Lidové noviny

Strop už je o něco výš

- TOMÁŠ KUBÁNEK

est minut nastavení uplynulo, sudí Kuipers naposledy foukl do píšťalky a většina českých fotbalistů popadala na trávník. Vyčerpaní, někteří polykali slzy. Bojovali jako lvi, do poslední chvíle se snažili dohnat nepříznivý výsledek, Souček s Bořilem dokonce své nasazení odnesli krvavými šrámy na hlavě, Barák chvíli před koncem pálil z dvaceti metrů těsně vedle.

Jenže vše bylo marné. Mezi nejlepší kvarteto postoupili po výhře 2:1 Dánové, česká cesta Eurem se zastavila ve čtvrtfinál­e.

„Hráčům jsme v kabině poděkovali, protože předvedli skvělé výkony. Museli jsme hrát každý na hranici svých možností a ještě pracovat jako tým dohromady. To vše pak dospělo k výsledku, kterého jsme dosáhli. Já osobně to hodnotím jako velký úspěch,“prohlásil bezprostře­dně po sobotním vyřazení kouč Jaroslav Šilhavý.

Úspěchu se svými svěřenci skutečně dosáhl, o tom není sporu. Na šampionát odjížděli podporován­i lehkým optimismem, sympatické­mu hernímu projevu fanoušci přáli, zároveň se tušilo, že absolutní špička je trochu někde jinde.

Čtvrtfinál­e proti Dánsku poměrně věrně odrazilo aktuální stav fotbalové reprezenta­ce a její výkonnostn­í strop. „Věděli jsme, že tak musíme hrát – disciplino­vaně, týmově, s nasazením a ještě tam musí vylítnout nějaké individuál­ní výkony,“podotkl Šilhavý.

Vyjmenovan­é přednosti charakteri­stické pro aktuální generaci a možná i současný fotbal znovu 2-1-2 6:4

Branky: 49. Schick - 5. Delaney, 42. Dolberg. Rozhodčí: Kuipers - Van Roekel, Zeinstra - Van Boekel (video, všichni Niz.). ŽK: Krmenčík, Kalas. Diváci: 16 306 (omezený počet).

ČESKO: Vaclík - Coufal, Čelůstka (65. Brabec), Kalas, Bořil - Holeš (46. Jankto) - Masopust (46. Krmenčík), Souček, Barák, Ševčík (80. Darida) Schick (79. Vydra). Trenér: Šilhavý.

Dánsko: Schmeichel - Christense­n (81. Andersen), Kjaer, Vestergaar­d - Stryger Larsen (71. Wass), Höjbjerg, Delaney (81. Jensen), Mähle - Damsgaard (60. Norgaard), Dolberg (59. Poulsen), Braithwait­e. Trenér: Hjulmand.

nechyběly. Nasazení, intenzita, aktivita, obětavost, pohyb, týmovost – to vše jsou prostředky, s nimiž český celek vytáhl proti každému soupeři na Euru; tedy až na mátožný duel s Anglií, kdy už oba celky měly jistý postup. A je to základ strategie, s níž mohou být Češi dlouhodobě úspěšní. Nejenže tím eliminují soupeřovy zbraně, což bylo vidět hlavně proti Chorvatsku a Nizozemsku, ale také se odrazí k ofenzivní nadstavbě.

Té ve své podstatě vyšší kvalita stále ještě schází. Útočná fáze dokáže vyprodukov­at nebezpečné situace z velké části opět týmovou souhrou, kde to musí sednout každému z hráčů. Aktuálně chybí výrazná postava režiséra, kterou už nebude zastávat Vladimír Darida, jenž měsíc před 31. narozenina­mi ohlásil konec reprezenta­ční kariéry. I proto přípravě šancí chybí efektivita, spousta centrů byla neadresnýc­h. A jako opravdový zakončovat­el se ukázal pouze Patrik Schick. Zároveň dodejme – zaplať pánbůh za útočníka takové kvality, který se dokázal prosadit z rozličných pozic, prokázal skvělou orientaci ve vápně i udivil dalekonosn­ou trefou z téměř půlky hřiště.

Obrana fungovala o něco lépe, než se předpoklád­alo. Důraz, blokování ostrých střel i rozehrávka byly na velmi slušné úrovni, neúnavný Coufal navíc rozjížděl po straně útoky. Bohužel se to neobešlo bez chyb, zřejmě kvůli únavě z náročné sezony turnaj úplně nesedl Bořilovi. Naopak parádní zákroky předvedl Vaclík, jenž opětovně zabral pozici brankářské jedničky.

Je otázkou, jak se na formě týmu podepsalo náročné cestování před a po každém zápasu. Není bez zajímavost­i, že do semifinále prošla pouze mužstva, která svou skupinu hrála doma.

„České mužstvo má potenciál a teď to bude o tom, aby se vhodně doplnilo a takhle fungovalo dál,“shrnul v rozhovoru pro Lidovky.cz bývalý kanonýr Horst Siegl.

Reprezenta­nti v posledních týdnech udělali hodně pro to, aby se blbá nálada z dění v českém fotbale zlepšila. Snad teď přidají svůj díl i mocipáni v čele s novým šéfem Petrem Fouskem.

Čeští fotbalisté skončili na Euru ve čtvrtfinál­e, když podlehli Dánsku 1:2. Předvedli však své zbraně, díky nimž mají potenciál být dlouhodobě úspěšní. ČESKO Dánsko 1 2

 ?? FOTO: REUTERS // KOLÁŽ ŠIMON / LN ?? Vstřelené góly
Celkem: 6
Pravou nohou: 1 Levou nohou: 3 Hlavou: 2
Jinak: 0
Ve vápně: 5
Mimo vápno: 1
Z pokutového kopu: 1
Střelecké pokusy Celkem: 57 Na bránu: 19 Mimo bránu: 24 Zblokováno: 14
Hned pět ze šesti branek českého týmu vstřelil
který po čtvrtfinál­ových bojích spolu s Cristianem Ronaldem vedl pořadí střelců na šampionátu. Ze šestnácti střeleckýc­h pokusů mířil na bránu devětkrát, což je také nejvíc ze všech.
Bilance: Útoky: 193
Gólové asistence: 4 Rohy: 28
Ofsajdy: 10
Přihrávky
Celkem: 2131 Úspěšných: 1651 Úspěšnost: 77,4 %
Nejvíc úspěšných přihrávek předvedl
– 197 s tříčtvrtin­ovou úspěšností. Celkově však Češi oproti většině týmů v počtu přihrávek a jejich úspěšnosti zaostávali.
Získané míče: 221 Spáchané fauly: 51 Získané fauly: 37 Žluté karty: 7 Červené karty: 0
Nejvíc faulů spáchali Tomáš Souček a Jan Bořil, kteří se dopustili shodně osmi přestupků. Vladimír Darida byl faulován šestkrát.
Nejvíc kilometrů naběhal z českého týmu Tomáš Souček – 57,8, což ho po čtvrtfinál­e řadilo na druhé místo za Španěla Pedriho
(61,5 km). Největší rychlost vyvinul Tomáš Kalas – 33,1 km/h, který je v rámci turnaje na jedenáctém místě.
odchytal všech pět utkání, přičemž dostal čtyři góly, dvakrát udržel čisté konto a předvedl čtrnáct zákroků.
FOTO: REUTERS // KOLÁŽ ŠIMON / LN Vstřelené góly Celkem: 6 Pravou nohou: 1 Levou nohou: 3 Hlavou: 2 Jinak: 0 Ve vápně: 5 Mimo vápno: 1 Z pokutového kopu: 1 Střelecké pokusy Celkem: 57 Na bránu: 19 Mimo bránu: 24 Zblokováno: 14 Hned pět ze šesti branek českého týmu vstřelil který po čtvrtfinál­ových bojích spolu s Cristianem Ronaldem vedl pořadí střelců na šampionátu. Ze šestnácti střeleckýc­h pokusů mířil na bránu devětkrát, což je také nejvíc ze všech. Bilance: Útoky: 193 Gólové asistence: 4 Rohy: 28 Ofsajdy: 10 Přihrávky Celkem: 2131 Úspěšných: 1651 Úspěšnost: 77,4 % Nejvíc úspěšných přihrávek předvedl – 197 s tříčtvrtin­ovou úspěšností. Celkově však Češi oproti většině týmů v počtu přihrávek a jejich úspěšnosti zaostávali. Získané míče: 221 Spáchané fauly: 51 Získané fauly: 37 Žluté karty: 7 Červené karty: 0 Nejvíc faulů spáchali Tomáš Souček a Jan Bořil, kteří se dopustili shodně osmi přestupků. Vladimír Darida byl faulován šestkrát. Nejvíc kilometrů naběhal z českého týmu Tomáš Souček – 57,8, což ho po čtvrtfinál­e řadilo na druhé místo za Španěla Pedriho (61,5 km). Největší rychlost vyvinul Tomáš Kalas – 33,1 km/h, který je v rámci turnaje na jedenáctém místě. odchytal všech pět utkání, přičemž dostal čtyři góly, dvakrát udržel čisté konto a předvedl čtrnáct zákroků.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia