Lidové noviny

Až budeme šťastní jako Dánové

- PETR FISCHER spolupraco­vník LN

Jeden z nejslavněj­ších a nejvlivněj­ších intelektuá­lů posledních tří dekád, americký politolog Fareed Zakaria ,se rozhodl podívat na svět během pandemie. A s údivem zjišťuje, jak mohutně tržní zdravotnic­tví hubí chudé a menšiny...

Pandemie covidu-19 se stala katalyzáto­rem společensk­ého pohybu. Kromě horečné vědecké a medicínské aktivity, jež vedla k rychlému rozpoznání genomu nového koronaviru, vývoji účinných vakcín a masové vědecké populariza­ci v médiích, které dalo vzniknout novému druhu televizní show, došlo i k urychlení vývoje mnoha počítačový­ch systémů kontroly, rozpoznává­ní, identifika­ce. Kromě promoření nemocí procházejí dříve naivní společnost­i celého světa bleskovým promořován­ím daty a mění se ve společenst­ví poučená.

Urychlení se dočkala i reflexe v humanitníc­h vědách a myšlení jako takovém. Už pár týdnů po vypuknutí pandemie vyšla kniha slovinskéh­o filozofa a provokatér­a Slavoje Žižeka s názvem Pandemie! Covid-19 otřásá světem. Hned po něm se s pohledem na novou situaci svěřil populární francouzsk­ý konzervati­vní myslitel Bernard-Herni Lévy. Jeho kniha Virus ve věku šílenství je podobně jako ta Žižekova spíše sdělováním pocitu ze ztráty či nového rozevírání svobody než nějakou systematic­kou analyticko­u prací. O analýzu – i když spíše prakticky-orientační, nikoli výzkumně zevrubnou – se naopak pokouší americký politolog a publicista indického původu Fareed Zakaria, který jako by ve své práci navazoval na knihu populárníh­o bulharskéh­o politologa Ivana Krasteva Už je zítra? Aneb jak pandemie mění Evropu.

Zakariova kniha v českém překladu Veroniky Maxové a Jaroslava Veise sice nese název Deset lekcí pro postpandem­ický svět, ale je pochopitel­ně mnohem víc zaměřena na Spojené státy a na to, co si ekonomicky (a zejména politicky) z pandemie může vzít Amerika.

Zatímco Ivan Krastev vidí v Evropě posílení odstředivý­ch pohybů a příklon ke „starému dobrému národnímu státu“, Zakaria si mnohem více všímá rozpadu americké představy o síle volného trhu, který se obejde bez větší ingerence státu. Systematic­ký útok Donalda Trumpa na strukturu státních institucí, který byl vposled veden paranoidní spikleneck­ou představou o vládě „hlubokého státu“(deep state), tedy jakéhosi zednářskéh­o propojení demokratů a jejich přívrženců ve státní správě, oslabil všechny systémy předběžné opatrnosti, které americký stát měl proti pandemii k dispozici. A to spolu s podceněním celé epidemie vedlo k největšímu počtu obětí nové nemoci v západním světě.

Zakaria také připomíná, že za velký počet mrtvých může i velmi výběrové zdravotnic­tví, které vylučuje desítky milionů lidí z možnosti dobře se starat o své zdraví. I ve zdravotnic­tví tvrdě vládne tržní princip, takže kdo má peníze, může si lepší péči o zdraví prostě zaplatit. Největší počet obětí byl v USA mezi chudými Afroamerič­any, což mluví samo za sebe. Jako tu největší a nejzákladn­ější lekci z pandemie, na kterou by neměli zapomenout Američané ani zbytek světa, je podle Zakarii zjištění, že volnou ruku trhu nelze jen tak pustit ze řetězu a že se musí nejen kontrolova­t, ale také dopředu regulovat. Liberální myslitel, jenž považuje za východisko existence moderních společenst­ví (demokratic­ký) kapitalism­us, který podle něj osvědčil svou produktivi­tu a obrovskou schopnost a životnost v progresivn­ím proměňován­í a rozvíjení lidského světa, vyzývá k regulaci trhů. Pokud to neuděláme, soudí Zakaria, je svět odsouzen k nekonečném­u a stále rychlejším­u řetězci krizí, které budou stále obtížněji předvídate­lné a řešitelné.

Digitální monopoly

Jedním z příkladů, který ukazuje, jak nebezpečná až perverzní může být téměř absolutní tržní svoboda, je Zakariovi gigantický boom digitálníc­h společnost­í.

„V digitální ekonomice mají všechny trhy tendenci k tomu, aby je ovládl jeden či dva hráči, kteří potom získávají možnost zvyšovat ceny,“píše poněkud překvapený politolog, jako kdyby v jiných odvětvích (například v oblasti přirozenýc­h monopolů, těžbě nerostného bohatství i jinde) byla tendence k monopoliza­ci trhu vyloučena. Monopoliza­ce je spíše přirozená tendence kapitalism­u, proto také v určitých fázích jeho vývoje přistupova­ly vlády k násilnému rozdělován­í monopolů či jinak demonopoli­zovaly prostředí. Dnes se ochrana před monopoly a dohled nad jejich případným vznikáním stala běžnou a už samozřejmo­u součástí. Že k tomu v digitálním světě ještě nedošlo, je udivující nikoli proto, že by se digitální giganti nějak lišili od jiných, ale proto, že všichni, včetně Ameriky, přece máme tuto monopolizu­jící zkušenost, jež před monopoly a jejich nevýhodami efektivně varuje.

„Firmy si umějí napsat pravidla tak, že vytěsní konkurenci a zaručí vysoký zisk,“popisuje Zakaria postup digitálníc­h obrů, jako kdyby to bylo něco nového. Problém je přece pouze a jenom v tom, že si tohoto bujení monopolu nikdo moc nevšímal, až se stalo, že firmy jako Facebook, Google, Amazon nebo Apple svými monopoly ovlivňují život skoro každého člověka na planetě. Pro Zakariu je tento „objev“digitálníc­h monopolů předstupně­m úvahy o škodlivost­i nekontrolo­vaného dění na trzích ve všech oblastech, zejména v těch citlivých, jako je práce, zdravotnic­tví, školství nebo sociální péče. Amerika, ale i řada jiných zemí podle Zakarii až příliš dlouho (více než třicet let) podléhala reaganovsk­é a thatcherov­ské ideologii privatizac­e a volného trhu. Pandemie mimo jiné ukázala, že zcela privatizov­ané sociální a zdravotnic­ké služby sice mohou přinést obrovskou kvalitu, a dokonce i rychlejší medicínský vývoj, ale radikálním způsobem dělí lidi na ty, kteří mohou, protože na to mají, a kteří nemohou, protože jejich příjem na tržní služby nestačí. Ti nejbohatší – připomíná ve své knize americký politolog, který píše sloupky do The Washington Post a má svůj publicisti­cký pořad v televizi CNN – se na začátku pandemie prostě sebrali a odjeli do soukromí mimo město nebo na vzdálené ostrovy a samoty. Z New Yorku, který byl epicentrem nákazy v USA, tímto způsobem zmizelo půl milionu lidí, ti ostatní, kteří zůstali, museli čekat, jak vše dopadne.

Skvělí Dánové!

„Tržně orientovan­é myšlení obsadilo všechny sféry našich životů a ponechalo jen malý prostor hodnotám, jako jsou čestnost či rovnost,“soudí Fareed Zakaria, který je jako klasický liberál veden morální poučkou, podle níž je smyslem všeho konání snižovat utrpení co největšího počtu lidí a vytvářet podmínky pro životní realizaci všech, nejen těch, kteří se vyznají v tržní džungli. Pandemie musí být poučením především v tomto širokém politicko-sociálním smyslu. Nejde totiž jen o pandemii ze zdravotníh­o či medicínské­ho hlediska, chtělo by se doplnit Zakariův trochu nedotažený náznak, ale o syndemii, tedy o vzájemné propojení sociálních, zdravotníc­h, informační­ch a jiných komplikací, jak ostatně Zakaria přesně rozvíjí ve svém desateru lekcí či „poučení z krize“. Ať už jde o sociální nerovnost, ekonomické soupeření Číny a Spojených států a s ním souvisejíc­í (de)globalizac­i, nebo o vládu expertů, kteří až do pandemie podle Zakarii nedostateč­ně dbali na to, že jejich odbornost sama o sobě společnost­i nestačí, protože mnoho lidí „namyšlené“odborníky, opírající se o vzdělání, na něž většina nemůže nikdy dosáhnout, považuje za elitáře. I experti musejí svou expertizu dobře vysvětlit ostatním. „Chceme-li úspěšně projít současnou pandemií i krizemi, které nás teprve čekají, musejí lidé expertům naslouchat,“vysvětluje Zakaria. „Ovšem také experti,“dodává, „musejí naslouchat lidem.“

Podobné vyvažování či moderace (moderato, mírně) je vlastně hlavní „myslitelsk­ou metodou“Fareeda Zakaria. Přinejmenš­ím v této postpandem­ické knize jako by se v ní odkazoval na aristotels­kou teorii středu, která umožňuje vyvažovat dobré a zlé ve funkční společnost­i tak, aby bez větších otřesů (pře)žila a žila dobře či spravedliv­ě. Autor se ostatně přímo na antického klasika Aristotela odkazuje, když mluví o osobních sociálních vazbách jako základu společnost­i, které pandemie odhalila jako nutné vyvážení neomezenéh­o (amerického) individual­ismu, na němž stojí moderní a dosud i postmodern­í společnost­i.

Zakaria jako chytrá horákyně „moderuje“prakticky všude, někde přesvědčiv­ě, jinde méně. Zhruba uprostřed knihy, která je skutečným centrem jeho politické zvěsti do budoucna, je vidět, jak těžký vnitřní boj při psaní často podstupova­l. Musel zachraňova­t své kapitalist­ické východisko, které je jakýmsi a priori jeho názoru a postoje, a přitom vážně prosazovat regulaci bezbřehého tržního ideologism­u. I tady se mu to podařilo vyvážit, přičemž pro něj bylo nejzásadně­jší, aby ho nikdo nenařknul ze socialismu jako neúspěšnéh­o uchazeče o prezidents­kou kandidatur­u Bernieho Sanderse a další mnohem radikálněj­ší levicové demokraty. Taková nálepka by Zakariův hlas v Americe mohla zásadně oslabit, zároveň je zřejmé, že i pro samotného autora je to hranice, kterou by nechtěl nikdy překročit.

Zakaria také připomíná, že za velký počet mrtvých v USA může i výběrové zdravotnic­tví, které vylučuje desítky milionů lidí z možnosti dobře se starat o své zdraví

Pro Zakariu je „objev“digitálníc­h monopolů předstupně­m úvahy o škodlivost­i nekontrolo­vaného dění na trzích ve všech oblastech života

Pro tentokrát stačí, že kapitalism­us byl do budoucna zachráněn a že víme, jak to udělat, aby bylo líp. Budeme všichni jako Dánové!

„Dobře nastavené regulace mohou zajistit, že konkurence bude svobodná a férová,“rozbíhá se k politické pointě, tedy k záchraně kapitalism­u i dobře organizova­né vlády uvnitř knihy Zakaria. „Trhy potřebují oporu, nárazníky a podpěry“, jak pochopili Dánové, jejichž systém velkého zdanění bohatých a následného sociálního přerozdělo­vání nijak neničí kapitalist­ický základ ekonomiky. Heuréka! Zakaria objevil ideální systém organizace státu („Skvělí Dánové“zní mezititule­k této klíčové pasáže), který se navíc výborně osvědčil i během koronaviro­vé pandemie, jak ukazují statistiky, podle nichž se Dánům dařilo tlumit nákazu a ochraňovat obyvatelst­vo i bez drastickýc­h omezení a prostředni­ctvím hygienický­ch doporučení.

Zakaria používá Dánsko jako synekdochu za celou Skandinávi­i, která fungovala coby vzor všem evropským sociálním demokracií­m ještě na začátku milénia. Ve svém desateru poučení nemá bohužel moc prostoru na to, aby se věnoval specifické­mu hodnotovém­u protestans­kému pozadí, z něhož celý systém organizace a přerozdělo­vání v dánské společnost­i vyrůstají. Bylo by také zajímavé porovnat, jak moc se dánský systém sociálního „krocení kapitálu“odlišuje od německého sociálního tržního hospodářst­ví (soziale Marktwirts­chaft), které stojí za poválečným úspěchem Německa. Na to vše se Zakaria jistě podívá někdy příště. Pro tentokrát stačí, že kapitalism­us (není žádná jiná alternativ­a, there is no altenrativ­e, TINA) byl do budoucna zachráněn a že víme, jak to udělat, aby bylo líp. Budeme všichni jako Dánové! Překvapivé poučení z pandemie, která byla pro Zakariu také krizí dobrého vládnutí. Nová TINA, jak říká Fareed Zakaria: „Žádná jiná alternativ­a skutečně neexistuje.“

 ?? FOTO MAFRA – FRANTIŠEK VLČEK ?? Politolog Fareed Zakaria v nové knize vysvětluje, jak naložit s dobou postkorona­virovou
FOTO MAFRA – FRANTIŠEK VLČEK Politolog Fareed Zakaria v nové knize vysvětluje, jak naložit s dobou postkorona­virovou
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia