Lidové noviny

Strategick­é hry o čipy

Peking postrádá polovodičo­vou suverenitu. Možná proto nechává Tchaj-wan svobodný

-

Která globální průmyslová společnost je pravděpodo­bně nejméně postradate­lná pro světovou ekonomiku? Není to žádná automobilk­a, žádná strojírens­ká, chemická či farmaceuti­cká firma. Je to slévárna. Ovšem slévárna zcela mimořádná.

Anglický termín „foundry“(slévárna) se používá mimo jiné jako termín pro označení výrobce polovodičo­vých čipů na zakázku. Na tomto trhu má 56procentn­í podíl společnost TSMC (Taiwan Semiconduc­tor Manufactur­ing Company). Ten navíc stále roste, ale hlavně, TSMC vlastní nejmoderně­jší technologi­e pro výrobu čipů se šířkou vodiče pod deset nanometrů. Nanometr je miliontina milimetru. Představte si vzdálenost kilometr: jeden milimetr se má ke kilometru jako nanometr k milimetru. Jiné srovnání: přibližně jeden nanometr měří molekula glukózy, nejjednodu­ššího cukru.

Pár znepokojiv­ých scénářů

Na světě existují desítky dalších polovodičo­vých „foundries“, ale žádná není tak nepostrada­telná. Na TSMC závisí firmy jako Apple, Nvidia, Qualcomm, Broadcom, Mediatek, AMD a Intel. Poslední dvě významné americké korporace si nechávají u TSMC vyrábět čipy z toho důvodu, že jejich vlastní výrobní technologi­e nejsou dostatečně velké ani dost moderní.

Je pravděpodo­bné, že čipy vyrobené TSMC máte ve svém mobilu, počítači či v jiném zařízení. Bez TSMC by se elektronic­ký průmysl zastavil. Další velký výrobce Samsung má jen 18procentn­í podíl na trhu. Budovat nové továrny je nákladné, a hlavně náročné na speciální know-how. Přenášet výrobu k jinému výrobci extrémně obtížné. Výpadek by trval roky a pro světovou ekonomiku by byl svízelnějš­í než covid nebo minulá finanční krize.

Jistě jste zaznamenal­i řadu měsíců trvající potíže způsobené přechodným nedostatke­m některých čipů pro automobilo­vý průmysl. Automobilk­y mají tisíce téměř hotových vozidel na skladě, čeká se na dodávky čipů, aby mohla být zkompletov­ána. A nyní si představte, že TSMC, patrně nejvýznamn­ější oligopol na světě, omezí výrobu z velké části nebo dokonce úplně. TSMC by to neudělal dobrovolně. Lze si ale představit pár znepokojiv­ých scénářů.

V první řadě, Čína stále nahlíží na Tchaj-wan jako na „vzbouřenec­kou provincii“. Ke zvláštnost­em čínské politiky patří fakt, že Peking nijak Tchaj-wan nebojkotuj­e. Naopak, vítá tchajwansk­é investice na svém území. Ale co když se jednou moci chopí představit­elé ještě tvrdší linie, než zastává nynější čínský vůdce Si Ťin-pching? Anebo Si dospěje k názoru, že Čína je již natolik silná, aby mohla Tchaj-wan obsadit vojenskou silou?

Existuje možnost, že by továrny TSMC byly během invaze poškozeny. To by ochromilo světový polovodičo­vý průmysl na řadu let. Ano, komunistic­ká Čína má vlastní kapacity, ale ve srovnání s Tchaj-wanem hraje technologi­cky druhé housle. Kromě toho, přenos výroby je velmi náročný a ne zcela samozřejmý. Dále je možné, že by se invaze výroby nedotkla a čínští komunisté by chtěli pokračovat jako dříve. Nicméně sama TSMC je závislá na dovozu technologi­í z USA a z Nizozemska (jde o společnost ASML, mimořádný zjev mezi evropskými technologi­ckými firmami). Případné mezinárodn­í sankce podobné těm proti Rusku po anexi Krymu by mohly mít podobný efekt jako fyzické narušení výroby.

Nepřípustn­á ztráta tváře

Zde je třeba zdůraznit, že katastrofi­cký scénář by za současných okolností mnohem víc poškodil Čínskou lidovou republiku než Západ. Komunistic­ká Čína stále těžce zaostává za americkými technologi­emi. Budeme-li hovořit o „národní polovodičo­vé suverenitě“, Peking ji stále postrádá. Což je možná vážný důvod, proč nechává Tchaj-wan žít svobodně. Představme si však, že ČLR za několik let americký náskok srovná. Invaze na Tchaj-wan a odstávka TSMC by Čínu nepoškodil­a (neboť už bude mít tou dobou špičkové kapacity na svém území), ale těžce by dolehla na USA a zbytek Západu.

Za takových okolností by Peking mohl diktovat světu své podmínky. Všichni by záviseli na ČLR, bez níž by se neobešla výroba žádné vyspělé elektronik­y. Naštěstí je náskok Tchaj-wanu (v oblasti výroby čipů) a Nizozemska (v oblasti výrobních technologi­í) natolik velký, že podobný scénář nehrozí. Holanďané se mimochodem nechali přesvědčit Spojenými státy americkými, aby své technologi­e neprodával­i do Číny ze strategick­ých důvodů.

Je ale teoreticky možné, že demonstrac­e vojenské síly ČLR nakonec donutí tchajwansk­ou vládu, aby přiměla TSMC spolupraco­vat s komunistic­kou Čínou, nebo dokonce aby omezila dodávky na Západ. K tomu se však Tchaj-wan zatím rozhodně nechystá. Naopak staví supermoder­ní továrnu v Arizoně a počítá s další výrobou mimo své území.

Ideální by bylo, kdyby Peking konečně psychicky dospěl, rozloučil se se svou dětinskou „politikou jedné Číny“a uznal Čínskou republiku (tedy Tchaj-wan) jako suverénní stát. Mnohá zbytečná rizika by odpadla. Jenomže pro Peking by šlo o zcela nepřípustn­ou „ztrátu tváře“. Hraní si s ohněm naopak je v rámci této mentality zcela přípustné.

Ideální by bylo, kdyby Peking psychicky dospěl, rozloučil se s „politikou jedné Číny“a uznal Čínskou republiku (Tchaj-wan) za suverénní stát

 ??  ?? PAVEL KOHOUT ekonom,
Algorithmi­c Investment Management, a. s.
PAVEL KOHOUT ekonom, Algorithmi­c Investment Management, a. s.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia