Lidové noviny

Otázka holého stehna

- KAROLÍNA M. KRUPKOVÁ

Jakmile teploměr vystoupá nad třicet a v hromadné dopravě začne být nedýchatel­no, vysloví se peprná otázka. Mohou muži nosit kraťasy? Letos se ale módní redaktoři musí namísto otázek, na jaké místo jsou šortky vhodné a kam s nimi raději nechodit, připravit na dotazy, jak krátké mohou pánské kraťasy vůbec být.

Módní značky totiž vidí muže v létě 2021 v gatích, které jim sotva zakrývají půlky! Jsou tak krátké, že si dokonce vysloužily označení mikrošortk­y. Kreativní ředitelka Miuccia Prada takto odlehčila korporátní pánskou uniformu a chlapíkům doslova vyhrnula oblekové kalhoty více než do půlky stehen. Podle posledních trendů mají muži do kanceláře i mimo ni nosit celé léto kraťasy s ladící oversize košilí s krátkých rukávem a ze savého materiálu.

Jenomže takové chlupaté pánské stehno odhalené na veřejnosti je jako rozbuška. Někteří se jej štítí, jiní je hrdě ukazují. Ještě před deseti lety to módní návrhář Tom Ford pěkně slíznul za vyjádření, že muži by ve městě neměli nosit kraťasy. A etiketa mu ještě

Mila Ventimigli­i, známého ze seriálu Gilmorova děvčata jako rebel Jess. Americký krasavec byl spatřen v šortkách tak krátkých, že byste ani nevěřili, že tam skutečně jsou. Jeho obnažené nohy vyvolaly posměch, dívky se dušovaly, že něco tak krátkého by svému partnerovi nikdy nedovolily, jiní herce hájili a oceňovali jeho vysportova­né končetiny s heslem „když je máš, tak je ukaž“.

Ony mikrokraťa­sy ale nejsou v módě žádnou novinkou. Povlávajíc­í oversize šortky už se mimo sportovišt­ě objevily v 70. letech, maximální oblibě se těšily na přelomu let 80. a 90.

Vrátit kraťounké kalhoty do šatníků se pokoušeli módní návrháři před třemi lety a teď to zkouší znovu. Jak je ale možné, že k mužům jsou pravidla oblékání nastavena přísněji než k ženám? Vždyť vynést chlupaté nohy v ultrakrátk­ých šortkách znamená čelit posměšným úšklebkům.

Šortky ale nikdy neměly dobrou reklamu. Koho si v nich vybavíte? Johna Travoltu a jeho skromné propocené kraťásky ve filmu Dokonalí? Anebo Paľa Haberu v džínových šortkách, s nimiž vymetal koncerty i večírky s Karlem Gottem? Může se vůbec oděv, z něhož čpí závan let dávno minulých, zbavit odpudivé nálepky? Jak zpívá slovenský bard: „Je to vo hviezdach!“

 ?? FOTO DIOR ?? Nenáviděné i s oblibou nošené. Ačkoli se pánské šortky objevily v módních kolekcích pro toto léto, stále vyvolávají kontroverz­e.
FOTO DIOR Nenáviděné i s oblibou nošené. Ačkoli se pánské šortky objevily v módních kolekcích pro toto léto, stále vyvolávají kontroverz­e.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia