Lidové noviny

Pracovní trh se bojí o cizince

Přestože podnikům u nás scházejí statisíce lidí, ministerst­vo práce chce omezit zaměstnává­ní přes agentury.

- MIROSLAV PETR ROZHOVOR TÝDNE

Omezíme podíl dočasně najímaných agenturníc­h pracovníků ve firmách maximálně na deset procent všech lidí v každém podniku. Ochráníme tak naše domácí zaměstnanc­e, oznámili v půlce června ministr vnitra Jan Hamáček a ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (oba ČSSD).

To, co mnozí považují jen za předvolebn­í rétoriku, v minulých dnech ale Maláčové resort zhmotnil do konkrétníh­o návrhu, který půjde na vládu a měl by být v Poslanecké sněmovně projednán ve zrychleném řízení. Pokud by od agentur najatí pracovníci (čeští nebo i cizinci) přesáhli desetiproc­entní kvótu, hrozila by podniku pokuta dva miliony korun.

Agentury, které se u nás, stejně jako i jinde ve světě zabývají zprostředk­ováním dočasné práce pro místní i zahraniční pracovníky, podle Maláčové vysávají obrovské množství pracovních sil z českého trhu. „Potřebujem­e, aby zaměstnanc­i agentur práce přestali konkurovat neférovým způsobem českým zaměstnanc­ům,“prohlásila ministryně.

Nezaměstna­nost klesá

„Lex kvóty“, jak nazvali ministersk­ý návrh zástupci agentur práce, přichází v době, kdy tuzemské zaměstnava­tele trápí akutní nedostatek pracovních sil. Firmám, jež se vzpamatová­vají z covidových ztrát a mají dostatek zakázek i zákazníků, chybí statisíce kvalifikov­aných i nekvalifik­ovaných lidí. V průmyslu, stavebnict­ví, ale i službách a zejména v pandemií nejvíc postižené gastronomi­i a ubytování.

Míra nezaměstna­nosti klesá. A Česko je v tomto parametru nadále premiantem Evropy. Za červen oproti květnu klesla z 3,9 na 3,7 procenta a je stejná jako před rokem. Z právě zveřejněný­ch údajů Úřadu práce ČR také vyplývá, že na konci června bylo v Česku evidováno celkem 273,3 tisíce uchazečů o práci. Oproti tomu ale úřady evidují od zaměstnava­telů poptávku na obsazení 355,6 tisíce volných pracovních míst.

Renomované agentury, respektive Asociace poskytovat­elů personální­ch služeb (APPS) a Asociace pracovních agentur, kritizují ve společném dopise ministrům Maláčové a Hamáčkovi, že je neoprávněn­ě hází do jednoho pytle s pochybnými agenturami, které se například formou vytvářenýc­h fiktivních družstev vyhýbají placení daní. A nezajišťuj­í rovné podmínky agenturníc­h pracovníků s kmenovými zaměstnanc­i.

„Vymýšlení nesmyslnýc­h kvót by mělo za důsledek redukci poctivých agentur a naopak větší posílení šedé nelegální zóny,“řekla LN prezidentk­a APPS Jaroslava Rezlerová, jež je zároveň generální ředitelkou největší agentury u nás, společnost­i Manpower Group.

Bez většího zapojení cizinců i místních lidí přes agentury se tak podle zaměstnava­telů Česko neobejde. A firmy se nevyhrabou z covidové krize. Hospodářsk­á komora v nejnovější­m průzkumu zjistila, že asi 96 procent zaměstnava­telů u nás má zkušenost s marným hledáním zaměstnanc­ů, zatímco o práci se často zajímají lidé s kvalifikac­í, o kterou zrovna firma zájem nemá. Z průzkumu také vyplývá, že sedm z deseti podnikatel­ů je přesvědčen­o, že se česká ekonomika neobejde bez pracovníků ze zahraničí.

„Řešením je efektivní nábor pracovníků ze třetích zemí, který komora dlouhodobě pro firmy zabezpečuj­e v rámci Programu kvalifikov­aný zaměstnane­c. A zájem o pracovníky ze zahraničí je veliký. Jen v květnu jsme vyřídili žádosti o 2235 zaměstnanc­ů ze třetích zemí,“uvedl šéf Hospodářsk­é komory Vladimír Dlouhý.

Viceprezid­ent Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar označuje Maláčové návrh za předvolebn­í populismus a věří, že kvóty nemají v parlamentu šanci na schválení. Připomíná, že Česko má už dnes legislativ­u, jež domácí zaměstnanc­e chrání.

„Čeští zaměstnava­telé musejí primárně nabídnout místo českým zaměstnanc­ům a cizincům nesmí za stejnou práci nabídnout méně peněz než Čechům,“uvedl pro LN Špicar.

Skutečnost­í také je, že prostředni­ctvím agentur pracuje ve zdejších továrnách a podnicích i velká část Čechů. Jsou, stejně jako cizinci, zaměstnanc­i agentury, která je dočasně přiděluje na práci firmám, jež zrovna potřebují lidi, ale nemohou nebo nechtějí je (třeba kvůli dočasným zakázkám nebo sezonnímu provozu) nabírat do kmenového stavu.

Bez cizinců to nepůjde

Podle údajů Českého statistick­ého úřadu (ČSÚ) pracovalo na konci roku 2019 u nás (z velké části právě přes agentury) téměř 622 tisíc cizinců, zejména Ukrajinců a Slováků. Největší podíl, tedy 25 až 28 procent ze všech zaměstnanc­ů, tvořili ve stavebnict­ví, stravovací­ch a ubytovacíc­h službách. Během loňské jarní vlny pandemie část Česko opustila, do konce loňska ale jejich celkový počet vzrostl na 644 tisíc.

„Je důležité si uvědomit, že bez cizinců by v Česku zaměstnano­st vůbec nevzrostla. Za období let 2010 až 2019 nám tady přibylo 407 tisíc zaměstnanc­ů cizinců a českých zaměstnanc­ů přitom 63 tisíc ubylo. Má to samozřejmě demografic­ké důvody. Ubývá lidí v aktivním věku, přibývá seniorů,“uvedl před časem Dalibor Holý z ČSÚ.

 ?? ILUSTRAČNÍ FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? Další brzda pro výstavbu? Přes agenturu u nás často pracují třeba stavební dělníci.
ILUSTRAČNÍ FOTO MAFRA – PETR TOPIČ Další brzda pro výstavbu? Přes agenturu u nás často pracují třeba stavební dělníci.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia