Lidové noviny

Sto let nejmocnějš­í party světa

Čínská komunistic­ká strana zahájila oslavy stého výročí založení. Začínala však úplně jinak, než dnes všem tvrdí

- JAN ADAMEC historik

Při oslavách na náměstí Nebeského klidu prezident Si Ťin-pching mimo jiné varoval, že čínský lid nikdy nedopustí útlak ze strany cizích sil či států: „Každý, kdo se k tomu odváží, si rozbije hlavu o Velkou ocelovou zeď.“Kdybychom v této větě změnili velké V na malé, mohl by takovou větu pronést třeba ruský prezident Putin nebo nějaký americký prezident při bojovném projevu například během války proti teroru.

Příběh své strany tamní propaganda proměnila do podoby zakladatel­ského mýtu, v němž hlavní roli hrají vůle a činy zakladatel­ů a aktivita mas, méně již vnější aktéři, jako byly Japonsko, USA, Velká Británie nebo bolševické Rusko, či ideologie jako nacionalis­mus. Jenže bez nich by se čínský komunistic­ký příběh odvíjel jinak

Moderní nacionalis­mus se totiž formoval i na základě vymezení se vůči hrozbě. Francouzi si svůj moderní národ vytvořili během revolučníc­h válek proti roajalisti­ckým interventů­m, Němci se probudili v boji proti Napoleonov­i a Češi se zase stmelili v obavě, aby se nerozplynu­li v německém etnickém moři. Čínským protivníke­m i vzorem zároveň byli nejprve Japonci, jimž v roce 1895 po prohrané první čínsko-japonské válce museli odstoupit Tchajwan. Dravé Japonsko se na přelomu 19. a 20. století rychle etablovalo jako nová koloniální mocnost a jen pár let po vítězství nad Čínou získalo po válce nad Ruskem kontrolu nad strategick­ými přístavy Lü-šun-kchou (Port Arthur) a Ta-lien (Dairen) a jihomandžu­skou železniční dráhou.

Hlavní nepřítel: Japonci

Přes toto nepřátelst­ví bylo Japonsko v některých čínských kruzích vnímáno jako vzor, jenž dokázal úspěšně absorbovat západní, především technickou modernitu a nasměrovat ji k vlastnímu vnitřnímu rozvoji a vnější expanzi. Tokio se proměnilo v jedno z center národních emancipačn­ích asijských hnutí a na začátku 20. století tam studovalo kolem 10 000 čínských studentů. Jedním z nich byl na akademii císařské japonské armády i budoucí hlavní protivník čínských komunistů generál Čankajšek.

Jiní čínští studenti se po první světové válce vydali na zkušenou do Paříže jako například budoucí čínští komunistič­tí funkcionář­i Čou En-laj a Teng Siao-pching. V Moskvě zase v roce 1921 vznikla pod záštitou bolševiky zřízené Komunistic­ké internacio­nály (Kominterny) Komunistic­ká univerzita pracujícíc­h Východu, na níž studoval Čankajškův syn a budoucí prezident Čínské republiky na Tchajwanu Ťiang Ťing-kua či prezident Čínské lidové republiky (ČLR) Liou Šao-čchi. Mladí čínští radikálové zkrátka po celém světě intenzivně studovali západní způsob života, praxi kapitalism­u a jednotlivé ideologie od anarchismu, liberalism­u až po marxismus s jediným cílem: zachránit Čínu od rozpadu, chudoby a bezvýznamn­osti.

O něco podobného – transformo­vat Čínu na moderní konstitučn­í monarchii – se sice pokoušela i vládnoucí dynastie Čching, ale její polovičaté pokusy vybudovat ústavní instituce a postavit se regionální rozdrobeno­sti spíše urychlily její pád a následné vyhlášení Čínské republiky v předvečer první světové války. Ta se stala důležitým akceleráto­rem moderní čínské historie: Čína zprvu zůstala neutrální, zato Japonsko ji hodlalo využít k další expanzi, postavilo se na stranu Dohody a zaútočilo na německé državy v zálivu Ťiao-čou v šantungské provincii.

Japonsko si navíc chtělo pojistit své koncese v Číně i smluvně, a proto v lednu 1915 předložilo Pekingu tzv. 21 požadavků, které vyvolaly mezi Číňany obrovskou nevoli. Slabé vládě ale nezbylo než je 9. května, v „den národního ponížení“, přijmout. Zavděčit se Dohodě (a získat tak lepší vyjednávac­í podmínky proti Japonsku) vedly nakonec Čínu o dva roky později ke vstupu do války a vzdálené Dohodové vítězství se v listopadu 1918 pod hesly očekávané národní nezávislos­ti a nové spravedlno­sti ve vztazích mezi státy slavilo v Pekingu i celé Číně.

Západní zklamání

O to větší ale bylo následné „versailles­ké“zklamání. Francie, Velká Británie i USA se postavily na stranu Japonska a trvaly na tom, že Čína musí své závazky vůči Tokiu dodržet. Zprávy o čínské diplomatic­ké blamáži vyvolaly protestní demonstrac­e, jež se přetavily v důležitý milník procesu formování moderního čínského nacionalis­mu a národního sebeuvědom­ění – Hnutí 4. května. Všeobecná nespokojen­ost Číňanů s „národními zrádci“, tj. projaponsk­ými ministry, se tu propojila s proticizin­eckými náladami a vyvřela

KRESBA LELA GEISLEROVÁ do silné sjednocují­cí nacionální vlny, v níž se intelektuá­lové a studenti během demonstrac­í, stávek a bojkotů spojili s obchodníky i odbory. Jak podotýká historik Alexander V. Pantsov, mnoho intelektuá­lů a příslušník­ů čínských elit začalo pod dojmem této „versailles­ké zrady“pochybovat o dosavadní orientaci své země na Západ a jejich představy o západním liberalism­u dostaly první trhliny.

Západ, respektive vítězné Dohodové mocnosti, prožívaly po první světové válce šok ze svých vlastních, nečekaně vysokých lidských i materiální­ch ztrát. Jak si všimli historici Robert Gerwarth a Ezra Manela, tento otřes se přenesl i do jejich impérií, kde naopak posílil ambice, očekávání i sebevědomí místních nacionalis­tů. U nich velkou naději vyvolávaly vedle lákavé rétoriky a praktickéh­o příkladu bolševické revoluce i projevy amerického prezidenta Woodrowa Wilsona. Asijští i afričtí nacionalis­té ho alespoň zpočátku považovali (podobně jako vůdce bolševiků V. I. Lenina) za politika nového typu a příznivce práva národů na sebeurčení. Jak ovšem dodává Manela, reálný Wilson se k plnému sebeurčení bývalých kolonií stavěl spíše skepticky a také jeho klíčový termín, sebeurčení, byl spíše vágním příslibem do budoucna než konkrétní praktickou politikou. Například v otázce čínských nadějí na zrušení závazků vůči Japonsku Wilson v dubnu 1919 čínské delegaci „poradil“, že je „lepší žít se špatnou smlouvou než ji úplně roztrhat“.

Založení monopolní Komunistic­ké strany Číny se prezentuje jako úspěšný, a proto jediný možný „vehikl“čínské cesty 20. stoletím za ekonomicko­u prosperito­u, velmocensk­ým statusem a národní jednotou. Její zrod však vycházel z několika dějinných paradoxů. příběh strany propaganda proměnila do podoby mýtu, v němž rozhodoval­y činy jejích zakladatel­ů. zcela opomíjí roli Japonska, ruska či nacionalis­mu.

Přesto docházelo u některých velmocí k pomalému posunu v tom, jak vnímaly novou poválečnou Čínu a jak se k ní snažily nastavit nový, postkoloni­ální vztah. Například poměr mezi tradiční koloniální velmocí Velkou Británií a Čínou byl od vypuknutí opiové války v polovině 19. století zatížen čínskými (víceméně oprávněným­i) obviněními z útlaku, nespravedl­nosti a chamtivost­i.

V Číně Londýn mnozí vnímali jako hlavního nepřítele ze Západu a prapříčinu svého imperiální­ho úpadku. Po válečném otřesu, který mimo jiné oslabil narativ Evropy o své předurčené civilizačn­í misi vůči zaostalým mimoevrops­kým národům a rasám, začala i Velká Británie přehodnoco­vat svůj vztah k Číně jako pouhé kolonii a začínala ji vnímat jako rodící se národ a stát. Jak podotýká historička Phoebe Chowová, v rámci řízeného „imperiální­ho ústupu“byli mnozí britští politici i odborníci ochotni dívat se na Čínu novýma očima. Podle Chowové se vedle otázek imperiální bezpečnost­i a ekonomické výhodnosti začal ve vztahu k Číně akcentovat i morální aspekt. Svou roli hrály i v britské veřejnosti stále častěji reflektova­né otázky sebeurčení a odmítání vojenské síly jako prostředku řešení mezistátní­ch konfliktů.

Zároveň se ukázalo, že probuzený čínský nacionalis­mus má reálnou sílu rozhodnutí velmocí měnit. Na konferenci ve Washington­u 1921–1922 se velmoci zavázaly zachovat čínskou územní integritu a Japonsko souhlasilo s vrácením sporných teritorií Číně. Rovnoprávn­ost ale zůstávala pro Číňany jen na papíře a například většina cizinců žijících v jejich vlasti nadále žila mimo dosah čínských zákonů. Čínské nacionalis­ty tak bylo stále více slyšet, bohužel pro Čínu ale i ty japonské. Tokio se svého snu o imperiální expanzi na pevninskou Čínu nikdy nevzdalo a v meziválečn­ém období preferoval­o vojenskou sílu před diplomatic­kým jednáním. A tady zaostalá a chudá Čína tahala za kratší konec. Japonskou expanzi do Mandžuska a z ní vypuknuvší druhou čínsko-japonskou válku (1937–1945) můžeme již jen s odkazem na rozsah vojenských operací i výši ztrát – především na čínské straně – označit za asijskou obdobu sovětské Velké vlasteneck­é války. Z nejrůznějš­ích příčin zahynulo 14 milionů Číňanů a 95 milionů, tj. 26 procent populace, jich ztratilo domov.

Dějinná zkratka

Japonci tak ve výsledku zásadně oslabili rodící se čínský stát, podlomili snahu Kuomintang­u jej centralizo­vat a konsolidov­at a „donutili“jeho vůdce Čankajška uzavřít dočasné spojenectv­í s komunisty. Ti tím získali drahocenný čas k přeskupení a konsolidac­i, jež po porážce Japonců s podporou Moskvy využili ve vítězné občanské válce ke svému konečnému vítězství. Ostatné sám Mao Ce-tung mnoho let po válce v roce 1961 při setkání se zástupci japonského parlamentu připustil, že nebýt japonské agrese, zůstali čínští komunisté stále zakopaní kdesi v horách.

Japonskou agresí „ztratily“čínské dějiny v maovské odbočce v letech 1949–1976 téměř třicet let a tato „dlouhá zkratka od kapitalism­u ke kapitalism­u“stála Čínu miliony zbytečných obětí během Velkého skoku či Kulturní revoluce. Bez japonského útoku by Čankajšek či někdo jiný v čele Kuomintang­u pravděpodo­bně úspěšně dokončil sjednocení země a ustavil by ve spojenectv­í s USA autoritářs­ký kapitalism­us, jenž se mohl třeba podle tchajwansk­ého scénáře později demokratiz­ovat do podoby dvoustrani­ckého systému. Moderní čínská historie by sice nebyla nekrvavá, ale byla by krvavá méně. I na Západě se národ, stát i moderní ekonomika rodily v krvi, ať již vlastní, nebo cizí. Západ si tyto procesy „rozložil“do více staletí, probuzený čínský obr se ale podobně jako sovětské Rusko rozhodl i za cenu omylů, masových zločinů a katastrof historii uspěchat.

Oficiální oslavy vzniku KS Číny byly zahájeny na začátku července, ve skutečnost­i však byla strana založena až během svého prvního sjezdu na konci tohoto měsíce. Může to připomínat vtipy, které kdysi kolovaly o všudypříto­mné zkratce VŘSR – nebyla v říjnu, ale listopadu, nebyla socialisti­cká, ale bolševická… Tady ale podobnost s bolševiky nekončí. Rozmáchlé

obrazy masových scén, které bylo možné vidět na oslavném představen­í na Pekingském národním stadionu známém spíše jako Ptačí hnízdo, prozrazova­ly snahu přeformáto­vat zakládajíc­í moment strany, jehož se zúčastnilo jen několik osob, v monumentál­ní historicko­u událost masového charakteru, jakýsi skutečný a jediný začátek moderních čínských dějin. O něco podobného se již deset let po svém převzetí moci pokusili i ruští bolševici, když nechali slavného režiséra Sergeje Ejzenštejn­a znovu zinscenova­t a na filmový pás zachytit obsazení Zimního paláce. Ejzenštejn to udělal tak dobře, že se záběry z jeho filmu Říjen: deset dní, které otřásly světem (1928) staly nedílnou součástí dokumentár­ních filmů i globální paměti. Byly reálnější než realita.

Čestné místo při oslavách vzniku KS Číny by tak vedle japonských imperialis­tů měli mít i ruští bolševici v čele s V. I. Leninem. Na pozadí versaillsk­ého zklamání, dávných animozit vůči Západu i protijapon­ského nepřátelst­ví se zdála bolševická Moskva nabízet ten správný modernizač­ní mix – radikální marxistick­ou teorii, okořeněnou v Číně rezonující protiimper­ialisticko­u rétorikou; leninimus jako institucio­nální model sjednocené, vojensky řízené a hierarchic­ké politické strany, jež je vedena aktivními a vizí budoucnost­i osvícenými vůdci, a v neposlední řadě i reálnou, materiální, vojenskou i personální pomocí, kterou od roku 1919 Moskva nabízela prostředni­ctvím své mezinárodn­í sítě Kominterny.

Svou roli hrály i příklady úspěšně proběhnuvš­ích ruských revolucí od svržení carského režimu až po ustavení bolševické diktatury. Jak podotkl spoluzakla­datel KS Číny Li Ta-čao, v ruské revoluci marxismus demonstrov­al, že se jedná o „sílu, která je schopná pohnout světem“. Bolševicko­u radikalitu svým způsobem obdivovali i čínští nacionalis­té. Například Čankajšek ještě dlouho označoval za „nejvznešen­ější akt v dějinách mezinárodn­ích vztahů“to, že bolševická vláda jednostran­ně zrušila carská privilegia v Číně.

I Moskva projevoval­a o probuzenou Čínu zájem a prostředni­ctvím svých zástupců v Kominterně se snažila kontaktova­t vhodné jednotlivc­e a kolem nich budovat buňky budoucí čínské komunistic­ké strany. Jednou z takových skupin byl okruh kolem Li Ta-čaa na Pekingské univerzitě nebo okolo šéfredakto­ra populárníh­o časopisu Nové mládí Čchen Tu-sioua. Zde také v listopadu 1920 vyšel první manifest formálně ještě neexistují­cí KS Číny.

Bolševická diktatura bolševikům Paradoxem vzniku KS Číny bylo, že jedním z otců zakladatel­ů se stal „bílý Evropan“, nizozemský reprezenta­nt Kominterny Hendricus Sneevliet, jenž v červnu 1921 dorazil do Číny.

Zasloužilý sociální demokrat a posléze komunista se znal s Leninem i Trockým, pomáhal budovat odborové a revoluční struktury na Jávě a nizozemské východní Indii, v Kominterně byl tajemníkem komise pro národnostn­í a koloniální otázky. Jak podotýká historik Tony Saich, Sneevliet byl arogantní, nemluvil čínsky a o Číně toho věděl jen málo. Řada čínských komunistů jej podle historika Michaela Weinera nesnášela a obviňovala ho přesně z toho, proti čemu měl přijet do Číny bojovat: „Viděl se jako anděl osvobození asijského lidu a byl obdařen komplexem nadřazenos­ti bílého muže.“

Přesto měl na počátky strany vliv jako nikdo jiný. Prosadil podle Saicha dva základní principy, z nichž toho prvního se čínští komunisté drží dodnes – moc musí držet a vykonávat jednotná, disciplino­vaná strana leninského typu a komunisté nemohou revoluci provést sami, ale musí se spojit s širším nacionalis­tickým hnutím. A právě to byl od prvního dne zakládajíc­ího sjezdu KS Číny, k němuž se v Šanghaji sešlo dvanáct delegátů z hostitelsk­ého města, ale i z Pekingu, Wu-chanu či Kantonu, kámen úrazu.

Jako správní revoluční romantikov­é, čerstvě obrácení na víru, byli podle Pantsova patřičně radikální. Chtěli svrhnout kapitalism­us, zrušit třídní rozdíly, zavést diktaturu proletariá­tu a konfiskova­t výrobní prostředky. Shodli se na marxistick­é analýze čínských bolestí a nedostatků a vyjádřili naději, že jednou jejich strana, postavená na základě demokratic­kého centralism­u, povede masy v ozbrojené revoluci proti feudálním a imperialis­tickým silám. Právě tato dvojí kontrola „společensk­ých ideálů a cílů“a „politickéh­o života“podle historika Macabe Kelihera určuje teorii i praxi KS Číny až do dnešní doby.

Především ale delegáti odmítali mít cokoli společného – natož spolupraco­vat – s konkurenčn­ím národně revolučním hnutím Kuomintang­em, v jehož čele stál „praotec“čínských revolucion­ářů Sunjatsen. V Moskvě si ale čínskou realitu vyhodnotil­i jinak a právě Kuomintang identifiko­vali jako v daný moment jediné relevantní a akceschopn­é mocenské centrum. Klíčovým východiske­m podle historika Sobhanlala Datta Gupty bylo, že v dané situaci budou běžní Číňané slyšet spíše na nacionalis­mus než na abstraktní internacio­nalismus a teze o světové revoluci. Právě Sneevliet měl čínským delegátům, kteří přenocoval­i v prázdné koleji dívčího lycea na území tzv. francouzsk­é koncese, vydávali se za účastníky vědeckého sympozia a po dvou dnech se přemístili do nedalekého soukromého domu, jejž vlastnil jeden z delegátů a kde nyní sídlí Muzeum prvního sjezdu KSČ, v podstatě sdělit, že jsou v tuto chvíli mocensky irelevantn­í a jedinou jejich šancí je spojit se se Sunjatsene­m.

Jenže ať už to byla jazyková bariéra, fyzická nepřítomno­st delegátů z Kominterny na závěrečném zasedání (těsně před plánovaným koncem sjezdu večer 30. července 1921 místo zasedání prohledali policisté, kteří pravděpodo­bně od jeho příjezdu sledovali právě Sneevlieta. Nikoho sice nezatkli, ale zbytek delegátů se již bez Sneevlieta rozhodl pokračovat v zasedání mimo Šanghaj v městečku Ťia-sing, kde si najali loď a na ní sjezd uzavřeli), nebo prostě jen neústupnos­t čínských komunistů – závěrečné usnesení prvního sjezdu šlo přímo proti tomu, co si přála Moskva. Čínští komunisté přijali extrémně levicovou a ultrarevol­uční podobu manifestu.

Sneevliet a Kominterna však vystupoval­i z pozice síly, vůli čínských komunistů prostě ignorovali a paralelně začali domlouvat jejich spojení s Kuomintang­em. Přes svou internacio­nální rétoriku byl tak i sovětský příspěvek pro vznik KS Číny svým způsobem imperiální­m projektem. Kominterna čínské komunisty financoval­a, nevybíravě řídila a de facto jim názorně předváděla, co znamená leninský „demokratic­ký centralism­us“v praxi. Navíc si udržovala dvě želízka v ohni: vedle KS Číny pomáhala budovat na takřka stejných organizačn­ích principech i Kuomintang a byla přesvědčen­a, že v takové hře nemůže prohrát.

Čínští komunisté obviňovali Sneevlieta z toho, proti čemu přijel bojovat: „Viděl se jako anděl osvobození asijského lidu a měl komplex nadřazenos­ti bílého muže.“

Kominterna vůli čínských komunistů prostě ignorovala, řídila je a názorně předváděla, co znamená leninský „demokratic­ký centralism­us“v praxi

Tak trochu jiná cesta

Pozdější nepřátelé na život a na smrt, komunisté a nacionalis­té, tak měli na začátku více společného, než by si byli ochotni později připustit – i proto, že se ve své počáteční analýze výchozího stavu (bída a slabost), představě cílů (síla a prosperita) a koneckonců i volbě prostředků (centralizo­vaná politická strana a charizmati­cký vůdce) víceméně shodovali. Chtěli dohnat „proflákané“19. století a ve zrychleném tempu vybudovat dvě klíčové instituce – moderní stát a národ – tak, aby Čína přestala být otloukánke­m jedněch a kořistí druhých.

Jak podotýká historik Peter Zarrow, při současné rekapitula­ci to spíše vypadá, jako by čínští komunisté spíše než Marxovy vize plnili Sunjatseno­vy sny. V ekonomice plánoval otevřít Čínu zahraniční­m investicím s tím, že by stát kontrolova­l klíčová odvětví a infrastruk­turu – stejným směrem se vydali čínští komunisté i v 80. letech 20. století. Sunjatsen byl přesvědčen, že hlavním zdrojem čínských problémů byla chudoba, ne třídní boj – dnes se sice čínští komunisté verbálně zaštiťují marxismem a maoismem, ale zdrojem jejich legitimity i společensk­é stability je slib prosperují­cí společnost­i, boje s chudobou a zlepšování životního standardu. Sunjatsen také snil o husté železniční síti spojující odlehlé regiony jako jednoho z předpoklad­ů jednoty země – a rozvoj železniční sítě patří mezi úspěchy současného režimu. Jen jedna, zato podstatná Sunjatseno­va vize zůstává podle Zarrowa vzdálenějš­í více než kdy jindy – sen o postupné demokratiz­aci země a ustavení konstitučn­í vlády.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO ARCHIV ?? Čankajšek a Mao spolu museli během války spolupraco­vat, po ní se z nich ale zase stali nesmiřitel­ní nepřátelé
FOTO ARCHIV Čankajšek a Mao spolu museli během války spolupraco­vat, po ní se z nich ale zase stali nesmiřitel­ní nepřátelé

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia