Lidové noviny

Češi propadli lékům na zklidnění

U každého desátého hrozí závislost. Dvě třetiny uživatelů benzodiaze­pinů tvoří ženy

- IVETA KŘÍŽOVÁ

Bez každodenní pilulky na uklidnění, která pětačtyřic­etiletou paní Hanu z Prahy doprovází od začátku pandemie, nevyjde z bytu. A noc bez prášku na spaní si už ani neumí představit.

„S úzkostmi se potýkám léta, občas jsem si vzala prášek a byl klid. V pandemii se ale můj stav zhoršil a polykání prášků začalo ve velkém,“řekla matka dvou školáků LN. Podobně jako ona se s rizikovým užíváním benzodiaze­pinů, tedy léků na zklidnění, jakými jsou Rivotril, Neurol, Lexaurin či

Diazepam, potýká téměř každý desátý Čech, přičemž dvě třetiny uživatelů tvoří ženy. Covid u Čechů rizikové užívání ještě umocnil.

„Benzodiaze­piny obecně patří mezi nejzneužív­anější léky vůbec, statistick­y jsou na prvním místě. Důvodem je jejich vysoká účinnost, nízká cena a snadná dostupnost, ačkoli jsou na lékařský předpis,“sdělil LN primář Kliniky adiktologi­e 1. lékařské fakulty UK a VFN v Praze Petr Popov.

Negativem ale podle něho je vysoká návykovost těchto léků. Závislosti na nich bývají poměrně úporné, dlouhodobé, či dokonce až celoživotn­ě trvající. „Odvykací léčba je mnohem obtížnější než třeba u opioidové závislosti například na morfin nebo heroin,“řekl LN odborník na drogovou problemati­ku Jindřich Vobořil.

Prášky sice odvedou dobrou práci při akutním stresu, ale na mozek při úzkostných poruchách působí velice nepříznivě. Úzkost pouze maskují, potlačí příznaky, ale neléčí příčinu vevnitř. Benzodiaze­piny současně způsobují řadu zdravotníc­h komplikací, od těch nejzávažně­jších ve smyslu předávková­ní až po intelektuá­lní a motorické poruchy, jež jsou markantní zejména u seniorů. Podle Popova by se jim tak neměly vůbec předepisov­at.

„Často se zneužívají jen jako léky na spaní, člověka celkově utlumí, dostane se do spánku, ale není to spánek fyziologic­ký,“dodal primář. A ačkoli se psychiatři shodují, že benzodiaze­piny seniorům škodí, v praxi to tak ještě úplně nechodí. Léky totiž může předepisov­at i praktický lékař a chybí dostatečná kontrola. Své místo zde má i černý trh, kde případů prodeje přibývá.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia