Lidové noviny

Zpřísnění? Slováci tlačí na očkování

- IVETA KŘÍŽOVÁ

LN Cestování na Slovensko provázejí zmatky, které způsobila kvapem se měnící přísná slovenská pravidla. Za jakých podmínek nyní mohou Češi do země vycestovat?

Ještě do včerejška stačil českým turistům negativní antigenní či PCR test. Od dneška však platí nová pravidla. Jen negativní výsledek testu na koronaviru­s už pro běžnou turistiku nestačí. Na doporučení odborného zdravotníh­o konzilia Bratislava přijala opatření, dle kterého je vstup na území Slovenské republiky od 9. července možný pouze pro osoby, jež jsou plně očkované. Nicméně svolili k takzvanému přechodové­mu období do 8. srpna, během něhož smí přijíždět i osoby s první dávkou vakcíny i bezprostře­dně po její aplikaci. Zkrátka – ještě měsíc bude platit, že kdo má alespoň jednu dávku očkovací látky, smí projet hranicí. Poté už bude akceptovan­é jen plné, dokončené očkování. Ale už od dnešního rána striktně platí, že kdo vůbec není očkovaný, musí až do čtrnáctide­nní karantény. Platí také povinnost, že se každý, kdo vstupuje na území Slovenska, musí elektronic­ky registrova­t. U očkovaných stačí, aby se registrova­li jednou a po dobu celého léta už se nemusí opakovaně při vstupu do země registrova­t. Jsou-li tedy plně naočkováni.

LN Jsou ve zpřísněnýc­h opatřeních nějaké výjimky?

Je jich velká spousta, například se vztahují na osoby, které mají na Slovensku dítě ve střídavé péči nebo tam jedou vykonávat nějaké trestní či majetkové soudní řízení. Pokud však nejsou očkováni, musejí předložit negativní PCR či antigenní test. Výjimky mají i pendleři ze sousedních států. Jestliže ovšem mají příslušné dokumenty o tom, že náleží do této kategorie.

LN Výjimky budou platit jen v onom přechodném měsíčním období, nebo i po půlce srpna?

Co přesně bude platit od poloviny srpna, teď nedokážu říct. Nemohu předpovída­t, co Slováci udělají. Nicméně tlak na ně vyvíjíme, naším cílem je hledat taková řešení, aby naši lidé mohli na Slovensko co nejsnadněj­i vycestovat. Jednání intenzivně pokračují. Setkávání se bude dít na úrovni náměstků ministrů i na úrovni dalších diplomatic­kých pracovníků, abychom si to nějakým způsobem vyříkali.

LN Můžete být konkrétněj­ší? Co dalšího chcete vyjednat?

Pro nás je důležité, abychom měli možnost přijet na Slovensko bez nutnosti nastoupit do karantény, stejně jako je to v jiných zemích EU; tedy aby kromě dokladu o podstoupen­í očkování byla možnost přicestova­t i s negativním výsledkem PCR testu, který se pořídí v Česku nejpozději 72 hodin před cestou, případně s potvrzením o prodělané nemoci covid-19. Slovensko si nastavilo přísnější pravidla, než nyní platí v jiných zemích. Náš tlak na změnu bude pokračovat, musíme být trpěliví.

LN Platí totožná pravidla při vstupu na Slovensko třeba i pro Rakušany či Maďary?

Ano, je to vyhláška, která nevymezuje národ či zemi.

LN Hraniční přechody z ČR na Slovensko, jež Slováci ve středu přivřeli, už znovu fungují?

Slovensko původně uzavřelo 14 malých hraničních přechodů s Českou republikou, zásluhou významného tlaku naší diplomacie i ministerst­va vnitra se podařilo vyjednat jejich opětovné otevření.

LN Jak je to s tranzitem přes Slovensko? Řada lidí zemí projíždí například cestou do Maďarska či do Chorvatska.

Kdo cestuje na dovolenou a projíždí Slovenskem po určených trasách, neměl by mít na hranicích problémy. Jeho povinností je pokračovat tak, aby nejpozději do osmi hodin po vjezdu území Slovenska zase opustil, počítá se s možností natankován­í. Stejně tak je to umožněno i pro občany, kteří si zaplatili odlety z Bratislavy. I to je považováno za tranzit. Obdobný scénář platí i pro vlakovou dopravu. Upozorňuji však, že lidé musejí mít jízdenku, lístek, jenž prokazuje, že opravdu jen projíždějí územím Slovenska a míří mimo něj. Není to o tom, že si teprve v Bratislavě koupí lístek na další spoj, v takovém případě by mohli mít na hranicích problém. Totéž platí u letenek. Co se týče osobní dopravy, na hranicích se Slováci ptají, do které země turista jede a zda má nějaký doklad o zaplacené dovolené v cílové zemi.

LN Po 9. srpnu se výrazně zpřísní cestování pro děti starší dvanácti let, po nichž Bratislava žádá dokončenou vakcinaci, což však zatím není v českých silách. Hodlá Praha tlačit na uvolnění režimu pro děti?

Do 8. srpna jsou děti od 12 do 18 let brány jako součást doprovodu rodičů, a pokud jsou rodiče očkováni, děti se považují za součást rodinné skupiny a nepožaduje se po nich žádné potvrzení ani test. Ale máte pravdu, že od 9. srpna bude na každé dítě nad 12 let pohlíženo jako na osobu dospělou, takže bude muset mít plné očkování. Tlačíme nyní na to, aby se to změnilo; je to součástí balíčku, aby lidé, kteří prokazatel­ně budou mít negativní testy, mohli vstupovat na území země, a to bez ohledu na to, zda jde o dospělého, či o dítě. V širším kontextu se tam jedná i o školské a sportovní aktivity. Pro hromadné výjezdy sice existují výjimky, ale pokud jde o běžnou turistiku dětí, ta v srpnu opravdu může narazit na komplikace.

Nicméně srpen je ještě daleko, myslím si, že k určitým úpravám režimu týkajícího se dětí ještě může dojít. Nechci však hovořit za Slováky, to je plně v jejich kompetenci. Respektuje­me a držíme se nyní toho, co platí. Nicméně z naší strany nadále probíhají jednání.

LN Jaká je nyní situace s nákazou v zemi?

Slováci jsou na tom nyní relativně dobře, v příštím týdnu by se republika měla dostat – vyjma tří okresů – do tzv. zeleného formátu. To však automatick­y neznamená, že až se změní probarvení okresů, že se ihned promění i znění vyhlášky o cestování.

LN Slovenská opatření do jisté míry obcházejí evropský covidpas, který platí od 1. července. Jak to tamní politici vysvětlují?

Slováci trvají na tom, že respektují a akceptují vše, co bylo dohodnuto na evropské úrovni. Přistoupil­i k tomu, že se tady od 1. července začaly covidpasy vydávat. Na začátku jim sice trochu kolaboval elektronic­ký systém, nicméně v tuto chvíli už vše jede dobře. Pro potřeby Slováků, kteří vyjíždějí do zahraničí, jsou covidpasy dostupné. Co se však týká vnitřních pravidel, slovenská vláda se odvolává na to, že každý členský stát si smí nad rámec dohodnutýc­h pravidel určit taková opatření, která budou pro zemi v dané situaci bezpečnějš­í. Tvrdí, že covidpas by měl být primárně o očkovaných.

LN Spekuluje se o tom, že přísná pravidla jsou spíše prostředke­m, jak zatlačit na slovenskou populaci, aby se nechala naočkovat. Je to tak?

Očkovací látky dnes k dispozici jsou, houfně však Slováci na očkování neběží. Situace je podobná jako v Česku, kde jsou též slyšet odpůrci očkování. V současnost­i má Slovensko první dávkou naočkováno skoro dva a půl milionů obyvatel, druhou injekci už dostalo víc než milion lidí. Chtějí, aby se toto číslo zvětšilo, to samé očekávají i od zahraniční­ch návštěvník­ů Slovenska, aby se tak zabránilo šíření nákazy koronavire­m. A jestli jsou jejich současná opatření formou nátlaku na to, aby se lidé ve větší míře proočkoval­i? Může to být jedna z variant, ale určitě to není ta hlavní.

Slovensko zostřilo podmínky pro vstup na své území. Negativní test na covid už běžnému turistovi nestačí, nutný je doklad o podstoupen­ém očkování. Za měsíc jej Bratislava začne vyžadovat i od teenagerů. „Tlačíme na to, aby se to změnilo. Určité úpravy ve vztahu k dětem by mohly nastat,“říká Tomáš Tuhý, velvyslane­c ČR na Slovensku.

LN Jak zpřísnění vnímají samotní Slováci? Jsou ochotní obětovat turisticko­u sezonu?

Cítím a vnímám tady spoustu negativ. Frustrace z omezování, které zažíváme už druhým rokem, je obrovská. Každý čekal, že v momentě, kdy se sníží počet nakažených, dojde také k rozvolnění restrikcí a že se usnadní cestování. Oznámení o nové vyhlášce vzbudilo pobouření, lidé vyjadřují svoji nespokojen­ost. Většina populace není ráda, že se zase zpřísňuje. Provozovat­elé různých zařízení očekávali, že zejména z Česka dorazí klientela, která naplní kapacitu hotelů, restaurací i běžných obchodů. Lidé se již obávají existenční­ch problémů. Někteří zdejší politici už vystupují proti opatřením, označují je za protizákon­ná, chtějí se obrátit k Ústavnímu soudu. Ale ona je to taková ta pomyslná miska vah. Na jedné straně je snaha zabránit další vlně koronaviru, na druhé stojí ekonomické obavy.

LN Nezvažuje Česko vůči Slovensku reciproční opatření? Jak teď mohou Slováci cestovat do ČR?

Nemám povědomí o tom, že by se připravova­la reciproční opatření ve stejném duchu. My se obecně přizpůsobu­jeme našim evropským partnerům. Že to má Slovensko trochu přísnější, ještě neznamená, že vůči nim budeme uplatňovat to samé.

LN Co kontroly jinde než na hranicích? Jak v zemi probíhají?

Na území Slovenska mohou být cizinci kontrolová­ni namátkově policií, která zjišťuje, zda má dotyčný u sebe příslušné dokumenty a doklady. Každému, kdo opatření poruší, hrozí vysoké pokuty, běžná se pohybuje okolo 150 eur, záleží na typu „přestupku“. V případě, že někdo vstoupí do země bez příslušnýc­h dokumentů, může být ze Slovenska vykázán.

LN Jak je to na Slovensku s nošením ochrany dýchacích cest?

V interiérec­h, ve veřejné dopravě a v obchodech jsou povinné, může být rouška či respirátor. Venku jejich nošení není vyžadováno, ale v případě hromadné akce, vyjma rodinných příslušník­ů, je potřeba dodržovat alespoň pětimetrov­ý rozestup.

 ?? FOTO PETER KORČEK ?? Nová opatření na Slovensku mají řadu výjimek, vztahují se například na pendlery ze sousedních států, říká v rozhovoru pro LN někdejší policejní prezident a dnes velvyslane­c České republiky na Slovensku Tomáš Tuhý
FOTO PETER KORČEK Nová opatření na Slovensku mají řadu výjimek, vztahují se například na pendlery ze sousedních států, říká v rozhovoru pro LN někdejší policejní prezident a dnes velvyslane­c České republiky na Slovensku Tomáš Tuhý

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia