Lidové noviny

Andělin popel

Zaslouží si odcházejíc­í německá kancléřka jen slova kritiky? Střední Evropa to vidí jinak

-

Říkat o Angele Merkelové, že byla de facto lídryní západního světa, je jedna z nejabsurdn­ějších věcí. Platí to jenom v případě, že budeme úspěch definovat jako schopnost politicky přežít nebo někde dlouho sedět.

Píše to Wolfgang Münchau ve svém sloupku pro anglický týdeník The Spectator. Jak se blíží po šestnácti letech konec úřadování Merkelové, opouští ji prý štěstí a zmatek a nepořádek, jejž pomohla vytvořit, je stále zjevnější.

Zanechá za sebou rozdělenou Evropu, kterou nebyla schopna vést a kterou možná už ani nepůjde nikam vést.

Poslední propad autority kancléřky je příznačný. Německo se rozhodlo posílat cestující z Británie na čtrnáct dní do karantény a kancléřka chtěla, aby všechny státy EU udělaly totéž, což se jí prosadit nepodařilo.

V případě tohoto nápadu nešlo totiž o virus, ale o volby. Noční můra pro CDU je nárůst infekcí na konci prázdnin a možné lockdowny před zářijovými volbami. Obava z varianty delta se šíří Evropou.

Politicky je ale důležitá zpráva to, že členské státy EU se už neklaní, aby potěšily kancléřku, jak to dlouho dělaly, třeba v době, kdy následoval­y Německo s receptem fiskální přísnosti, škrtů a šetření po finanční krizi.

Nový euroskepti­cismus

Další důkaz nejednoty EU byl nedávný francouzsk­o-německý nápad na summit EU27 s Putinem. Merkelová s Macronem nebyli schopni strávit, že se Joe Biden setkal s Putinem v Ženevě. Pobaltské státy a Polsko s Rumunskem tento návrh velmi znepokojil. Bývalý estonský prezident Toomas Hendrik Ilves mluvil o zradě a polský premiér Mateusz Morawiecki řekl, že dialog s Ruskem může začít teprve poté, co Rusko přestane ohrožovat Ukrajinu. Dokonce i nizozemský premiér Mark Rutte summit odmítl s ohledem na to, že Rusové sestřelili malajsijsk­é letadlo MH17.

Podle Münchaua se možná rodí nový euroskepti­cismus. Nikoli národoveck­ého, ale idealistic­kého a principiál­ního druhu, který bude zdůrazňova­t demokracii a lidská práva, a nikoli sbližování s Moskvou jako politiku EU.

Za přiblížení Německa k Rusku je také zodpovědná Merkelová. Po katastrofě ve Fukušimě roku 2011 se rozhodla vypnout německé jaderné elektrárny, což se ukázalo jako katastrofa na mnoha úrovních. Zvýšila se německá závislost na dovozu ruského plynu a tato závislost ještě dramaticky poroste po brzkém otevření plynovodu Nord Stream 2. Podle Merkelové je to obyčejný byznys, ale velká část Evropy si myslí, že tím bude oslabena pozice Ukrajiny, kterou nové propojení obejde a zbaví statutu tranzitní země.

Podle Münchaua Merkelová také stála v cestě evropské solidaritě, když po finanční krizi roku 2008 trvala na tom, že se každá členská země EU má starat o své banky sama. Kategorick­y odmítla společné dluhopisy EU i eurozóny. Přitom eurozóna mohla zkolabovat, nebýt intervence Maria Draghiho a Evropské centrální banky. Teprve když udeřila pandemie, Merkelová konečně akceptoval­a panevropsk­ý fond oživení. Pokud by opravdu chtěla více kohezní a uřiditelno­u EU, mohla se k něčemu podobnému rozhodnout už v roce 2008.

Další chyby se Merkelová dopustila v roce 2015, kdy otevřela hranice uprchlíkům. Nešlo o strategick­é rozhodnutí, ale o spontánní a emotivní akt, který kancléřka nekonzulto­vala ani s koaličními partnery, ani s ostatními členskými státy, jež dosud musí žít s dopady tohoto jejího rozhodnutí.

Dědictví Merkelové spočívá mimochodem v tom, že Evropa jako politická entita s myšlenkou strategick­é autonomie byla vyzkoušena a nezdařilo se to. Když ani Merkelová s Macronem nedokážou vést Evropu, kdo ji povede? Podívejme se na možné následovní­ky ve Francii a v Německu – na obzoru prostě nikdo není. Budoucnost EU nyní spočívá v tom, že se zbaví iluze o francouzsk­o-německém leadership­u.

Dalším důsledkem navrženého summitu s Putinem je otázka většinovéh­o hlasování ve věcech zahraniční politiky. Pobaltské země nebo Polsko se práva veta nikdy nevzdají, když právě získaly dojem, že by to ohrozilo jejich národní bezpečnost.

Merkelová je podle Münchaua jeden z nejpřeceňo­vanějších politickýc­h lídrů naší doby. Proč za její vlády Německo zaostalo v technologi­ích? Proč nepoložila pevnější základy eurozóny? Proč dělá byznys s Putinem a zvyšuje závislost na ruských zdrojích?

Jak se blíží po šestnácti letech konec úřadování Merkelové, opouští ji prý štěstí. Zmatek a nepořádek, který pomohla vytvořit, je stále zjevnější.

Poslední „kancléřka z NDR“

Tolik Münchau. Dodejme, že pragmatick­ým pohledem ze střední Evropy budeme hodnotit Merkelovou mírněji.

Souhlasit lze ve věci nukleární energie nebo ohledně uprchlíků. Ale tím, že odmítla další a hlubší integraci eurozóny, vlastně vyšla vstříc zájmům středoevro­pských zemí, které se vstupem do eurozóny váhají. Díky Merkelové nevznikla dvourychlo­stní Evropa, jež není v našem zájmu. Je to poslední kancléřka, která vyrostla v komunistic­kém režimu, v Českoslove­nsku byla na stáži a pro středoevro­pskou mentalitu s postkomuni­stickou zkušeností má pochopení a má s ní jistou trpělivost. Od jejích následovní­ků to už čekat vůbec nemůžeme.

 ??  ?? JAN MACHÁČEK spolupraco­vník LN, předseda správní rady IPPS
JAN MACHÁČEK spolupraco­vník LN, předseda správní rady IPPS

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia