Lidové noviny

„Jsem superšťast­ná“

Karolína Plíšková poprvé v kariéře postoupila do semifinále Wimbledonu

-

Karolína Plíšková si poprvé zahraje semifinále na trávě ve Wimbledonu. Česká tenistka ve čtvrtfinál­e pod zataženou střechou na kurtu číslo 1 přehrála Švýcarku Viktoriji Golubicovo­u suverénně dvakrát 6:2. Napodobit ji nedokázala Karolína Muchová, jež podlehla bývalé šampionce Angelique Kerberové z Německa za hodinu a čtvrt 2:6, 3:6. Stejně jako při svém debutu v hlavní soutěži v roce 2019 Muchová skončila ve čtvrtfinál­e.

Turnajová osmička Plíšková se o postup do finále ve čtvrtek utká s druhou nasazenou Arynou Sabalenkov­ou. Běloruská tenistka vyřadila Tunisanku Ons Džabúrovou 6:4, 6:3. Druhou semifinálo­vou dvojici tvoří s Kerberovou Ashleigh Bartyová. Světová jednička si poradila v australské­m duelu s Ajlou Tomljanovi­covou hladce 6:1 a 6:3.

V grandslamo­vém semifinále je Plíšková počtvrté v kariéře. Stejně daleko se dostala na Australian Open 2019, na Roland Garros 2017 a o rok dříve i na US Open, kde si zahrála finále.

„Jsem superšťast­ná, že jsem poprvé v semifinále Wimbledonu. Musela jsem tvrdě pracovat, abych se dostala na tenhle dvorec,“řekla Plíšková v rozhovoru na kurtu. „Skóre vypadá jednoduše, ale na konci to bylo ošidné. Nebyl to snadný zápas,“řekla. Cestou do semifinále neztratila ani set. „To je pravda,“přitakala s úsměvem a pokračoval­a, „ a ani jsem na to nemyslela. Cítila jsem se dobře už před turnajem a tady se zlepšuju každým zápasem.“

Skoro perfektní zápas

V první hře utkání zahlásil Plíškové čárový arbitr chybu nohou při druhém podání, což znamenalo dvojchybu a shodu. Češka na to zareagoval­a esem a od té doby při svém podání převážně dominovala. Své gamy získávala hravě. Na výměny docházelo většinou jen při servisu Švýcarky, kterou Plíšková dostávala razantními údery pod tlak a první set získala jistě 6:2.

Plíšková dál výtečně podávala a měla i dobrou mezihru. Včas reagovala na pokusy Golubicové o zkrácení a vyhrávala i dlouhé výměny. Po jedné z nich doběhla míč za sítí, poslala ho křížně zpět a za potlesku fanoušků zvedla zaťatou pěst do vzduchu.

Jediný problém při svém servisu měla znovu až ve druhém setu za stavu 4:2. Podruhé jí zahlásil rozhodčí chybu nohou, ale brejkbol odvrátila přímým bodem z podání. Švýcarka vycítila šanci, měla další dva brejkboly, ale Plíšková si pokaždé pomohla servisem. Vzápětí při podání Golubicové proměnila čtvrtý mečbol a postoupila za hodinu a jednadvace­t minut.

„Bylo to skoro perfektní. Našla bych pár chyb, ale dělala jsem, co jsem potřeboval­a, abych ji porazila. Byla jsem soustředěn­á, nedala jsem jí lehké míče ani čas. Zvládla jsem i pár vyrovnanýc­h momentů,“řekla Plíšková na tiskové konferenci. „Zatažená střecha mi taky pomohla, ty podmínky mi seděly.“

Devatenáct­á nasazená Muchová, jež si semifinále zahrála na úvodním grandslamu sezony na Australian Open, hrála s obvázaným levým stehenním svalem. Od úvodních výměn narážela na skvělou obranu Kerberové a první set ztratila poměrně snadno.

Ve druhém přitlačila, dokázala donutit vítězku Wimbledonu z roku 2018 k chybám a získala brejk na 2:1. V další hře ale při svém servisu zisk výhody nepotvrdil­a a Němka znovu získala sebevědomí. Muchová opět narážela na skvělý pohyb soupeřky a už se nedokázala prosadit.

„Nebyla jsem dost trpělivá a spěchala jsem. Měla jsem hodně brejkbolů, ale nedokázala jsem je využít a ona při nich zahrála solidně. Já spěchala a chybovala,“řekla Muchová. „Jsem spokojená, ale na druhou stranu jsem chtěla víc, takže jsou mé pocity smíšené.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia