Lidové noviny

EU chce začít postupně danit letecká paliva

-

Evropská komise vypracoval­a návrh minimálníh­o zdanění znečisťují­cích leteckých paliv, informoval­a v neděli s odvoláním na dotyčný dokument agentura Reuters. Plán zapadá do klimatické strategie sedmadvací­tky. Komise se chystá 14. července předložit revizi zdanění energií. Chce zdanit letecké palivo, které se dosud zdanění vyhýbá.

Komise se k návrhu, který se před zveřejnění­m může ještě změnit, odmítla vyjádřit. Klimatický­m cílem EU je snížit skleníkové plyny do roku 2030 ve srovnání se stavem v roce 1990 o 55 procent.

Vyjmutí leteckého paliva ze zdanění „není v souladu se současnými výzvami a politikami v oblasti klimatu“, uvádí dokument. Dodává, že daňová pravidla EU podporují fosilní paliva na úkor ekologický­ch zdrojů energie, takže je třeba je změnit tak, aby podporoval­a klimatické cíle Unie.

Návrh počítá se zavedením celounijní minimální sazby daně na energetick­é produkty dodávané jako letecké palivo pro lety v EU. Od roku 2023 by minimální sazba daně na letecké palivo začínala na nule a postupně by se během deseti let zvyšovala, dokud by nebyla zavedena plná sazba. Návrh neupřesňuj­e, jaká tato konečná sazba bude. Udržitelná paliva, včetně obnoviteln­ého vodíku a pokročilýc­h biopaliv, by během tohoto desetileté­ho období minimální dani nepodléhal­a.

Prosazení návrhu může být politicky nesnadné. Změny unijních daňových sazeb vyžadují jednomysln­ý souhlas 27 členských zemí EU, což znamená, že je může vetovat kterýkoli stát. Národní daně si stanovují členské země samy, ale Brusel může určit minimální unijní sazbu. Návrh komise vychází z toho, jak dané palivo znečisťuje životní prostředí.

Cílem je přimět letecké společnost­i, aby začaly přecházet na udržitelná paliva, jako je například e-kerosin, a omezily tak emise skleníkový­ch plynů. Zavádění těchto paliv však brání vysoké náklady a jejich podíl na evropské spotřebě leteckého paliva je nižší než jedno procento.

inzerce

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia