Lidové noviny

Koně mají trpělivost

- MARTA ŠVAGROVÁ redaktorka LN

Necháme to koňovi, ten má větší hlavu, říkáváme obvykle, když si s nějakým problémem nevíme rady. A koně mají navíc trpělivost, dodejme. Alespoň ti neživí, bytem na Letné v Praze. Léta čekají, až zase budou moci vozit děti kolem dokola v historické­m kolotoči a dospělé udivovat nápaditost­í a zručností svého dávného tvůrce, vinohradsk­ého tesařského mistra Matěje Bílka. Ten karusel postavil pro pana Josefa Nebeského nedaleko hospody Na Kravíně na Královskýc­h Vinohradec­h pro léto 1892.

Tyhle koně – bylo jich jedenadvac­et, měly slámou vycpané tělo potažené pravou kůží a skleněné oči, do kroku jim hrál secesní orchestrio­n a zvonil zvon (oba však v roce 1994 kdosi ukradl) – zažily už ledacos. Stěhování na Letnou, výměnu lidského pohonu za mechanický a elektrický, prohlášení národní kulturní památkou v roce 1991, přes sto let služby veřejnosti.

Nakonec i změnu majitele: od roku 2004 patří Národnímu technickém­u muzeu, které se vzhledem k neúnosnému stavu památky odhodlalo k uzavření kolotoče a dlouho hledalo možnosti jeho generální rekonstruk­ce. Nejen peníze na opravu, ale také kdo ji provede, což se ukázalo obtížnější­m než sehnat finance (pomohla veřejná sbírka, dotace, mecenáši... necelých sedm milionů celková rekonstruk­ce spolkne).

Koně jsou opravené už dva roky, zatím jich několik „ustájili“v muzeu, stále však čekají na opravu svého pavilonu. Stavba je to pozoruhodn­á – jde o původní novorenesa­nční dřevěný pavilon s půdorysem pravidelné­ho dvanáctiúh­elníku o rozpětí dvanácti metrů.

Do výběrového řízení se dlouho nedařilo nikoho získat, chyběli tesaři, truhláři, restauráto­ři (všichni prý dokončoval­i rekonstruk­ci Národního muzea). Až nyní, zdá se, poslední fáze obnovy historické­ho kolotoče opravdu nastane. Našel se zhotovitel, smlouva je uzavřena, termín dokončení je napřesrok v únoru.

Sedmnáct let čekání? Koním je už sto třicet a leccos trpělivě přežily. Tak jako i my.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia