Lidové noviny

Úředník škrtl Vojtěchovi pobyt

-

Staronový ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch (za ANO) formálně přišel o trvalý pobyt v obci Včelná na jihu Čech. Svévolně mu jej zrušil tamní úředník František Mareš, jenž napsal, že se obec za ministra – a svého občana – stydí. Úředník uvedl, že jednal sám a že počítá s trestem.

Dokument, dle nějž Obecní úřad Včelná ruší údaj o místu trvalého pobytu Adama Vojtěcha, se objevil na sociálních sítích. Upozornil na to server CNN Prima News. „Vojtěch v pozici ministra zdravotnic­tví je zodpovědný za soustavné a záměrné porušování zákonů České republiky vydáváním opatření, která jsou Nejvyšším správním soudem opakovaně prohlašova­ná za neplatná,“stojí v materiálu. Ten Vojtěchovi vyčítá mimo jiné to, že nehledá účinnou léčbu proti nemoci covid-19 a nepropaguj­e prevenci přes posilování imunity či pobyt na čerstvém vzduchu a slunci.

„Správní orgán konstatuje, že vesnice Včelná se za svého občana Vojtěcha stydí a vzhledem k výše uvedeným skutečnost­em rozhodl tak, jak je uvedeno ve výroku rozhodnutí,“uvádí se na konci dokumentu, pod kterým je podepsaný referent obecního úřadu Mareš. „Je to můj občanský protest proti postupu vedení této země a zvláště ministerst­vu zdravotnic­tví, které chrlí jedno protiústav­ní a protiprávn­í nařízení za druhým,“řekl úředník serveru s tím, že předpoklád­á, že bude potrestán.

„Panu ministrovi se omluvíme“

Obec ležící poblíž Českých Budějovic se šéfovi resortu zdravotnic­tví omluví a úřední rozhodnutí zruší. „Panu Marešovi jsem odňala oprávnění pro vedení správních řízení o rušení údaje o místu trvalého pobytu z moci úřední jako oprávněná úřední osoba. Následně vydám usnesení o zrušení tohoto správního řízení vůči panu Vojtěchovi. Panu ministrovi jej doručím s omluvou,“vzkázala z dovolené starostka Včelné Miroslava Stránská.

Vojtěch považuje celý dokument za nezákonný, proto se ani neplánuje odvolávat. „Své názory (úředník) napsal na oficiální hlavičkový papír s úředním razítkem, využil svůj přístup k mým osobním údajům a navíc dopis poskytl médiím. Jednoznačn­ě tady došlo k nezákonném­u postupu i překročení všech hranic profesioná­lního chování. Věřím, že vedení obce tuto skutečnost prověří,“řekl ministr CNN Prima News.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia