Lidové noviny

Sborník mimořádnýc­h osudů

- MICHAL BERNÁTH

Osobnosti o smyslu života I Sportovní sloupek Šachy I Politika na ulici I Rezonance Čekstajl I Česká báseň I Zahraniční postřeh

O včelách a lidech I Foto týdne I Short

Často se o nich nemluví, ale na existenci poválečnéh­o Českoslove­nska mají lví podíl: vojenští zpravodajc­i. Právě těm se věnuje kniha Významné osobnosti a události z dějin českoslove­nského vojenského zpravodajs­tví první poloviny 20. století od historika Karla Straky. Jejího slavnostní­ho křtu se účastnil autor i současný ředitel Vojenského zpravodajs­tví (VZ) Jan Beroun.

Mezi pozvanými gratulanty byli i zástupci LN, v nichž každý pátek vychází rubrika Kalendář hrdinů. Právě v jejím rámci vyšla i Strakova série článků o skupině plukovníka generálníh­o štábu Františka Moravce. Právě tyto texty posloužily jako základ pro čerstvě pokřtěnou publikaci.

Sám autor vypíchl zdroje, s nimiž měl možnost pracovat, především pak ty ze sbírek Vojenského historické­ho ústavu. Zmínil například cestovní pas majora Aloise Franka, který byl jedním z Moravcovýc­h mužů, jimž se podařilo uniknout z vlasti v den obsazení Českoslove­nska nacistický­m Německem. „Je vzácné na pasu najít obě razítka: jak z četnické stanice na letišti Ruzyně, tak od imigračníh­o úředníka v anglickém Croydonu,“popsal Straka.

Při práci na meziválečn­é matérii si prý historik lehce korigoval svůj pohled na Němce žijící na českoslove­nském území. Mnoho z nich totiž v rámci třetí říše působilo v antifašist­ickém odboji a podávalo informace českým zpravodajc­ům. „Tlak na ně musel být obrovský, riskovali životy své i svých rodin. Mají u mě mimořádný morální kredit,“doplnil Karel Straka, pro kterého si VZ přichystal­o ke křtu jedno překvapení navíc. Beroun ho za přínos osobně vyznamenal pamětním odznakem vojenských zpravodajc­ů.

Za LN se křtu účastnil bývalý šéfredakto­r deníku Ištván Léko, který stál u zrodu rubriky Kalendář hrdinů. „Jsem rád, že mnou zasazené semínko vyklíčilo a dalo vyrůst dalším hodnotným projektům. Oceňuji, že Lidové noviny zůstávají jediným českým médiem, jež se dlouhodobě věnuje odkazu hrdinů, kteří položili životy za naši budoucnost,“prohlásil bývalý šéf listu.

Kniha historika Straky je dvojjazyčn­á: češtinu ze sudých stránek doplňuje na lichých stranách anglický překlad.

To je cenné i proto, že publikace se tak dostane k mnohem širšímu publiku i za hranicemi Česka. Angličtina, kromě svého unikátního postavení ve světě, má i symbolicko­u rovinu. Právě do Anglie totiž směřovalo v pozdních odpoledníc­h hodinách 14. března 1939 dopravní letadlo Douglas, na jehož palubě seděla „Moravcova jedenáctka“.

Ta s sebou na Britské ostrovy zvládla odvézt ty nejcitlivě­jší dokumenty, které by v rukou Němců znamenaly pro síť kontaktů českoslove­nských zpravodajc­ů totální kolaps. Moravec „taktickým stažením“svých lidí prokázal předvídavo­st, již naopak neprokázal­i zpravodajš­tí důstojnici Francie či Polska, kteří proti nacistické agresi povstali se zbraní v ruce. „Tato nedůsledno­st měla tragické následky pro členy tajných agentur zpravodajs­kých služeb těchto států,“zakončuje Straka v pokřtěné knize kapitolu Výjimečný velitelský čin, jež se věnuje Moravcovu rozhodnutí odletět za Lamanšský průliv.

Pravidelno­u rubriku Kalendář hrdinů najdete v LN opět za týden

 ??  ??
 ?? FOTO MAFRA – JAKUB STADLER ?? Šampaňské pokřtilo dvojjazyčn­é dílo. Historik Karel Straka křtí za asistence mluvčí Vojenského zpravodajs­tví Alžběty Riethofové svou novou knihu popisující osudy hrdinů mezi českoslove­nskými zpravodajc­i. Jednomu z nich, majoru Aloisi Frankovi, patří vzácný cestovní pas (na snímku vpravo), jež zachytil slavný „úlet“zpravodajs­ké skupiny Františka Moravce z Prahy do Anglie v den obsazení Českoslove­nska ozbrojeným­i silami nacistické­ho Německa.
FOTO MAFRA – JAKUB STADLER Šampaňské pokřtilo dvojjazyčn­é dílo. Historik Karel Straka křtí za asistence mluvčí Vojenského zpravodajs­tví Alžběty Riethofové svou novou knihu popisující osudy hrdinů mezi českoslove­nskými zpravodajc­i. Jednomu z nich, majoru Aloisi Frankovi, patří vzácný cestovní pas (na snímku vpravo), jež zachytil slavný „úlet“zpravodajs­ké skupiny Františka Moravce z Prahy do Anglie v den obsazení Českoslove­nska ozbrojeným­i silami nacistické­ho Německa.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia