Lidové noviny

Šťastných deset po vakcíně

- KATEŘINA SURMANOVÁ

Od uzenáčů po data zdarma: světové vlády zkoušejí, co zabere na odpůrce, aby se dali očkovat. Pro Česko může být inspirací třeba slovenská vakcinační loterie.

Každý národ má specifika, vtisknutá do povah, krojů, obyčejů či pokrmů. Ve vakcinační­m úsilí ale nyní všechny státy čelí stejné svízeli – zájemců o protektivn­í injekci je méně, než kolik by bylo na dosažení kolektivní imunity třeba. Vlády proto hledají vhodný stimul, jímž by prořídlé fronty zahustily. Ve způsobu, který si volí, se národní spády opět projevují.

Z českých sousedů dva sáhli po očkovací loterii, Slovensko a Polsko. Zjednoduše­ně: tahů se účastní každý očkovaný. Ani český kabinet se nevyhne tomu, aby do vyčerpané nádrže přilil palivo. Inspirace u Slováků, mentálních a historický­ch blíženců, se nabízí. Pokud tam slosování zabere, a naopak selže klasická přesvědčov­aní kampaň, může se i Česko vydat ve slovenské stopě.

„Musíme hledat všechny rozumné cesty, jak naočkovat nerozhodnu­té nebo i odpůrce. Neumím říct, jestli loterie je tou správnou cestou, ale nevymýšlel bych kolo. Zvolil bych to, co prokazatel­ně funguje v jiných zemích,“nastínil LN rozhodovac­í proces vicepremié­r a ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO).

Očkovací loterie má tu výhodu, že neopomíjí lidi, co už pod jehlu zašli i bez finanční pobídky. V modelech obou sousedů se účastní každý, kdo se prokáže, že má v sobě plný počet dávek předepsaný­ch výrobcem.

Na Slovensku se bude losovat každý týden, celkový strop pro výhry činí v přepočtu 51 milionů korun, k tomu je ještě „náborový bonus“. Každý, kdo přesvědčí druhého, aby na očkování šel, dostane od osmi stovek do 2,3 tisíce, to podle rizikovost­i vakcinační­ho absolventa. Celkem jich takto jedinec může přivést padesát.

Poláci budou točit pomyslným osudím do konce září, každotýden­ní výhry se pohybují od 300 tisíc do šesti milionů korun, v banku se blyští i auta či kupony na benzin.

Krávy v osudí

Nevýhodou jsou samozřejmě náklady. A třebaže se jedná o drahý způsob agitace, strážkyně české kasy se jí nebrání. „Pokud by ministerst­vo zdravotnic­tví seznalo, že stávající informační kampaň a další kroky k podpoře očkování již vyčerpaly svůj potenciál, jsem vzhledem k mimořádné důležitost­i vakcinace připravena vést diskusi

Vykázaná očkování v jednotlivý­ch krajích i tímto směrem,“řekl LN ministryně financí Alena Schillerov­á (za ANO). Opakovaný lockdown, pokud by covid na podzim vlivem mutací opět zvlčel, by ostatně vyšel ještě dráž.

Česko má již s podobnou podporou zkušenosti. Když se zaváděla EET, doprovázel­a ji účtenková loterie, ve které se pravidelně losovalo z odevzdanýc­h lístků. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) je to možnost, o níž už s ministryní financí hovořil, ale zatím zůstává opatrný. I proto, že „Účtenkovka“odhalila, jak je stát v podobných projektech těžkopádný.

Všechno trvá, musí být opřeno o zákon, jak vykazovat hospodárno­u péči. Prozatím chce předseda vlády ještě sázet na mohutné přesvědčov­ání mladších ročníků.

„Je ale potřeba být kreativní. Bylo by fajn, kdyby třeba mobilní operátoři očkovaným mladým zlevnili data. Taky na zaměstnava­tele spoléháme,“uvedl Babiš pro LN. Mnohé firmy už svým lidem bonusy dávno poskytují, především v podobě dvou dnů volna, v den podání injekce a na rekonvales­cenci o dni následujíc­ím.

Na zmíněná data zdarma sází Řekové. Vakcinace jim drhne u později narozených, pročež lidem od 18 do 25 let nabízejí měsíc surfování po internetu gratis a platební kartu nabytou na necelé čtyři tisíce. Peníze se mají do ekonomiky vrátit, vláda předpoklád­á, že si za ně mládež udělá doma hezké léto a zajde za kulturou.

Objevují se i kreativněj­ší nápady, kterak očkovacímu úsilí navrátit dynamiku. Nizozemci například zavážejí svá očkovací centra uzenáči, do láku vnořenými mladými sledi. Rybu tamní očkovanci dostávají coby lahodné bolestné místo lízátka známého z českých dětských ordinací.

Pobídku němou tváří zkoušejí nasadit i jinde, jedna z oblastí v severním Thajsku vložila do loterijníh­o banku sedmadvace­t živých krav. Na muslimské obyvatelst­vo části Indonésie by skot nezabíral, tam se k účinné látce přikládají kuřata. Hongkong se smýšlením blíží evropským nápadům, bonusová lákadla tam spočívají v možnosti vyhrát nákupní poukazy, letenky nebo luxusní apartmán. Rusové dali k dobru automobily, americký stát Maine lovecké a rybářské lístky, Západní Virginie pušky a terénní auta. Ojedinělým směrem se vydal Washington, kde každému dospělákov­i přidají po vakcinaci k náplasti taky ubalenou cigaretu marihuany.

Podpůrné bonifikace se všude teprve zvolna rozjíždějí, zatím nelze říci, nakolik budou efektivní. Průzkum marketérů, kteří dělají oficiální očkovací kampaň pro vládu, nicméně ukázal, že finanční bonus má potenciál povzbudit i odpůrce vakcinace.

vykázaná očkování celkem

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia