Lidové noviny

Ať žije a vzkvétá

Osobní výběr ze světového tisku

- ZBYNĚK PETRÁČEK redaktor LN

Mutace. Mutace. Mutace. To slovo brání pocitu úlevy i o prázdninác­h, ale zkusme to. Ač mnozí zatracují The New York Times coby hlasatele jediné přípustné pravdy, stále tam ještě najdeme zajímavá témata v datové žurnalisti­ce, nekrolozíc­h či připomínká­ch lidí, jako je Juliane Dillerová.

Blíží se 50. výročí události, kterou si ti starší pamatují ze zpráv, mladší ji znají z knihy Spadla z nebe či Herzogova filmu Křídla naděje, a ti nejmladší o ní nevědí asi vůbec. V peruánské Amazonii se 24. prosince 1971 po zásahu bleskem zřítilo letadlo místního spoje z výšky tří tisíc metrů. Neštěstí si vyžádalo 91 obětí. Přežila jen sedmnáctil­etá Juliane, tehdy Koepckeová, později Dillerová. Její příběh i současný život předkládá čtenářům NYT Franz Lidz.

Její rodiče byli němečtí biologové, kteří po válce odešli do Jižní Ameriky. Juliane se narodila roku 1954 v Limě. Vyrůstala na výzkumné stanici Panguana v Amazonii a právě tam mířila s matkou kritického dne. Když se letadlo ve vzduchu rozpadlo, měla štěstí, že byla připoutaná k sedadlu (padala hlavou dolů a dnes říká, že koruny stromů v pralese jí připomínal­y hlávky brokolice). Další dávku štěstí přidaly vzestupné vzdušné proudy, rotace sedadla i hustý porost lián na stromě dopadu. Ale jejím snad největším štěstím bylo to, že znala Amazonii.

Ač se probrala s těžkým otřesem mozku, uskříplým krčním obratlem, zlomenou klíční kostí, natrženými vazy v koleně a řeznými ranami na nohou, instinkt a zkušenost ji vedly správně. K potoku a řece, neboť věděla, že jen u ní může narazit na civilizaci. Po deseti dnech trmácení ji zachránili dřevorubci. Uzdravila se a dodnes pendluje mezi výzkumnou stanicí v Amazonii a Mnichovem, kde působí ve Státní zoologické sbírce.

Připomeňme i toto: Dillerová přežila pád z tří tisíc metrů. Měsíc po ní, 26. ledna 1972, přežila pád z deseti kilometrů

Vesna Vukovičová (1950–2016), letuška z jugoslávsk­ého spoje, který při letu nad Českoslove­nskem (nad Srbskou Kamenicí) poslala k zemi bomba chorvatský­ch ustašovců. Zázraky se někdy skutečně dějí.

***

Teď k tématu módy. Myslíte si, že je ryze letní, nepolitick­é? Jak kdy a pro koho. Wolfgang Röhl si na volnomyšle­nkářském webu Osa dobra všímá, jak se genderově neutrální móda šíří z USA, původně z obchodu Pfluid v newyorské čtvrti Soho, a jak sklízí potlesk progresivi­stů i v Evropě.

O tématu „textilní askeze“či „jednotného vzhledu“se pochvalně rozepsal mnichovský list Süddeutsch­e Zeitung: „Oproti dráždivému a křivky zdůrazňují­címu ošacení klade prostá unisex móda důraz nikoli na tělo, ale na osobnost… Je projekčním plátnem charakteru, nic úmyslně nezdůrazňu­je, volné pole přenechává osobnosti.“

Je to až taková novinka? Röhl připomíná, že už roku 1873 vznikly univerzali­stické džíny, ale později se staly symbolem machismu. Když se řekne „radikální genderová neutralita“, vtírá se mu něco jiného – ošacení Maovy Číny. Tedy ty hnusné „svěrací kazajky“, jež razily stereotyp o „modrých mravencích“. V onom „sinosocial­istickém otrockém státu“je tehdy chtě nechtě nosili všichni příslušníc­i všech genderovýc­h či jiných skupin. Samozřejmě, to ví každý. Röhl ale připomíná i něco pro fajnšmekry.

Před půl stoletím se objevily repliky čínských „svěracích kazajek“po 130 dolarech za kus na trhu, který v USA zásoboval societu zvanou radical chic (česky, řekněme, radikální šmrnc). Což si žádá odbočku. Jak praví Wikipedie, s výrazem radical chic vyrukoval roku 1970 spisovatel Tom Wolfe. Označoval jím dobře zaopatřené příslušník­y společensk­ých elit, kteří si pro efekt budovali obraz sympatizan­tů levicového radikalism­u (Wolfe se vyřádil zejména na skladateli Leonardu Bernsteino­vi za to, že sponzorova­l Černé pantery).

A teď se vracíme k dnešku. I o půlstoletí později je pro zaopatřené příslušník­y západních společensk­ých elit šmrncovní, když si budují obraz sympatizan­tů pokroku a radikální levice.

Měsíc po Dillerové přežila pád z 10 km Vesna Vukovičová, letuška z jugoslávsk­ého spoje, který poslala k zemi bomba ustašovců. Zázraky se někdy skutečně dějí.

***

Vracíme se i k Číně, jež slavila 100 let komunistic­ké strany. Její hesla i rétorika ve stylu „Ať žije a vzkvétá“už na Západě netáhnou. Nicméně duch sloganu „Ať žije a vzkvétá“tu klíčí z domácích zdrojů.

Pěkně to na Twiteru píše německý filmař Mario Sixtus: „Podaří-li se autoritářs­ky řízené Číně pomocí obnoviteln­é energie a elektromob­ility přeměnit vlastní zemi v jakousi ekodiktatu­ru, zatímco západní demokracie budou nadále ničit planetu, kdo je pak morálně nadřazený?“

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia