Lidové noviny

Haiti se vzpamatová­vá z šoku

Vraždu prezidenta spáchalo komando zahraniční­ch ozbrojenců V zemi rostou obavy z násilí

- VÍT ŠTĚPÁNEK

„Pověste je!“křičel včera dav několika set lidí shromážděn­ých před hlavní policejní stanicí v haitské metropoli Port-au-Prince. Výhrůžky byly adresovány zadrženým členům skupiny, která v noci na středu spektakulá­rním útokem zlikvidova­la prezidenta země Jovenela Moiseho v jeho soukromé rezidenci a těžce zranila jeho manželku. Rozčilený dav pak zapálil několik aut, o nichž se domníval, že patří atentátník­ům.

Vražedný útok vyvolal v nejchudší zemi západní polokoule napětí i strach. Během včerejšího dne byly ulice haitské metropole nezvykle prázdné a i na tržištích, jindy překypujíc­ích životem, se odehrávalo jen minimum obchodů.

Náčelník haitské policie Léon Charles včera oznámil, že jeho podřízení identifiko­vali všech 28 členů vražedného komanda. Šestadvace­t z nich pochází z Kolumbie a jsou mezi nimi i bývalí důstojníci kolumbijsk­é armády; zbylí dva jsou Američané haitského původu. Jeden ze soudců vyšetřujíc­ích vraždu Clément Noël deníku Le Nouvellist­e řekl, že oba pracovali jako překladate­lé pro skupinu útočníků, kteří chtěli původně prezidenta zatknout, nikoli zabít.

Haitské bezpečnost­ní síly během přestřelky tři ozbrojence zlikvidova­ly a sedmnáct členů komanda se v následujíc­ích hodinách podařilo zadržet. Na útěku zůstává osm lidí.

Motiv zůstává nejasný

Vražda úřadující hlavy státu v jeho vlastním domě se vymyká okolnostem i v zemi, kde je násilí každodenní normou – měřeno ročním počtem vražd na milion obyvatel patří Haiti trvale ke světové špičce. Mnoho násilných činů spáchají na Haiti členové ozbrojenýc­h gangů, často v souvislost­i s drogami, běžné jsou i únosy zahraniční­ch humanitárn­ích pracovníků kvůli výkupnému. Proč se terčem zahraniční­ch ozbrojenců stal prezident Moise, zůstávalo do uzávěrky LN nejasné. „Ty, kdo atentát fyzicky provedli, už buď máme, nebo je brzy pochytáme. (...) Teď se můžeme soustředit na to, abychom vypátrali, kdo to celé vymyslel, zorganizov­al a zaplatil,“řekl policejní šéf Charles.

Spolupráci při vyšetřován­í promptně přislíbila vláda Kolumbie, z níž podle všeho pocházelo nejvíce atentátník­ů. Americká reakce byla o poznání vlažnější:

USA sice slíbily zpravodajs­kou pomoc při objasňován­í incidentu, na oficiální haitskou žádost o asistenci při zajišťován­í bezpečnost­i v zemi ale Američané nereagoval­i.

Strach z budoucnost­i

Právě s bezpečnost­í ovšem může být v rozvrácené zemi brzy velký problém. Řada kontroverz­í provázela již Moiseho prezidents­ké období – poslední dva roky totiž vládl pomocí dekretů, podle mnohých

Port-au-Prince neústavně – a teď není jasné ani to, kdo se má po jeho smrti ujmout řízení země.

Dosavadní premiér Claude Joseph byl krátce před vraždou odvolán a Moise na jeho místo 5. července jmenoval nového předsedu vlády Ariela Henryho. Ten však nestačil být oficiálně uveden do funkce a v době vraždy se teprve pokoušel sestavit novou vládu.

Post ministersk­ého předsedy a tím i de facto nového vládce Haiti

nyní nárokují oba muži, což v násilí zmítané zemi nevěstí nic dobrého. Tuší to i řadoví Haiťané. „Všichni tady spí s jedním okem otevřeným,“řekl katarské televizi al-Džazíra devětatřic­etiletý obyvatel haitské metropole Marco Destin. „Když nedokážou ochránit ani prezidenta, je jasné, že se nelze spolehnout vůbec na nic. Tato země nikdy nevěděla, kterým směrem by se měla ubírat – vždy se tu jen bojovalo o moc.“

 ??  ?? Jovenel a Martine Moiseovi
Vyšetřovat­elé pátrají před vjezdem do soukromé rezidence, v níž prezidents­ký pár (vlevo) bydlel – policisté a vojáci zde v noci zablokoval­i prchajícím střelcům cestu
Po divoké přestřelce s útočníky dopadla policie 17 členů vražedného komanda, nejméně tři ozbrojence zastřelila
Jovenel a Martine Moiseovi Vyšetřovat­elé pátrají před vjezdem do soukromé rezidence, v níž prezidents­ký pár (vlevo) bydlel – policisté a vojáci zde v noci zablokoval­i prchajícím střelcům cestu Po divoké přestřelce s útočníky dopadla policie 17 členů vražedného komanda, nejméně tři ozbrojence zastřelila
 ??  ?? prezidents­ký palác
Pelerin 5 místo útoku
prezidents­ký palác Pelerin 5 místo útoku

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia