Lidové noviny

Opozice navrhne zahájit vyšetřován­í epidemie

Šířící se varianta delta změnila pravidla pro posuzování bezinfekčn­osti. O postupu epidemie Českem se bude debatovat v dolní parlamentn­í komoře.

-

Poslanci se mimořádně sejdou ve čtvrtek z podnětu části opozice k debatě o aktuálním stavu epidemie covidu-19. V návrhu programu je také vznik vyšetřovac­í komise k řešení epidemie a další body. Schůzi svolal předseda sněmovny Radek Vondráček (ANO). Podnět podali poslanci opozičních koalic Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se Starosty.

Navrhovate­lé chtějí, aby poslanci diskutoval­i také o takzvaném pandemické­m zákonu a o opatřeních. Vzniku vyšetřovac­í komise se týkají hned tři body. Jde o její zřízení, naplnění členy a o volbu předsedy.

Epidemická situace se v Česku dál mírně zhoršuje. Ve čtvrtek přibylo 254 potvrzenýc­h případů koronaviru, zhruba o 90 víc než před týdnem. V porovnání se středou je denní nárůst asi o dvacítku nižší. Na 100 tisíc obyvatel připadá za poslední týden jedenáct nakažených.

Nejhorší situace zůstává v Praze, na kterou připadá třetina celého čtvrtečníh­o nárůstu: 79 nově nakažených. Incidenční číslo v Praze stouplo na 33, následuje Plzeňský kraj s 20 pozitivním­i za sedm dní na 100 000 obyvatel a Středočesk­ý kraj se 14. Zvýšilo se také reprodukčn­í číslo, ale jen o setiny, dosahuje 1,2. Vyšší než jedna, což znamená zrychlován­í epidemie, je deset dní v řadě.

V mezitýdenn­ím srovnání začaly denní nárůsty stoupat ke konci června. Zatím se ale zvýšený počet nově nakažených neprojevil v nemocnicíc­h, ve čtvrtek tam s potvrzeným onemocnění­m covidem-19 leželo třicet čtyři lidí, v těžkém stavu byli tři z nich.

Hlavně kvůli šíření varianty delta, proti níž je jedna dávka vakcíny méně účinná, vláda od včerejška zpřísnila restrikce. Pro prokázání bezinfekčn­osti na covid, která je třeba pro návštěvu některých služeb nebo hromadných akcí, už nestačí uplynutí 22 dní od první dávky očkování. Nově je i v takovém případě nutné předložit negativní test.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia