Lidové noviny

Rozvod Gatesových: přežije společná nadace?

- LENKA JANČAROVÁ

Přesně dva roky mají teď Bill a Melinda Gatesovi na to, aby se rozhodli, zda jsou schopni spolupraco­vat v rámci nadace nesoucí jejich jména. Ještě na začátku května, kdy oznámili svůj rozchod, veřejnost přesvědčov­ali, že jejich rozhodnutí neohrozí chod nadace. Teď může být ale všechno úplně jinak.

„Pokud se po dvou letech rozhodnou, že nemohou nadále spolupraco­vat jako spolupředs­edové, Gatesová odstoupí ze své pozice spolupředs­edkyně a správkyně,“řekl generální ředitel nadace Mark Suzman.

V případě, že by k tomu skutečně došlo, bude Bill Gates spravovat nadaci sám. Melinda Gatesová by dostala takzvaně soukromé zdroje pro vlastní filantropi­ckou činnost. Podle CNN budou zcela oddělené od příspěvku pro původní nadaci. Mohla by tak vzniknout další humanitarn­í organizace gigantický­ch rozměrů.

Z dosavadní činnosti Melindy Gatesové lze tušit, jaké oblasti by se případně mohla věnovat. Mimo samotné nadace totiž vede řadu vlastních podnikatel­ských projektů, mezi které patří například společnost Pivotal Ventures. Jejím prostředni­ctvím investuje do projektů zaměřených na posilování ekonomické pozice žen.

Nadace Billa a Melindy Gatesových vznikla v roce 2000 a jedná se o největší humanitárn­í organizaci na světě. Zaměřuje se zejména na zlepšování zdraví lidí v rozvojovýc­h zemích a bojuje s chudobou po celém světě. Za více než 20 let fungování své nadace použili 50 milard dolarů na podporu těchto programů. Na pomoc proti dopadům pandemie koronaviru loni vynaložili 1,75 miliardy dolarů.

Warren Buffett odešel Přibližně 300 milionů dolarů šlo na vývoj vakcín proti onemocnění covid. Nadace přitom schytala další velkou ránu před dvěma měsíci. Americký miliardář a filantrop Warren Buffett totiž oznámil odchod z funkce jednoho ze tří správců dobročinné Nadace Billa a Melindy Gatesových, které už daroval více než 27 miliard dolarů, asi 575 miliard korun.

„Léta jsem byl správcem, a to neaktivním, pouze jednoho z příjemců mých prostředků – Nadace Billa a Melindy Gatesových. Teď z té funkce odcházím, stejně jako jsem odešel z dozorčích rad všech firem s výjimkou Berkshire,“řekl podle médií Buffett. Dodal, že plně podporuje nedávno zvoleného ředitele nadace Marka Suzmana a souzní s cíli nadace.

 ?? FOTO REUTERS ?? Melinda a Bill Gatesovi ještě nevědí, jestli spolu zvládnou fungovat
FOTO REUTERS Melinda a Bill Gatesovi ještě nevědí, jestli spolu zvládnou fungovat

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia