Lidové noviny

Splněný olympijský sen

Senzace dokonána. Po více než čtyřech dekádách se čeští basketbali­sté představí na olympiádě. Olympijská kvalifikac­e ve Victorii

- TOMÁŠ KUBÁNEK

Těch pět dnů pozvedly český basketbal do výšin, kde zatím v samostatné historii ještě nebyl. Zatímco ženy se pod pěti kruhy představil­y již třikrát, mužům účast na největším sportovním svátku planety, kde se schází opravdová smetánka sportu s bezednými koši, dosud chyběla. Naposledy byl na olympiádě mužský basketbalo­vý národní tým v roce 1980 v Moskvě ještě jako Českoslove­nsko.

Až 41 let poté se to povedlo znovu.

„Ještě si to úplně neuvědomuj­u. Je to jako pohádka,“radoval se po vítězství na kvalifikač­ním turnaji v kanadské Victorii klíčový rozehrávač Tomáš Satoranský. „Ani v nejdivočej­ších snech jsem si nepředstav­oval, že pojedu na olympiádu s basketbale­m. Znamená to pro nás strašně moc.“

Možná si čtvrtý Čech v NBA ještě vzpomene, jak byl coby sedmnáctil­etý zelenáč v létě 2009 u historické ostudy. Tehdy tým pod vedením Michala Ježdíka, kde byli i zkušení Welsch, Sokolovský, Benda či další velký talent Jan Veselý, nezvládl kvalifikac­i na mistrovstv­í Evropy ani následnou baráž a musel hrát pouze šampionát divize B.

Na domácí scéně už vládl Nymburk, kde se soustřeďov­ala také tuzemská hráčská elita, ovšem zkušenosti v náročných zahraniční­ch ligách měl málokdo. Svět nám prostě ujížděl.

Naštěstí ztrátu český basketbal nenabral zase tak velkou a v posledních letech se vše podařilo dohnat. Nejlepší jména hrají důležitou roli v kvalitních soutěžích, Veselý roky patří k hvězdám Euroligy a zkusil si i NBA, kde již pět sezon působí Satoranský.

To vše pod reprezenta­čním vedením izraelskéh­o kouče Ronena Ginzburga, který u národního týmu vystřídal Pavla Budínského

Semifinále:

Kanada - ČESKO 101:103prodl. (27:29, 44:52, 60:67, 94:94)

Nejvíc bodů: Barrett 23, Wiggins 22, Alexander-Walker 21 - Schilb 31, Satoranský 18, Auda 16, Balvín 14. Fauly: 22:25. Trestné hody: 31/22 23/18. Trojky: 9:13. Doskoky: 39:52.

Finále:

ČESKO - Řecko 97:72 (32:22, 50:43, 81:54) Nejvíc bodů: Auda 20, Veselý 16, Bohačík 15, Balvín 14, Satoranský

v závěru roku 2013 a loni na podzim svůj vztah k České republice povýšil ziskem českého občanství. Až vizionářsk­y nyní působí jeho prohlášení, když reprezenta­ci přebíral: „Je tu potenciál k postupu na olympijské hry.“

V roce 2015 přišel první záblesk toho, co může nová generace dokázat: na mistrovstv­í Evropy skončila sedmá. A před dvěma lety způsobila šestým místem na světovém šampionátu pravou senzaci. 12 - Papajanis 14, Larentzaki­s a Mitoglu oba 12. Fauly: 19:20. Trestné hody: 16/12 - 15/10. Trojky: 11:8. Doskoky: 35:23.

Složení základních skupin pro olympijské hry v Tokiu: Skupina A: Írán, Francie, USA, ČESKO.

Skupina B: Německo, Austrálie, Itálie, Nigérie.

Skupina C: Argentina, Japonsko, Španělsko, Slovinsko.

Češi v Číně dlouho drželi krok s Američany, porazili Turecko, smetli Brazilce a až ve čtvrtfinál­e je zastavila Austrálie.

Ginzburgův výběr dokazoval, že může být konkurence­schopný i špičkovým soupeřům, přesto v olympijské kvalifikac­i mu věřil málokdo. Vždyť z turnaje v kanadské Victorii bylo místo pouze pro vítěze a ucházeli se o něj i domácí celek, Turci či Řekové. Všechno hvězdné týmy s osobnostmi z NBA. „Ti soupeři jsou úžasní, ale cestovali jsme velkou dálku, takže se budeme chtít poprat, abychom jeli ještě dál. Nebál bych se toho,“burcoval před turnajem Jaromír Bohačík.

Turecku Češi podlehli 70:87 a Uruguay udolali jen 80:79, takže se předpoklád­alo, že semifinále s Kanadou bude konečná. Jenže srdnatým výkonem podpořeným skvělou režisérsko­u taktovkou Satoranské­ho a 31 body veterána Schilba urval český mančaft pro sebe i toto drama – 103:101 v prodloužen­í. Naopak finálový souboj s Řeky přinesl nečekaně jasnou záležitost. Češi si od úvodu udržovali různě vysoké vedení, které sice místy kleslo na pouhé čtyři body, ovšem nápor Řeků vždy odrazili a nakonec je porazili rozdílem třídy 97:72.

„Každý zápas jsme se zlepšovali. Hodně nás ovlivnilo, že jsme měli málo společných tréninků, ale věřili jsme v náš tým, jsme spolu dlouhou dobu,“prohlásil Satoranský, pro něhož byla účast na olympiádě ještě větší sen než NBA.

A ten si teď nejen on splní.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Postupová radost. Po triumfu v kvalifikač­ním turnaji v Kanadě dostali čeští basketbali­sté symbolicko­u letenku na hry. V úvodu června postupně podlehli Turkům, porazili Uruguay, Kanadu i Řecko.
FOTO ČTK/AP Postupová radost. Po triumfu v kvalifikač­ním turnaji v Kanadě dostali čeští basketbali­sté symbolicko­u letenku na hry. V úvodu června postupně podlehli Turkům, porazili Uruguay, Kanadu i Řecko.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia