Lidové noviny

Delikatesa ze srdce Hané

- EVA OBŮRKOVÁ

Tvarůžky, nazývané také syrečky nebo též tvargle, se na Hané podomácku vyráběly téměř v každé chalupě přes půl tisíciletí. Kde a kdo přesně s jejich výrobou začal?

Nevíme, ale s ohledem na jednoducho­u recepturu tvaroh + sůl si není těžké představit, že zkrátka některá hospodyňka někde něco zapomněla. Anebo se pustila do pokusu, který dopadl jinak, než předpoklád­ala? Možné je v podstatě všechno.

Jisté je, že olomoucké tvarůžky jsou jediný původní český sýr s chráněným zeměpisným označením původu. Vyrábějí se z tvarohu z pasterizov­aného kravského mléka bez přídavku syřidel, barviv, aromat a stabilizát­orů v desítkách rozmanitýc­h tvarů.

Už 145 let od zahájení výroby

Ve velkém je jako první začal vyrábět Josef Wessels v Lošticích roku 1876, a v tradici pokračoval jak jeho syn Alois, tak posléze jeho zeť Karel Pivný. Ze stovek drobných výrobců jejich potomci jako jediní ze všech dokázali rodinný podnik udržet do současnost­i a tvarůžkárn­u A. W. s láskou dodnes vylepšují a zvelebují.

Letos společnost oslaví už 145 let od zahájení výroby a o tom, že se jí daří, svědčí i čísla. Zatímco v roce 1990 po restituci firma s 25 zaměstnanc­i dokázala vyrobit 298 tun olomouckýc­h tvarůžků ve dvou druzích, nyní má zaměstnanc­ů 170, vyrábí 2221 tun tvarůžků ročně, v sortimentu najdete přes třicet druhů a má také čtyři podnikové prodejny, a to v Lošticích, Brně, Olomouci a Ostravě.

Muzeum s moderní expozicí

Pokud se s tvarůžky chcete seznámit do nejmenších podrobnost­í, nejlepší je začít právě v Lošticích. Potomci Josefa Wesslese totiž v místě původního výrobního areálu zřídili muzeum olomouckýc­h tvarůžků s moderně pojatou expozicí.

Seznámíte se v něm jak s historií oblíbené pochoutky od prvních zmínek až do současnost­i, tak zejména s výrobním procesem krok za krokem.

Prohlédnet­e si, jak vypadalo mletí a lisování tvarohu dřív, než se ruční výroba proměnila na strojní, i cestu každého tvarůžku od jeho formování přes koupání a zrání až po balení. V malém retro kině se podíváte na film o výrobě a historii tvarůžků, nechybí ani tvarůžková dílna, koutek pro děti anebo trenažer na šlapání tvarohu.

Jasně, není skutečný, ale ono by vás to stejně brzy přestalo bavit: tvaroh promíchaný se solí ležel jeden až tři dny v nízkých sudech a pak se musel důkladně propracova­t. Menší množství se hnětlo rukama, ale nejrozšíře­nějším postupem dlouho zůstalo důkladné šlapání tvarohu bosýma (a hlavně dobře umytýma!) nohama. Asi třicet centimetrů vysokou vrstvu prý dvě děvečky nebo jeden muž poctivě prošlapáva­li jednu a půl až dvě hodiny, takže se docela „prošli“.

Přestože se ale o tvarůžcích dozvíte skutečně všechno (a budete například vědět, že neobsahují látky, které způsobují celiakii, a jsou tedy vhodné i pro bezlepkovo­u dietu, anebo že díky nízkému obsahu tuku a naopak vysokému obsahu bílkovin a vápníku jsou skvělé pro hubnutí), sebelepší muzeum vás nepřipraví na jejich charakteri­stickou chuť a vůni. Tu si vychutnáte až na poslední zastávce, protože z muzea vyjdete přímo do podnikové prodejny. Záleží jen na vás, jestli co nejrychlej­i utečete, anebo se pustíte do nadšeného průzkumu.

Co s nimi podniknout?

Ano, tvarůžky skutečně nevoní všem. Pokud je ale máte rádi – a je úplně jedno, jestli zapečené se slaninou, jen tak na dobrém chlebu s máslem a cibulí, posypané paprikou, jako tvarůžkový tatarák anebo třeba v pomazánce – v loštickém muzeu najdete nejrůznějš­í tipy, co s tvarůžky podniknout, a to včetně nových receptů a kuchařek.

Další inspirací může být zastávka v některé z okolních restaurací anebo v Tvarůžkové cukrárně. Tam ochutnáte tvarůžky připravené jinak a vskutku netradičně: klasické šátečky, kremrole, větrníky, koláčky, záviny a lokše jsou totiž plněné různě ochucenými tvarůžkový­mi pěnami. Sortiment se navíc stále rozrůstá, a tak kromě přibližně dvaceti druhů slaných dobrot můžete ochutnat i tvarůžkové topinky, chlebíčky, burgery, a dokonce i zmrzlinu.

Anebo si raději dáte pivo Tvarg z nového pivovaru ve Velké Bystřici, kde se rozjela výroba tvarůžků značky Tvargle?

Autorka je spolupraco­vnicí redakce

 ?? FOTO MAFRA – STANISLAV HELOŇA ?? Rodinná tvarůžková cukrárna v Lošticích na Šumpersku vyrábí a prodává slané moučníky podle vlastních receptů
FOTO MAFRA – STANISLAV HELOŇA Rodinná tvarůžková cukrárna v Lošticích na Šumpersku vyrábí a prodává slané moučníky podle vlastních receptů

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia