Lidové noviny

Rub cyklománie: více těžkých úrazů

Záchranáři hlásí vyšší počty zranění cyklistů. Rekordní prodej kol přivedl do hor i méně zkušené jezdce

- MAGDALÉNA LANGOVÁ

„Vyražené zuby, překousnut­ý jazyk, těžký otřes mozku nebo zlomené klíční kosti,“líčí náčelník Horské služby Jeseníky Vítězslav Kaller, jaké „cyklo“úrazy letos záchranáři ošetřili.

Protiepide­mická opatření na čas uzavřela sportovišt­ě i fitness centra, mnozí Češi tak hledali jiné sportovní vyžití. A našli jej právě v cyklistice. Během koronaviro­vé pandemie se prodal rekordní počet kol, což se nyní odráží v úrazové statistice. Cyklisté, i ti méně zkušení, vyrážejí do hor a mnohdy přeceňují své síly.

„Je velmi důležité zjistit si předem obtížnost dané stezky. Rád bych apeloval na lidi, aby se nevrhali do složitých tratí, na které opravdu nemají,“řekl LN Kaller.

Jeho horská služba vyráží zejména k raněným, kteří se pokoušejí sjet takzvané cyklotrail­y, což jsou speciální tratě pro kolaře. „Tam se pády koncentruj­í. Skoro všechna lyžařská střediska si vybudovala takové stezky,“pokračoval náčelník s tím, že problém nastává právě u začátečník­ů, kteří špatně odhadnou své sportovní schopnosti a vyrazí na nejtěžší trať v areálu. Dochází pak i k pádům, při nichž jezdec narazí do stromu či přeletí přes řídítka, což může mít fatální následky.

Fenomén elektrokol

Zvyšující se počet úrazů na kolech potvrzuje i mluvčí libereckýc­h záchranářů Michael Georgiev. „Bohužel máme v poslední době často pády nezkušenýc­h cyklistů,“sdělil LN Georgiev. Největší vrásky na čele mu dělají elektrokol­a. Ostatně to je také nový fenomén, jemuž Češi v době pandemie propadli.

„Trasy jsou najednou dostupnějš­í třeba i pro seniory, kteří dříve do Jizerských hor a Krkonoš nemohli vyjet. Jde o náročný terén, jejž pořádně neznají, máme tu opravdu těžké sjezdy,“uvedl mluvčí záchranky v Libereckém kraji. Baterií poháněný bicykl pomůže méně zkušenému cyklistovi na vrcholky hor, při cestě dolů však často přichází pád a zranění.

V horských střediscíc­h na severu Čech mají jezdci rovněž v oblibě přírodní sjezdové tratě. „I tady lidé přeceňují své schopnosti, člověk si zakoupí kolo a bez tréninku vyjede na nebezpečné stezky, které vedou mezi stromy, přes kořeny, musíte jet na bahně a na mokrém terénu,“prohlásil Georgiev.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia