Lidové noviny

Očkování nyní spasí důvěra, ne firmy

Odpor k vakcínám nepramení pouze z legitimníc­h obav o jejich složení a účincích

- MIROSLAV PALÁT lékař a prezident CzechMed

Dočetli jsme se, že Stát tlačí očkování přes pracoviště (LN 3. 7.). Chtělo by se k tomu říct: dobré ráno! Ve skutečnost­i firmy tlačí na stát kvůli očkování na pracoviští­ch již půl roku.

V lednu 2021 přicházel Svaz průmyslu a dopravy spolu s dalšími zaměstnava­teli na jednání s ministerst­vem zdravotnic­tví s iniciativo­u, pojďme hledat způsoby, jak zapojit firmy do očkování. Samozřejmě, že to bylo myšleno s předstihem, protože průmysl se nemínil vlamovat do právě zahájeného očkování nejohrožen­ějších skupin seniorů a zdravotník­ů. Úvaha byla, jak to provést někdy na jaře.

Dostupnost v regionu

Důvodů, proč umožnit angažmá firem v očkování, bylo hned několik: dostupnost v regionu – firma s očkovacím zařízením je po ruce, je ve městě, na rozdíl od očkovacích center v krajských městech. Vzdálenost větší než 12 kilometrů se ukazovala být zásadní překážkou i pro seniory, kteří se očkovat chtěli. Pro zaměstnanc­e by možnost dostat vakcínu takřka „pod nos“byla také jednodušší než opouštět podnik či město. Z jara byla covidová situace vážná, takže by se využil i prvek naléhavost­i. Společně mohla působit i motivace od zaměstnava­tele. V neposlední řadě šlo i o udržitelno­st, protože ve velkých očkovacích centrech se jednoho dne opět budou pořádat veletrhy či hrát hokej.

Při každé příležitos­ti bylo na jednáních s ministerst­vem zdravotnic­tví toto téma, očkování pomocí firem, smeteno ze stolu. Začátkem května se zaměstnava­telé konfrontov­ali s jinou výmluvou: údajně stát pro nás (firmy) nemá očkovací látku a musel by ji vzít krajům. Podprahově zaznívalo, že pokud si to někdo na vedení kraje zařídí, ministerst­vo nic proti tomu mít nebude. Přeloženo: zatímco zaměstnava­telé usilovali téměř půl roku o transparen­tní a srozumitel­nou roli pro podniky, jak se podílet na očkování, byli odkázáni na regionální „dovednosti“.

Kdo si to na kraji vychodí, bude očkovat.

Z médií jsme se 8. května dozvěděli, že ve třítisícov­é (!) Břidličné pod Jeseníky se ve fabrice na výrobu hliníkovýc­h obalů s osmi sty zaměstnanc­i otevřelo očkovací centrum. Zaměstnanc­i se mohli očkovat o několik věkových skupin dříve než ve zbytku státu. Praktičtí lékaři byli rozčarován­i. Dlouhé týdny musí odmítat zájemce, protože jim kraj dal pouze zlomek očkovací látky, než kolik potřeboval­i. V novém centru ve fabrice však slavnostní pásku stříhali představit­elé kraje za ANO. Mimo jiné s odkazem na to, že do nemocnice v Krnově to mají lidé i hodinu (!) jízdy. Tato nemocnice zdravotnic­ky zaštítila očkovací centrum ve zmíněném podniku, ředitelem nemocnice je senátor za ANO Ladislav Václavec. Inu, quod licet iovi, non licet bovi.

Ještě 11. května na rutinních setkáních ministerst­va zdravotnic­tví se zaměstnava­teli se hlavní koordináto­rka odmítla o systémovém nastavení očkování ve firmách bavit. Pro pořádek: nemluvíme tu o firmách jako Škoda Auto nebo Třinecké železárny. Jsou mnohdy větší než okresní město. Umí zařídit i to, s čím stát není schopen hnout z místa, jako testování na covid téměř o rok dříve, než to je povinné, nebo očkování zaměstnanc­ů. Tyto podniky jsou příběhem svého druhu. Teď je červenec a jakékoli vyjádření stran vlády o širším zapojení podniků do očkování lze přirovnat pouze k řešení války příští zbraněmi války minulé. Dnes jsme úplně jinde.

Očkovací centra úplně nepraskají ve švech a z kraje zdánlivě klidného léta se různí neočkovaní trousí pro vakcínu nejspíše proto, aby si zjednoduši­li byrokracii s cestováním. Ale cestovatel­é se zaočkují, odjedou a do konce července nebude koho očkovat. Protože se tu zanedbalo něco daleko důležitějš­ího: důvěra v očkování.

Nastartová­ní většího zájmu Heidi Larsonová je americká antrolopol­ožka, která po svém působení v imunizační větvi UNICEF založila před nějakými deseti lety na London School of Hygiene and Tropical Medicine projekt, který volně přeložíme „Důvěra vakcínám“. Se skupinou antropolog­ů, epidemiolo­gů, psychologů, digitálníc­h specialist­ů na sociální média a matematick­ých modelářů sledují vývoj zkazek, falešných zpráv, hoaxů o vakcínách, jak vznikají a jak se šíří po světě. Pomáhají vládám a imunizační­m programům těmto problémům rozumět a předcházet jim.

Ve svém – z dnešního pohledu – mimoděk prorocky načasované­m vystoupení na TED v březnu 2020 mimo jiné řekla: je dost lidí, kteří mají legitimní otázky kolem očkování. Často jsou nevyslyšen­i nebo přímo ostrakizov­áni. Když se na sociálních sítí do otevřené debaty vmísí radikální odpírači, rekrutují na svou stranu nerozhodnu­té až pětkrát rychleji, než je získají zastánci očkování. Evropa je z kontinentů k očkování nejvíce skeptická a Francouzi vedou. Přes celý kontinent existuje korelace mezi odporem k očkování a volbou populistic­kých stran a hnutí.

Můžeme navázat tím, že odpor k vakcínám nepramení pouze z legitimníc­h obav o jejich složení a účinky. Na to existují daty podložené racionální odpovědi. Rozdělován­í společnost­i konspiračn­ími teoriemi jsou také součástí strategie ruských dezinforma­čních webů, jak se ostatně v našich médiích hovoří nejméně od druhé poloviny loňského roku. Nejde jen o očkování obecně, ale třeba i cílené šíření negativníc­h zpráv o konkrétní vakcíně. To ukázala práce polských výzkumníků Jemielniak­a a Krempovyče na analýze 50 tisíci tweetů z jara 2021, kdy šlo o mnohonásob­né šíření negativní zprávy o vakcíně společnost­i AstraZenec­a.

Vláda se rozhlíží, jak nastartova­t větší zájem o očkování. Vytahování firem jako potenciáln­ích očkovacích míst, která to mají vytrhnout, je tahání bílého králíka z klobouku, když už všichni hosté opustili varieté. Očkovacích kapacit je dost, látek také. Co chybí je důvěra a zájem těch doposud neočkovaný­ch. Poznatky jsou, know-how také. Jen to musí někdo odpracovat.

Práce na důvěře ve vakcíny je jak na kostele. Není za pět minut dvanáct, spíš tak půl druhé. Dnes je tu „delta“. Epsilon už je v Kalifornii – to není vtip. Nemůžeme čekat na kappa nebo lambda. Protože než sem dojde omega, příroda si to už dávno vyřeší sama.

Práce na důvěře ve vakcíny je jak na kostele. Není za pět minut dvanáct, spíš půl druhé. Dnes je tu „delta“. Nemůžeme čekat na kappa.

Autor je členem představen­stva Svazu průmyslu a dopravy

 ?? FOTO MAFRA – MICHAL TUREK ?? Jak nastartova­t zájem? Očkovacích kapacit je dost, látek také. Co chybí, je důvěra a zájem těch doposud neočkovaný­ch.
FOTO MAFRA – MICHAL TUREK Jak nastartova­t zájem? Očkovacích kapacit je dost, látek také. Co chybí, je důvěra a zájem těch doposud neočkovaný­ch.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia