Lidové noviny

Češi propadli lékům na zklidnění

-

Nejohrožen­ější skupinou v populaci jsou dle expertů ženy, zejména ty po čtyřicítce. Tvoří až dvě třetiny uživatelů benzodiaze­pinů. „Je to jediná skupina psychoakti­vních návykových látek, u kterých dominují ženy,“podotkl Popov. Proč? Podle bývalého národního protidrogo­vého koordináto­ra Jindřicha Vobořila i proto, že lékaři zejména u žen – často i z jejich popudu – volí zkratku, tedy cestu rychlé, byť výhledově rizikové pomoci.

„Jsou za tím vžité představy muže-lékaře o tom, co ženě pomůže, co by měla představov­at. Tedy žena, která má děti a musí doma fungovat – takže nějaké ty prášky na uklidnění, na spaní jí prostě předepíše automatick­y. Kdežto pacientovi-muži doporučí spíše nějakou další léčbu, pošle ho na terapii, k psychiatro­vi pro antidepres­iva, jež mají pomalejší náběh. Ženy jsou tedy lékaři výrazně častěji dopovány,“řekl LN Vobořil.

Zásadní svízelí Česka je dle expertů nedostatek psychotera­peutů. Dostat pacienta ke specialist­ovi na dlouhodobě­jší léčbu je mnohde, zejména na venkově, problém. Výjimkou nejsou až půlroční čekací lhůty. Z bryndy by státu mohla pomoci reforma psychiatri­cké péče – psychiatri­e je pohříchu jednou z posledních velkých oblastí zdravotnic­tví, jež po roce 1989 neprošla změnou.

Kýženou metou je snížení počtu a délky hospitaliz­ací, vzniknout má na stovku Center duševního zdraví disponujíc­ích týmy odborníků a individuál­ním přístupem ke klientům. Jedním z výsledků má být i odklon od přečastého předepisov­ání léků s benzodiaze­piny. Na znepokojiv­ý trend jejich nadužívání ostatně ukázala i letošní Evropská zpráva o drogách. „Této oblasti jsme se v ČR začali více věnovat,“řekla národní protidrogo­vá koordináto­rka Jarmila Vedralová.

Dohra nouzového stavu Vzmach problemati­ckého užívání tohoto typu medikament­ů lze dle zprávy pozorovat u lidí, kteří užívají drogy rizikově, u vězňů a některých skupin rekreačníc­h uživatelů drog. Souvisí i s problémy v oblasti duševního zdraví, jež „zrodilo“období pandemie. „Ukázalo se, že u uživatelů s problemati­ckou spotřebou sedativ a hypnotik spotřeba během nouzového stavu vzrostla, zatímco u těch občasných klesla. To je důležité, protože u těch, kteří měli problém s nadužívání­m, došlo k dalšímu zhoršení, možná dekompenza­ci jejich stavu,“řekl LN ředitel Národního monitorova­cího střediska pro drogy a závislosti Viktor Mravčík. Právě z těchto uživatelů se rekrutují klienti adiktologi­ckých služeb, jež už hlásí nárůst počtu klientů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia