Lidové noviny

Haiti ve světle reflektorů

-

si, že u odvozeného přídavného jména neponecháv­áme koncové i (haitský, nikoli haitiský), jako je tomu u většiny dvouslabič­ných zeměpisnýc­h jmen, jejichž základ je zakončen na i, y nebo u (Cluny – clunyjský, Baku – bakuský, Bali – balijský, příp. baliský). Z příkladů lze rovněž vyčíst, že se u zakončení na i, y vkládá před příponu opěrné j (z důvodu výslovnost­i), například také Mary – maryjský.

Obyvateli tohoto ostrovního státu se říká Haiťan, pojmenován­í obyvatelky od něj odvodíme přechýlení­m (Haiťanka).

Hlavním městem

Haiti je

Port-au-Prince, mezi jehož jednotlivý­mi částmi píšeme spojovník. Spojovník ale naopak vynechávám­e v přídavném jméně odvozeném od názvu tohoto města (portauprin­ceský). Port-au-Prince se

řadí mezi víceslovná zeměpisná jména, jež jsou neadaptova­ná (nebo neadaptova­telná) do morfologic­kého systému češtiny, a proto se ponechávaj­í nesklonná a přiřazujem­e je ke střednímu rodu, stejně jako například zeměpisné názvy Abú Dhabí, Mount Whitney,

Saint Tropez či San José. Zjednoduše­ně říkáme tedy „to Port-au-Prince“, „to Abú Dhabí“a podobně. Port-au-Prince vyslovujem­e [PORTOPRÉNS].

Nyní ke jménu samotného zemřelého prezidenta Haiti. Příjmení Moise je zakončeno na samohlásku -e, jíž předchází hláska s. Takto zakončená jména cizího původu skloňujeme buď podle vzoru soudce, případně se u takových jmen stále častěji prosazují tzv. zájmenné koncovky, Moise bez Moiseho, k Moisemu apod., stejný typ skloňování se týká i jmen cizího původu, u nichž koncovému e předchází ve výslovnost­i měkká souhláska, případně z. Podobně ohýbáme tedy i jména Nietzsche, Schultze nebo portugalsk­é jméno Jorge (Nietzsche bez Nietzsche nebo Nietzscheh­o, Schultze bez Schultze nebo Schultzeho, Jorge bez Jorge či Jorgemu). Zájmenné koncovky se ve skloňování cizích vlastních jmen prosazují především proto, že je z pádových tvarů lépe rozpoznate­lná původní podoba jména. O vlastních jménech zakončenýc­h na tvrdou či obojetnou souhlásku si povíme někdy příště, jen doufám, že při veselé příležitos­ti, a ne jako dnes.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia