Lidové noviny

Letní zábor

-

v prostředí svého pokoje, který je postavený v ateliéru. Jestli si produkční dobře vybavuje, ve scénáři se vyskytuje postava Karlova souseda, třeba by tedy mohl náhodou nakouknout do Karlova pokoje a zeptat se, proč je tak zpocený. Karel by pak mohl odpovědět, že celý den jezdil na kole a rozhlížel se po Cilce, a žádný zábor by se nemusel dělat.

Kdyby to scenárista dobře upravil, mohl by z toho být dokonce žertovný dialog. Scenárista, pokud je tedy k něčemu, se schůzky neúčastní, protože už dávno píše detektivku na Primě, ale kdyby tam byl, samozřejmě by se postavil za režiséra, protože napsat, že Karel jede na kole, je jednodušší, než uvařit vtipný dialog z toho, že je někdo zpocený, navíc jenom vymyslet, proč má nenáviděný soused Vyvářka najednou klíče od

Karlova bytu, by spotřebova­lo týden času a několik litrů alkoholu.

Někdy však ani soustředěn­ý odpor celé kreativy nestačí, protože dobrý produkční mívá v záloze argument, že v tom případě si asi nebudou rozpočtově moci dovolit dron. Upření dronu bývá pro režiséra obrovská rána, protože každý z nich si myslí, že jedním leteckým záběrem udělá z čehokoli Indiana Jonese, takže často zradí a podlehne. Nepodlehne-li však, musí se udělat v ulici, kde Karel jede na kole, zábor.

Záboru si pak ve filmu ani nevšimnete, což je velká chyba, protože zrovna zábory by vám mohly napovědět, proč tady zas nabírá hlasy nové protikorup­ční politické hnutí, proč se tady zas objevuje nějaký nový protikorup­ční spasitel, tentokrát plukovník, který úplatkářst­ví konečně zatne tipec.

Město totiž, když potřebujet­e zábor, má třicet dní na to, aby vám ho schválilo, nebo zamítlo.

Ale takhle dopředu spousta projektů ještě neví ani dne, ani hodiny, kdy jim bude moci herec jet ulicí a rozhlížet se po Cilce, takže každý produkční ví, že bude muset k žádosti přiložit přílohu o velikosti 158 × 74 milimetrů s fialovým portrétem Františka Palackého, aby to úředník „stihl“. V rozpočtu se tyhle peníze vždycky najdou. Ale všem ostatním hrozí, že je budeme splácet celé čtyři roky, až tyhle manýry vynesou zas jiné neumětele k moci.

TOMÁŠ BALDÝNSKÝ

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia