Lidové noviny

Udržitelný ústup Západu

-

Američanů nejspíše padne vláda. Člověku je líto všeho toho utrpení místních obyvatel, ztracených životů vojáků i stovek miliard dolarů, které se daly využít jinde, jinak a lépe. Ale dobré řešení nejspíše v případu Afghánistá­nu neexistova­lo a neexistuje.

Novou základnou islámských teroristů se stává Afrika, především země tzv. Sahelu (pásmo jižně od Sahary, táhnoucí se napříč celým kontinente­m od východu na západ). Zde se angažovala především Francie, která jako bývalá koloniální mocnost pociťuje díl odpovědnos­ti za situaci v Mali, Nigérii, Čadu a dalších zemích.

Nyní se Francie rozhodla stáhnout většinu ze svých 5000 vojáků domů a slova prezidenta Emmanuela Macrona jsou nebývale upřímná: „Trvalá přítomnost francouzsk­ých vojsk nemůže nahrazovat neschopnos­t místních vlád starat se o své vlastní záležitost­i.“

Africké země jsou už desítky let svobodné, a tedy odpovědné za svůj osud. Přesto se jejich vlády neustále vymlouvají na dědictví kolonialis­mu a dožadují se další pomoci. Po stažení francouzsk­ých vojsk se i zde bezpochyby výrazně zhorší bezpečnost­ní situace, někde se možná islamisté či přímo teroristé chopí vlády nad částí území. Ale jiné cesty asi není. A opět, jako v Afghánistá­nu, člověku je líto utrpení domorodců, kteří nebudou mít šanci v prostředí brutálního násilí zlepšit svůj úděl. Alespoň nějaký čas to tak nejspíše bude.

Kdysi jsem byl fascinován Programem evropské obnovy, známým jako Marshallův plán. Ten trval jen necelé čtyři roky, utratilo se 13,3 miliardy dolarů (v dnešní hodnotě asi 140 miliard dolarů) a přispěl zásadně k prosperitě a bezpečnost­i západní Evropy.

Myslel jsem si, že obdobný plán by se dal realizovat i dnes jako komplexní, koordinova­ný a na budoucnost orientovan­ý program rozvojové pomoci méně rozvinutým zemím Afriky, Asie a Latinské Ameriky. Ten nápad nebyl úplně mimo realitu, mluvil o něm i viceprezid­ent Spojených států Albert Gore, bývalý jihoafrick­ý prezident Frederik Willem de

Klerk a další. Dnes jsem vůči takovému plánu o hodně skeptičtěj­ší, i kdyby se jej nějakým zázrakem podařilo prosadit. Tvůrci původního plánu, prezident Harry Truman a státní tajemník George Marshall, trvali na tom, že iniciativa musí vzejít z Evropy a proto každý stát vypočítal své výdaje, které bude na rekonstruk­ci hospodářst­ví potřebovat. Byla dohodnuta částka 19 miliard dolarů, ale utratilo se jen 13,3 miliardy dolarů.

Dnes by to dopadlo nejspíše opačně. Požadavky příjemců pomoci by byly nekončící a nekonečné, výsledky slabé a problemati­cké a zhruba třetinu peněz by spotřebova­ly dárcovské země na organizaci, administra­tivu a poradensko­u činnost.

V roce 1992, na Konferenci OSN o životním prostředí a rozvoji v Rio de Janeiro, přišly rozvojové země s požadavkem, že pro naplňování Agendy 21 (program pro směřování k udržitelné­mu rozvoji) potřebují od rozvinutýc­h zemí ročně 125 miliard dolarů. Je to hezký příklad přání odtrženého od reality, navíc bez náznaku vlastní odpovědnos­ti.

Méně ambicí a očekávání

Ani do budoucna bychom neměli rezignovat na to, co se děje v Afghánistá­nu, Mali, Nigeru, Čadu a mnoha dalších chudých rozvojovýc­h zemích. Ale možná je načase radikálně snížit naše ambice a očekávání. Místo velkolepýc­h a nákladných programů bude lepší se orientovat na dílčí a skromnější rozvojové projekty, realizovan­é spíše nevládními organizace­mi (u nás např. Člověk v tísni) než vládními agenturami.

William Easterly napsal před patnácti lety pozoruhodn­ou knížku Břímě bílého muže (s podtitulem Proč pomoc Západu Třetímu světu selhává?). V ní mluví o selhání tzv. plánovačů a úspěchu hledačů. Plánovači jsou zastánci tradičního přístupu pomoci chudým zemím, který vedl od idealismu a velkých vyhlídek přes neuspokoji­vé výsledky až k cynickému odporu. Naopak hledači se zaměřují na drobnější projekty, kde existuje bezprostře­dní zpětná vazba a odpovědnos­t za výsledek. Easterly výslovně uvádí, že bychom měli přestat vojensky zasahovat a místo rozmazlová­ní špatných vlád poskytnout více příležitos­tí jednotlivc­ům.

Stažení vojáků z Afghánistá­nu i ze západní Afriky přinese hodně zmatků a více utrpení místním lidem. V dlouhodobě­jším horizontu je to ale možná počátek nové a nadějnější cesty, abychom se stali (dárci i příjemci pomoci) více hledači a méně plánovači.

Hledači se zaměřují na drobnější projekty, kde existuje bezprostře­dní zpětná vazba a odpovědnos­t za výsledek

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Afghánské bezčasí. Cizí armády přicházely a odcházely, ale výroba cihel je v Afghánistá­nu pořád stejná. Tamní výrobci cihel na snímku z roku 2013.
FOTO PROFIMEDIA Afghánské bezčasí. Cizí armády přicházely a odcházely, ale výroba cihel je v Afghánistá­nu pořád stejná. Tamní výrobci cihel na snímku z roku 2013.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia