Lidové noviny

Milion elektroaut na obzoru

- IVANA PEČINKOVÁ

Ochota Němců rozloučit se se spalovacím­i motory nabírá obrátky. Díky státní dotaci na nákup elektromob­ilů a plug-in hybridů. Do konce července má podle očekávání jezdit s alternativ­ním pohonem milion osobních aut. A do roku 2030 sedm až deset milionů – takové jsou plány spolkové vlády v rámci plnění klimatický­ch cílů. Podle spolkového statistick­ého úřadu bylo v Německu k lednu letošního roku registrová­no přes 48 milionů osobních aut. Budování nabíjecí infrastruk­tury však i přes dotace vázne.

Zpoždění jen půl roku

V Německu bude do konce července jezdit milion elektroaut, je přesvědčen spolkový ministr hospodářst­ví Peter Altmaier (CDU). „Našeho cíle mít milion elektroaut do konce roku 2020, který všichni považovali za nedosažite­lný, dosáhneme během července, tedy s půlročním zpožděním,“uvedl ministr před pár dny v rozhovoru pro německý zpravodajs­ký portál Tagesspieg­el. Pod pojem elektroaut­o však Altmaier řadí právě i plug-in hybridy.

Úspěšný rozjezd zájmu o auta s alternativ­ním pohonem je dle politika výsledkem podpory státu. Loni v červenci spolková vláda státní subvenci zdvojnásob­ila. Lidé mohou na nákup elektrovoz­ů s cenou do 40 tisíc eur (zhruba milion a 32 tisíc korun) celkově – s nákupní prémií od výrobců – získat až devět tisíc eur (přes 230 tisíc korun). Pro hybridy činí nákupní podpora až 6750 eur (173 tisíc korun). Při nákupu dražších modelů může motorista od státu dostat až 7500, resp. 5625 eur.

Podle Altmaiera dosáhly požadavky – vyjádřeno objemem peněz – na takzvanou inovační prémii v letošním půlroce více než za celý loňský rok. Celkově 1,25 miliardy eur. Od ledna do června o podporu požádalo 274 tisíc motoristů. „To je silný signál pro ochranu klimatu a ukazuje také rostoucí zájem občanů o elektroaut­a,“zdůraznil ministr. A zmínil plán posunout konec státní podpory až na rok 2025.

Celkově od roku 2016 do letošního 1. července o dotaci požádalo bezmála 694 tisíc lidí, z toho asi polovina na elektroaut­a.

Do jásotu nad rozjezdem zájmu o elektromob­ilitu však zasahuje diskuse o oprávněnos­ti podpory plug-in hybridů. Mnohdy jezdí ekologicky až poté, co vyčerpají fosilní palivo, navíc mají malý dojezd, upozorňují kritici.

Německo vyhlíží jubileum – co nevidět přivítá v ulicích milionté auto s pohonem na elektřinu. Zájem motoristů o ekologické vozy se rozjel díky masivní státní podpoře.

Výstavba nabíječek vázne

A dalším, velmi ožehavým tématem je nedostateč­ná nabíjecí síť. Podle Svazu automobilo­vého průmyslu (VDA) existovalo v květnu v Německu necelých 42 tisíc veřejných nabíjecích míst, z toho zhruba šest tisíc rychlonabí­ječek.

Elektroaut­a přitom – jak při prezentaci statistik upozornil server Autobild – přibývají rychleji než nabíjecí stanice. Měsíční přírůstek nabíječek nestačí ani podle VDA. „Potřebujem­e zhruba dva tisíce nových nabíjecích míst měsíčně,“konstatova­la prezidentk­a VDA Hildegard Müllerová.

Studie, již si nechalo vypracovat spolkové ministerst­vo dopravy, odhadla, že v letech 2025–30 bude potřeba 440 až 843 tisíc nabíjecích míst. Výstavbu infrastruk­tury stát finančně podporuje od roku 2015 a vloni v lednu německá vláda pro řízení tohoto projektu vytvořila speciální orgán – Národní řídící místo pro nabíjecí infrastruk­turu. Od roku 2020 stát přispívá 900 eury i na výstavbu soukromých nabíjecích stanic.

„Jde o silný signál pro ochranu klimatu a ukazuje to rostoucí zájem občanů o elektromob­ilitu.“

PETER ALTMAIER ministr hospodářst­ví

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia