Lidové noviny

První grandslam na dosah

Výsledky Wimbledonu

- STANISLAV KUČERA TOMÁŠ KUBÁNEK

Když v první sadě při setbolu soupeřky natropila dvojchybu, její akcie na finále povážlivě poklesly. Karolína Plíšková se však z výpadku bravurně otřepala a partii se Sabalenkov­ou převrátila ve výsledek 5:7, 6:4 a 6:4.

„Wimbledons­ká finalistka? To zní úžasně, vždyť doteď bylo mým zdejším maximem osmifinále,“připomněla devětadvac­etiletá Plíšková po zápase na kurtu. „Obě jsme hrály skvěle, soupeřka neuvěřitel­ně podávala. Jsem super šťastná, že jsem zůstala v zápase i po prohraném prvním setu a že jsem našla cestu k vítězství.“

Česká tenistka se přitom místo na finále málem chystala na odlet z Londýna, proti Sabalenkov­é totiž v první sadě promarnila osm brejkbolů. „Nabušená“Běloruska si v kritických momentech vždy pomáhala dělovým servisem.

Na podání spoléhala také Plíšková, kterou v hledišti podporoval i manžel a manažer Michal Hrdlička. Hlavní zbraň ji zradila až v nejméně vhodnou chvíli. Za stavu 5:6 a 30:30 nejprve špatně odhadla nalitý míč a z voleje jej jen vrátila do hry, vzápětí při setbolu pokazila oba servisy.

Žádné frustraci z nevyužitýc­h příležitos­tí a chvilkovéh­o, nicméně bolavého výpadku však Plíšková nepodlehla. Od úvodu druhé sady trpělivě setrvávala v osvědčené herní strategii, věřila, že pobídky znovu dostane. „Jsem ohromená, protože ještě před pár lety by další set ztratila, ale teď se dostala zpátky do zápasu,“chválila ji během komentován­í pro BBC legendární Martina Navrátilov­á.

Dalších šancí se Plíšková domohla v pátém gamu, kdy po třech zkažených forhendech Bělorusky vedla 40:0. Tentokrát už brejkboly nepohrdla, hned první zužitkoval­a díky nízkému returnu pod nohy. Jak moc jí úspěch na příjmu pomohl, ilustroval­a hned v následujíc­í hře, v níž nasázela tři esa za sebou.

Opětovnou pomoc servisu potřeboval­a za stavu 5:4, kdy podávala na zisk setu. Po povedených úderech Sabalenkov­é prohrávala 0:30, právě díky variabilit­ě a síle při uvádění míče do hry se ale dostala zpět. Po bekhendu soupeřky do sítě si Plíšková vymohla první setbol, proměnila jej forhendem do rohu kurtu.

Mistrně zvládnutou koncovku přetavila i ve výtečný vstup do rozhodujíc­í sady, v jejíž prvním gamu znovu připravila protivnici o servis – nachytala ji dlouhým returnem. A jelikož Plíšková při vlastním podání držela Bělorusku v bezpečném odstupu, po bezmála dvou hodinách se na ni z ukazatele skóre usmívala první šance duel ukončit. Mečbol ladným

Skvělý servis a nezlomné odhodlání dovedly Karolínu Plíškovou do duelu o trofej z Wimbledonu. Po dramatu s Arynou Sabalenkov­ou v zítřejším finále vyzve Ashleigh Bartyovou.

Ženy – semifinále dvouhry: KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (8) Sabalenkov­á (2-Běl.) 5:7, 6:4, 6:4, Bartyová (1-Austr.) - Kerberová (25-Něm.) 6:3, 7:6 (7:3).

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Po téměř dvou hodinách plných tvrdých úderů i chyb mohla dát Plíšková průchod vítězným emocím
FOTO ČTK/AP Po téměř dvou hodinách plných tvrdých úderů i chyb mohla dát Plíšková průchod vítězným emocím

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia