Lidové noviny

Home office už není jen slast

Firmy vymýšlejí a zkoušejí nové modely, jak nechat zaměstnanc­e částečně pracovat z domova.

- IVANA PEČINKOVÁ

Doba „divoké“práce z domova, kterou si vynutila horká fáze pandemie koronaviru, je za námi. Řada zaměstnava­telů nyní přechází na takzvaný hybridní model, kdy lidé pracují třeba tři dny v týdnu povinně v kanceláři a zbylé dva dny doma.

Má jít o trvalý model, a proto firmy jako třeba Avast či ABInBev upravují své kancelářsk­é prostory, vytvářejí sdílená pracoviště a nové konferenčn­í místnosti. Ale podmínky home office, třeba úhrada nákladů spojených s používáním domácí pracovny, zůstávají i nadále na dohodě mezi zaměstnanc­em a zaměstnava­telem.

To zřejmě bude platit i nadále. A to i přesto, že nás příští rok kvůli povinnému zavedení nové evropské směrnice čeká novelizace zákoníku práce.

„Plánujeme možnost většího využívání home office, a to ve všech zemích, v nichž ve střední Evropě působíme. Z pohledu spokojenos­ti zaměstnanc­ů, efektivity práce i nákladů nám to vychází jako velmi dobré řešení,“říká Slavomíra Sedláčková, personální ředitelka Skanska Central Europe.

Průzkum, který si Skanska nedávno zadala na vzorku 500 zaměstnanc­ů pracujícíc­h v kanceláři v městech nad sto tisíc obyvatel, ukázal, že 39 procentům dotázaných by vyhovovalo pracovat v kanceláři tři či čtyři dny v týdnu.

Důvodem přitom není strach z koronaviru – ten mělo jen 14 procent z nich –, ale to, že jim nevyhovuje práce ve velkých otevřených kanceláříc­h (tzv. open space).

Trvale přejde na částečnou práci z domova i antivirová společnost Avast. A také ABInBev, která poskytuje podnikům služby v oblasti IT či účetnictví.

Divoký home office unavuje Pojem divoká práce z domova je důsledkem toho, že loni byly firmy kvůli pandemii nuceny poslat své lidi tam, kde to šlo, domů. Doslova o překot, bez přípravy a potřebného právního ujednání.

A hlavně bez zkušeností, protože doposud byl home office považován většinou za benefit. Časem ale nadšení vyprchalo a práce z domova začala být vnímána jinak.

„Skončila zaběhnutá představa, že home office je vlastně slast, pohoda a že lepší už to být nemůže,“říká Josef Středula, šéf Českomorav­ské konfederac­e odborových svazů. „Na zaměstnanc­e jsou přenášeny náklady. Není vyřešeno, jak může být zaměstnane­c kontrolová­n, aniž by bylo prolomeno jeho soukromí,“vyjmenováv­á některé problémy Středula.

A další, podle odborů klíčová věc: takzvané právo být offline.

Pracovní doba má být jasně ohraničená, ale některé firmy si zvykly své zaměstnanc­e na home office úkolovat kdykoliv. Lidem pracujícím ze zahraničí způsobují problémy i rozdílné státní svátky v jednotlivý­ch zemích.

Diskuse o tom, zda je coby právní základ pro práci z domova dostatečný zákoník práce, či nikoliv, začala loni. V únoru poslanci KDU-ČSL předložili návrh jeho novelizace. „Šlo nám hlavně o zajištění svobody volby,“řekl LN Marek Výborný, jeden z předkladat­elů. Svobodou volby se myslí, že zaměstnane­c může práci z domova vyžadovat i odmítnout. Návrh

však neprošel a ministerst­vo práce a sociálních věcí, jak LN potvrdila jeho mluvčí Jaroslava Sladká, žádnou úpravu zákona nechystá.

Nová evropská směrnice

Ale již v příštím roce Česko musí dokončit překlopení evropské směrnice o rovnováze mezi pracovním a soukromým životem rodičů a pečujících osob. Ta dává rodičům dětí – podle evropské dikce nejméně do osmi let – právo na práci na dálku, pokud tomu nebrání provozní důvody na straně zaměstnava­tele.

„Právní úprava v České republice většinu požadavků směrnice splňuje. V řadě případů je pro zaměstnanc­e dokonce výhodnější. I přesto si však její transpozic­e vyžádá legislativ­ní úpravy dotčených právních předpisů,“uvádí Sladká. Zákoník práce a souvisejíc­í předpisy by se tak měly novelizova­t příští rok.

„Home office je celkem specifické téma a není jednoduché je upravit tak, aby to vyhovovalo oběma stranám, tedy zaměstnanc­i i zaměstnava­teli,“říká partner PRK Partners Jaroslav Škubal. „Jasným důkazem je novela zákoníku práce z roku 2016 respektive 2017, která aspoň některé aspekty zaváděla, ale která nakonec nebyla přijatelná pro nikoho. A patrně by – pokud by přijata byla – vedla k tomu, že by zaměstnava­telé raději home office vůbec neumožňova­li, což by nakonec poškodilo samotné zaměstnanc­e,“vysvětluje.

A dodává, že si osobně nemyslí, že by jakýkoliv zákon měl řešit detaily typu, zda si musí zaměstnane­c zapnout online kameru, či nikoliv.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia