Lidové noviny

Hry bez diváků? Téměř ano

Rostoucí čísla nákazy donutila japonskou vládu obnovit v Tokiu nouzový stav, což vyloučí přítomnost diváků na sportovišt­ích v metropoli.

- TOMÁŠ KUBÁNEK

Je to vývoj jako na houpačce. Nejprve v polovině března kvůli obavám z dalšího šíření koronaviru a jeho různých mutací padla možnost, že by se na posunutou olympiádu v Japonsku mohli vypravit zahraniční fanoušci. Po dalších měsících vyčkávání, jak se bude covidová situace v zemi vycházejíc­ího slunce měnit, pořadatelé 21. června oznámili, že soutěže na hrách mohou navštívit alespoň domácí diváci. Stadiony a haly se měly zaplnit do padesáti procent kapacity, přičemž za vrchní hranici byla zvolena návštěva deseti tisíc lidí.

A včera, patnáct dnů před slavnostní­m zahájením, zástupci organizačn­ího výboru zase oznámili, že hlediště budou zřejmě zet prázdnotou. „Neměli jsme jinou možnost,“komentoval­a rozhodnutí předsedkyn­ě organizačn­ího výboru Seiko Hašimotová.

Japonská vláda totiž v Tokiu po několika týdnech uvolnění znovu zavedla kvůli stoupající­mu počtu nakažených nouzový stav. Platit má od pondělí do 22. srpna. Olympijské hry začínají v pátek 23. července a skončí 8. srpna, paralympij­ské hry navážou od 24. srpna. „V řadě regionů počty nových případů (covidu-19) klesají, ale v oblasti Tokia od konce minulého měsíce stále stoupají,“uvedl premiér Jošihide Suga k vyhlášení nouzového stavu v Tokiu a třech sousedních prefekturá­ch. „Musíme zpřísnit opatření, abychom zabránili rozšíření infekce po celém Japonsku, zvlášť s ohledem na nové mutace,“dodal. „Myslím, že dokážeme zorganizov­at olympijské hry díky těmto opatřením bezpečně.“

Úřady v japonské metropoli minulý den evidovaly 896 nových případů nákazy, což je o třetinu víc než před týdnem. Zhruba 30 procent infekcí připadá podle agentury Reuters na nakažlivěj­ší variantu delta. Situaci komplikuje i nízká vakcinace v zemi, plně naočkováno je pouze 15 procent obyvatel.

Podle ministryně pro olympijské hry Tamayo Marukawaov­é by mohla dostat výjimku dějiště mimo oblast Velkého Tokia. Sportovišt­ě ve Fukušimě, Mijagi či Šizuoce tak zatím nadále počítají se zaplněním poloviční kapacity do výše 10 000 diváků.

Mezi opatřeními je také zákaz prodeje alkoholu v barech a restaurací­ch, které musí zavřít ve 20 hodin.

Při absenci diváků by pořadatelé přišli o výnos z prodeje vstupenek okolo 815 milionů dolarů. Rozpočet her se po ročním odkladu vyšplhal už na 15,4 miliardy dolarů. Podle průzkumů chce většina japonských obyvatel tokijskou olympiádu znovu odložit či zrušit. Své zneklidněn­í již vyjadřují také sponzoři, kteří kvůli opatřením museli výrazně omezit propagační akce.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Návštěvníc­i tokijského letiště se fotí s olympijský­mi kruhy, podle průzkumů je však většina obyvatel proti konání her za současné situace
FOTO PROFIMEDIA Návštěvníc­i tokijského letiště se fotí s olympijský­mi kruhy, podle průzkumů je však většina obyvatel proti konání her za současné situace

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia