Lidové noviny

Dvě zelené misky

Už děti by měly vědět, že nemohou vyhrát všichni

- Zbyněk Petráček

Je dost lidí, kteří na slova environmen­talismus, udržitelno­st či bezuhlíkov­ost reagují vztekle. Vidí za nimi ideologii usilující převychova­t společnost. Sami přitom vedou své děti k šetrnosti vůči prostředí i přírodě. Patřil k nim ostatně i Petr Kellner. Otázka tedy nestojí, zda rozvíjet, či nerozvíjet ekologicko­u výchovu. Na její potřebě je většinová shoda. Jde o to, jak onu výchovu směřovat.

Takové úvahy může vyvolat Metodický pokyn pro environmen­tální gramotnost ve školách i článek v těchto LN, kde se o něm píše. Je dobře, že nastupujíc­í generace je citlivější vůči přírodě. Je dobře, že ekologická výchova se týká škol i celé společnost­i. Ale za tím vším je ještě něco, co v pochvalnýc­h reflexích trochu zaniká. Leč nemělo by.

Mají se děti tyto věci učit jako morální apel? Jako vymahateln­ý nárok? Jako něco absolutníh­o, co vše ostatní prostě převálcuje? Nebo si mají vštěpovat spíše pohled na systém rovnováh, kde je vždy něco za něco? To vůbec není triviální úvaha. A přemýšlivě­jší lidé ji rozvíjejí. Ti, kteří mladé generaci fandí, jen jí chtějí vštípit racionalit­u.

Třeba manažer z branže energetiky Kai Lucks, jenž ji v listu Die Welt vstřícně oslovil. Víte, že nejrychlej­i rostoucím „žroutem“elektřiny je internet a jeho uzly? Způsobil to rozvoj streamingu a blockchain­u operujícíc­h s gigantický­mi objemy dat. Tedy, milí školáci, chcete-li být s rychlou bezemisnos­tí důslední, jste připraveni silně omezit své připojení k internetu a vzdát se streamovac­ích služeb?

Či profesor Jan Macek z ČVUT, jenž v rozhovoru pro Týdeník Echo řekl, co by u nás přinesla náhrada pěti milionů osobních aut elektroaut­y. Jen noční nabíjení by si vyžádalo postavit devět gigawattov­ých elektráren­ských bloků (čtyři a půl Temelína).

Je určitě dobré rozvíjet environmen­tální výchovu. Ale ještě lepší je klást důraz na obě misky vah. Není to partie, v níž kouzelná hůlka způsobí, že vyhrají všichni.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia