Lidové noviny

Babiš se LGBT nezastane ani dodatečně

-

Premiér Andrej Babiš (ANO) se zřejmě ani dodatečně nepřipojí k červnovému dopisu 17 lídrů EU na podporu sexuálních menšin, jehož podnětem byl maďarský zákon zakazující osvětu o LGBT. Babiš včera ve Sněmovně tento dopis označil za „canc“. Piráty, kteří se ho na důvod nepodepsán­í ptali, obvinil ze zrady a z rozvracení Česka podle příkazů z Bruselu.

„Oni (příslušníc­i sexuálních menšin) chtějí mít nějaké právo. Ne že já podepíšu nějaký canc, který vám nadiktoval někdo z Evropy,“uvedl premiér. Reagoval tak na dotaz pirátského poslance Tomáše Martínka, zda se Česko připojí k výzvě proti cenzuře diskriminu­jící menšiny vládou Viktora Orbána. „Nevím, proč bych to dělal,“odvětil předseda vlády.

Česko i Maďarsko jsou podle premiéra svrchované země. „Nevím, proč máme mluvit Maďarům do jejich zákonů,“uvedl ministersk­ý předseda. Podle něj se maďarská norma netýká sexuálních praktik, ale má ochránit děti a rodiče. „Rodiče mají vychovávat děti, ne nějaká neziskovka,“uvedl premiér. Poznamenal, že nemá problém s homosexuál­y a že má mezi nimi řadu přátel.

„Ostudný zákon“

Více než polovina unijních zemí vyzvala 22. července Evropskou komisi, aby zasáhla proti novému maďarskému zákonu, který zakazuje šířit mezi mladými lidmi do 18 let jakékoli materiály zobrazujíc­í nebo propagujíc­í homosexual­itu a změnu pohlaví. Šéfka unijní exekutivy Ursula von der Leyenová o den později označila normu za ostudnou a oznámila, že komise se konkrétním­i kroky pokusí přimět Maďarsko ke zrušení zákona. Spor podle Babiše zřejmě skončí u jednoho z evropských soudů.

Babiš obvinil Piráty z toho, že Česko chtějí podřídit EU mimo jiné v otázce přijímání migrantů. „Vy chcete rozvrátit tuhle zemi. Jdete do Evropského parlamentu pro noty na rozvrácení České republiky. Vy chodíte do Bruselu a dostáváte tam noty, toto je normálně zrada,“rozhořčil se předseda vlády.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia