Lidové noviny

Rub cyklománie: více těžkých úrazů

-

„Pražané vyrážejí za těžšími terény do hor, to pak nespadá pod nás,“uvedla Poštová. Zároveň potvrdila, že obyvatelé metropole si nově oblíbili elektrokol­a, a proto se i netrénovan­í jedinci dostávají na vrcholky.

„Dříve byli v horách jen cyklisté, kteří tam skutečně vyšlapali, museli být zkušení. Teď tam jsou i lidé, jimž nahoru pomohlo kolo s elektrický­m pohonem, při sjezdu pak ale mohou mít problém,“připustila mluvčí pražských záchranářů.

Z radosti se bezhlavě vrhají na sport

„Zdivočelýc­h“bicyklistů si všímají i na jihu Čech, kde jsou rozsáhlé cyklostezk­y a mnozí sportovci tam vyrážejí právě za výlety na kolech. „Po uvolnění restrikcí určitě narostl počet úrazů mezi cyklisty. V lockdownu nemohli moc vyjíždět a zůstávali jen ve svém okrese. Teď je znát, že jezdí mimo svůj region, mají radost a bezhlavě se vrhají do sportu,“řekla LN mluvčí záchranky v Jihočeském kraji Petra Kafková s tím, že někdy to bohužel nedopadne.

Právě v tomto regionu došlo na začátku týdne k tragické nehodě, kdy řidič srazil mladíka na kole, od nehody ujel. Třiadvacet­iletý cyklista na místě zemřel.

Mezi nejčastějš­í úrazy kolistů patří podle mluvčí plzeňských záchranářů Márie Svobodové zlomené končetiny či poranění od řídítek. „Kupříkladu zranění břicha, to už může být velmi vážné. Zvláště pokud jel člověk více než padesát kilometrů v hodině – rychlost hraje opravdu velkou roli,“řekla LN Svobodová.

Potvrdila, že úrazy na kolech jsou v dnešní době pro záchranáře „denní chleba“. „Každoročně se to zvyšuje. Teď už máme denně pády cyklistů, dříve to bylo třeba jednou za týden,“doplnila záchranářk­a.

Zodpovědní jsou třicátníci Svobodová rovněž tvrdí, že lidé starší 60 let nejméně nosí helmy. „Když se seniorovi na vesnici stane nehoda, přilbu většinou nemá,“uvedla. Nejzodpově­dnější jsou podle ní třicátníci. „Mají totiž závazky, děti a hypotéky. Výbavu nepodceňuj­í a helmu na hlavě mají. Mladistvé zase motivují sociální sítě, selfie bez přilby dnes nevypadá moc dobře,“doplnila plzeňská záchranářk­a.

Dle zdravotník­ů je zapotřebí učit děti už od malička, že na kolo se bez helmy nesedá. „To znamená nosit ji i na ,odrážedlec­h‘ pro nejmenší. Pak si na to lépe zvyknou, ochranu hlavy berou automatick­y,“uvedla Poštová z pražské záchranky.

Mluvčí ústecké záchranky Prokop Voleník se někdy dokonce setkává s tím, že rodič helmu má, avšak jeho dítě nikoliv. „Když se jich pak zeptáme, proč tomu tak je, maminka či tatínek odpoví, že je potomkovi horko a že se mu v přilbě potí vlásky. Tomu jako záchranáři absolutně nerozumíme,“řekl LN Voleník.

Mimo jiné prozradil, že v Ústeckém kraji trápí zdravotník­y i úrazy cyklistů, kteří si před jízdou dopřáli alkohol. „Lidé vyrazí do hospody a nazpět jedou na kole, pak padají,“uvedl.

 ?? ILUSTRAČNÍ FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Helma může cyklistovi při kolizi zachránit život.
Samozřejmo­stí se však zatím pro všechny bohužel nestala.
ILUSTRAČNÍ FOTO SHUTTERSTO­CK Helma může cyklistovi při kolizi zachránit život. Samozřejmo­stí se však zatím pro všechny bohužel nestala.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia