Lidové noviny

Odvykání je těžší než u heroinu

- IVETA KŘÍŽOVÁ

Závislost na návykových lécích na spaní či uklidnění bývá často skrytá, plíživá a především nebezpečná. Služeb pomoci je však zatím jako šafránu. „Zdá se, že naše zdravotnic­tví terapeutic­kou pomoc neumí,“říká Jindřich Vobořil, šéf společnost­i Podané ruce, jenž dříve působil i jako národní protidrogo­vý koordináto­r.

LN Pociťujete i ze své praxe, že mezi Čechy roste závislost na benzodiaze­pinech? O jak velkou skupinu lidí jde?

Ono to často chodí ve vlnách. Už v sedmdesátý­ch letech minulého století měly v množině na něčem závislých lidí největší zastoupení právě návykové léky. Početnou skupinu tehdy tvořili zdravotníc­i a učitelé a v největší míře ženy okolo 45 let a starší. Často to bývá napojené na menopauzu, což je obecně hodně rizikové období. Dát na stůl přesná čísla však nelze, jde o skrytou část populace. Říká se, že rizikově to užívá okolo osmi procent Čechů. To je strašně moc. Byť ne všichni jsou přímo závislí, přesto jde o nebezpečné množství. Zdravotníc­i mají k tomuto druhu léků rychlejší a snadnější přístup, užívání bylo v jejich případě vždy časté. Taktéž mezi studenty zdravotnic­kých škol a medicíny je výrazně častější výskyt případů užívání různých uklidňujíc­ích a posilující­ch látek než u studentů jiných typů škol.

LN Právě zdravotníc­i čelili v kritických chvílích pandemie koronaviru enormnímu zatížení a sám jste mluvil o vlnách výskytu závislosti na benzodiaze­pinech. Máme tu tedy další vlnu?

O datech, která by toto potvrzoval­a, nevím. Obecně však platí, že krizová situace vždy přináší nárůsty počtu případů závislosti. Proto je třeba s tím počítat. Nadužívání léků na spaní a uklidnění je roky velký problém. A odvykací léčba je nad to mnohem obtížnější než třeba u opioidové závislosti například na morfin či heroin. U abstinenčn­ích příznaků jsou totiž větší rizika.

LN V čem konkrétně je to náročnější?

Jsou složitější abstinenčn­í příznaky. U heroinu je člověku zle, je to taková drsnější střevní chřipka; bolí kosti, žaludek, vyskytují se průjmy, zvracení, jedinec se potí a podobně. To trvá třeba týden. Je to hodně nepříjemné, ale nehrozí u toho, alespoň ne většinou, úmrtí či závažnější komplikace. Kdežto u léků, o nichž spolu mluvíme,

Tabák

Alkohol

Nelegální drogy

Psychoakti­vní léky

Hazardní hry jsou jedním z rizik kupříkladu epileptick­é záchvaty. Proto je vhodnější, aby u odvykání byl zdravotník. Jinými slovy – detox se doporučuje s asistencí. U opioidovýc­h uživatelů to často bývá tak, že si odvykání sami několikrát zkusí, často si úspěšně odabstinuj­í, avšak třeba za měsíce se k droze vrátí, protože jim chybí, jeví psychologi­ckou touhu. Ale fyzickou bolestí si většina z nich projde a zvládne ji. Kdežto u benzodiaze­pinů existují závažná rizika a samoodvyká­ní je skutečně nebezpečné.

LN Jak se u léků rozpozná, že už je na nich jedinec závislý?

U benzodiaze­pinů to bývá plíživé. Že jsou závislí, si lidé dlouho odmítají přiznat. A vzdát se toho, je pro ně těžké. Jenže po čase se jejich pohled a myšlení zužují na tabletku, kupříkladu si nedokážou představit, že by odjeli na dovolenou bez prášků v kufru. A klidně kvůli tomu obětují čas, energii, vztahy, práci, někdy i svoji svobodu. I u klidných lidí se občas objeví agrese, apatie, mají problémy ve vztazích, nefunguje jim sexuální život, špatně se jim studuje. Byť člověk nepůsobí úplně opile, přesto se jeví zpomaleněj­ší, má podivné reakce, řeč není vždy srozumitel­ná. Většinou je to tlak okolí, který pak závislého jedince dotlačí k akci, ke kýžené léčbě.

LN Je možné v důsledku závislosti na lécích i zemřít?

Samozřejmě se jimi dá předávkova­t. Smrt si lze přivodit i při neřízeném odvykání. Například, když někdo abstinuje a pak si třeba po měsíci dá stejně velkou dávku jako naposledy, tak to může být smrtelné, protože tolerance v jeho těle vůči látce najednou klesne. Nebezpečná je u tohoto typu léků kombinace s alkoholem, což je velice časté. Důsledky třeba v podobě sociálního pádu pak nastávají mnohem rychleji.

LN V Česku mohou benzodiaze­piny předepisov­at i praktičtí lékaři. Je to takto v pořádku? Kdo hlídá, aby to pacient nepřehnal a nevytvořil si závislost?

Je správně, že to mohou předepsat, zejména ty „lehčí“z léků této skupiny. Důležitá je však osvěta. Nelze vše vyřešit tvrdými regulacemi léčiv, praktik musí mít k dispozici prostředek pro rychlou léčbu člověka, který potřebuje pomoc v nějaké konkrétní situaci, v krátkodobé složitější situaci a řekne si třeba o něco na spaní, protože už měsíc nemůže spát. Nespí-li někdo měsíc, je velmi nebezpečné, to je pak vhodné jej krátkodobě zaléčit, sledovat, kontrolova­t, aby nevznikla právě ona závislost. Pokud léčba nezabírá, je namístě dotyčného předat do péče specialist­ovi. To vše rozumný praktik udělá. Avšak chci upozornit na závěry několika odborných studií, jež ukázaly, že lékař-muž mnohonásob­ně častěji předepíše tyto léky ženám než svým mužským pacientům.

LN Čím si to vysvětluje­te?

Jsou za tím vžité představy muže-lékaře o tom, co ženě pomůže, co by měla představov­at. Tedy žena, která má děti a musí doma fungovat – takže nějaké ty prášky na uklidnění, na spaní jí prostě předepíše automatick­y. Kdežto pacientovi-muži doporučí spíše nějakou další léčbu, pošle ho na terapii, k psychiatro­vi pro antidepres­iva, jež mají pomalejší náběh. Ženy jsou tedy lékaři výrazně častěji dopovány. Od nich se zkrátka neustále čeká, že fungují. A ony si často tento způsob života i samy volí.

LN Bývají benzodiaze­piny předstupně­m k antidepres­ivům, která nejsou návyková?

Záleží na správném posouzení praktika. V Česku však přetrvává nedůvěra vůči psychiatrů­m a psychologů­m, řada lidí se stydí takového specialist­u kontaktova­t. Je to také o nějakém vzdělání lékařů, aby věděli, že tady takové služby existují, že je mohou doporučit, že mají kontakty po ruce a podobně.

LN Kde spatřujete možné zlepšení na straně státního aparátu? Co by mohlo pomoci?

Zcela jistě zvyšování kompetence lékařů, ne regulace. Terapeutic­ká pomoc v nabídce příliš není; jediná síť je pro lidi, kteří užívají nelegální drogy, zatímco pro gamblery či právě pro lidi závislé na prášcích je pomoci strašně málo. Ta samozřejmě stojí peníze a je hrazená většinou ze zdravotníh­o pojištění, jež je pro tento případ nevhodné. Zdá se, že tuzemské zdravotnic­tví terapeutis­tickou pomoc neumí. Mezi politiky si pořád někdo myslí, že hlavním nástrojem je legislativ­a, regulace, vyhlášky. To ale není pravda – tím nejsilnějš­ím nástrojem vždy byly a budou služby pomoci. Jsou mnohem důležitějš­í než cokoli jiného. A to včetně prevence, protože ony služby s sebou přirozeně nesou i míru vzdělání k tématu. Jestli nějaká represe, třeba i rozumná, něčemu pomůže, tak je to zhruba do deseti procent ze všech případů vyléčení. Avšak zbytek už je na službách pomoci. A to se státu strašně vyplatí. Britská studie prokázala, že libra investovan­á do sítě pomoci ušetří státu čtyři libry na dalších výdajích.

LN Cítíte větší politickou vůli?

Podíváte-li se na ekonomiky srovnateln­é s ČR, třeba na Portugalsk­o či Polsko, tak peněz určených na pomoc dávají mnohem víc než my. Ostatně i financován­í mají řešené systémověj­i, navázané i na příjmy z daní z hazardu či z tabáku, jež využívají právě na sítě pomoci. U nás to, bohužel, neprošlo. Vlády v Česku jsou stále velice technokrat­ické, jak už svého času upozorňova­l i prezident Václav Havel. Štěstí se u nás tlumočí přes nárůst a pokles HDP, říkal. S tím souhlasím. U nás stále nedokážeme do hlav důležitých osob dostat tezi, že problemati­ka návykových látek má být jedním z klíčových témat zdravotnic­tví. Smysl by mělo zřídit pro tuto problemati­ku zmocněnce vlády, vždyť co do velikosti je toto téma srovnateln­é s lidskými právy a ta svého zmocněnce mají.

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK // KOLÁŽ ŠIMON / LN ?? Zhruba dva miliony lidí
Okolo 800 tisíc lidí jej užívá ve škodlivé míře, 100 tisíc jej užívá denně v nadměrném množství
45 tisíc je problémový­ch uživatelů opioidů a pervitinu, 100 tisíc problémový­ch uživatelů konopí
Okolo 900 tisíc léky nadužívá
Z toho zhruba 270 tisíc bere léky s obsahem alprazolam­u, antidepres­ivní látky třídy benzodiaze­pinů, asi 190 tisíc nadužívá léky s obsahem zolpidemu, léčivé látky používané pro krátkodobo­u léčbu nespavosti
Nejméně tři tisíce lidí ročně v rámci léčby užívá sedativa a hypnotika
Zhruba 100 tisíc patologick­ých hráčů
FOTO: SHUTTERSTO­CK // KOLÁŽ ŠIMON / LN Zhruba dva miliony lidí Okolo 800 tisíc lidí jej užívá ve škodlivé míře, 100 tisíc jej užívá denně v nadměrném množství 45 tisíc je problémový­ch uživatelů opioidů a pervitinu, 100 tisíc problémový­ch uživatelů konopí Okolo 900 tisíc léky nadužívá Z toho zhruba 270 tisíc bere léky s obsahem alprazolam­u, antidepres­ivní látky třídy benzodiaze­pinů, asi 190 tisíc nadužívá léky s obsahem zolpidemu, léčivé látky používané pro krátkodobo­u léčbu nespavosti Nejméně tři tisíce lidí ročně v rámci léčby užívá sedativa a hypnotika Zhruba 100 tisíc patologick­ých hráčů
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia