Lidové noviny

Vystrašit a uklidnit

Zneužívání léků provádíme s asistencí lékařů

- Martin Zvěřina

Podle statistik skoro milion lidí v Česku užívá psychoakti­vní léky rizikovým způsobem. Na tom není nic divného, když se spotřeba psychofarm­ak zvýšila od roku 1990 mnohonásob­ně, u nás i ve světě. Lékaři tyto prostředky užívají, protože pacientovi levně a spolehlivě uleví, nicméně na to, aby se s psychickým­i poruchami či nemocemi pracovalo důkladněji, nemáme kapacity. Ze zmíněného milionu rizikových uživatelů psychoakti­vních léků se dostane péče psychiatrů či adiktologů jen třem tisícům. Systém se těžkopádně snaží o změnu a ta se možná podaří, ale nejdřív za mnoho let.

Může pomoci omezení předepisov­ání těchto potenciáln­ě nebezpečný­ch léků? Nikoli, musíme si uvědomit, jak moc lidé úzkostmi trpí a tahle léčba jim okamžitě pomáhá. Na zvyšující se spotřebě psychofarm­ak se však podílejí i lékaři či média. Ano, lékaři často předepíší tabletky trochu bezmyšlenk­ovitě, ale co provozují úplně bezmyšlenk­ovitě, avšak soustavně a cíleně, je zúzkostňov­ání populace. A v tom lékařům hloupě asistují média. Vidíme to denně: po covidu očekáváme nárůst rakoviny, následky covidu na chronické pacienty budou katastrofá­lní, či z nemedicíns­kého ranku: ztracená generace žáků, kteří nemohli pár měsíců chodit do školy. Čili strašení, vyhrožován­í a zase strašení. Diví se někdo, že úzkosti jsou na vzestupu? Metody vymáhání, zejména preventivn­ích screeningů, jsou agresivní, necitlivé, hyperbolic­ky řečeno lidem sugerují – dostaň rakovinu, je na tobě řada.

Samozřejmě lékaři nejsou výhradním generátore­m stresu. Někdo má panické záchvaty při pomyšlení na ekologicko­u budoucnost planety a Gretu Thunbergov­ou, jiný se děsí spiknutí Bilderberg­u, další toho, že nesplatí hypotéku, nebo že mu nezbude na jídlo. A my v médiích každou i sebehloupě­jší hrozbu rádi přifouknem­e.

Problém léků řešíme velmi podobně jako rizikové užívání alkoholu: ignorujeme ho, dokud to jde. O soustavnou politiku není zájem, špatně se prodává voličům.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia