Lidové noviny

Kdo zavelí do Kataru?

-

Chybělo málo a Češi mohli být v semifinále Eura. Jenže stejně blízko byli i k porážce třeba hned v prvním zápase se Skotskem – nebýt ekvilibris­tických schopností Patrika Schicka a Tomáše Vaclíka.

Koho ještě vedle dvou jasných tahounů přidat do All star českého týmu? Své si odvedli Tomáš Souček, Vladimír Coufal a Tomáš Holeš. U ostatních už bylo jen místy polojasno. U některých trvale zamračeno.

Například Alex Král vypadal, jako by ho v moskevském Spartaku fotbal úplně odnaučili. Možná se mu ale jen nepovedlo naladit na stejnou vlnu s trenérem Jaroslavem Šilhavým.

Podobně na tom zřejmě byla i další z mladých nadějí českého fotbalu. Adam Hložek vystupoval v několika málo přidělenýc­h minutách zakřiknutě. Nejplatněj­ší mohl být proti Dánům, jenže to na něj vyšla tribuna.

Trenér si ovšem nějak nekápl do noty ani s veterány. Původního kapitána Bořka Dočkala na turnaj ani nevzal a Vladimír Darida nedopadl o moc lépe. Asi i vinou defenzivně poskládané­ho středu zálohy se příliš neprosadil, pak ho ze hry vyřadilo zranění a po něm i kouč.

Když na poslední část čtvrtfinál­ového zápasu na hřiště přece jen vyběhl, působil nezúčastně­ně. Nejspíš už si v hlavě sumíroval, jak oznámí konec v reprezenta­ci. Ve třiceti mi to přijde dost předčasné rozhodnutí!

Kvalifikac­i o světový šampionát už budou dotahovat jiní lídři. Snad se bohatým katarským pořadatelů­m povede lépe než těm v Baku technicky odstínit pro fotbal nevhodné klima. Vůbec nejdůležit­ější ale je, aby se Mundial 2022 hrál opravdu v roce 2022. Byť v zimě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia