav beztíže, než se vrátí zpět na Zemi.

Z Amazon Web Services se pod Jassyho vedením vyklubalo veleúspěšn­é oddělení, které na tržbách tvoří více než polovinu provozního zisku celého Amazonu

 ?? FOTO PROFIMEDIA, REUTERS ?? (vlevo), nastoupil do Amazonu pouhé tři roky poté, co jej Jeff Bezos – nyní nejbohatší člověk planety – založil. Zatímco Bezos se bude dál věnovat jiným svým podnikům, v první řadě kosmické společnost­i Blue Origin, na Jassym bude, aby pokračoval v řízení neustále rostoucího Amazonu.
FOTO PROFIMEDIA, REUTERS (vlevo), nastoupil do Amazonu pouhé tři roky poté, co jej Jeff Bezos – nyní nejbohatší člověk planety – založil. Zatímco Bezos se bude dál věnovat jiným svým podnikům, v první řadě kosmické společnost­i Blue Origin, na Jassym bude, aby pokračoval v řízení neustále rostoucího Amazonu.
 ??  ?? Andy Jassy, nový ředitel největšího internetov­ého obchodu na světě
Andy Jassy, nový ředitel největšího internetov­ého obchodu na světě

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia