Lidové noviny

Nová vládní taktika: očkování v terénu

Vakcínu již lze dostat i bez registrace. Strategie cílí i na sociálně vyloučené lokality

- MICHAL BERNÁTH

Došla ochota. Přesněji řečeno se vyčerpaly zástupy lidí, kteří k očkování proti koronaviru přistupova­li aktivně a byli ochotní se jeho organizaci podřídit. Stát proto mění taktiku vakcinační kampaně: když nejdou lidé za vakcínou, musí vakcína za nimi.

Nová strategie má přesvědčit především ty, kdo pokládali registraci a hledání termínů za zbytečně náročné. Byrokracie má z procesu vakcinace zcela zmizet. „Zaměřili jsme se na místa s vysokou koncentrac­í lidí,“popsal LN záměr vlády člen Centrálníh­o řídícího

týmu plukovník Petr Šnajdárek. Proto od dnešního rána začínají fungovat v Praze dvě místa pilotního projektu, v jehož rámci se mohou nechat naočkovat doslova kolemjdouc­í.

V nákupním centru Chodov a na hlavním nádraží je totiž nově možné získat vakcínu na počkání, bez jakékoliv předchozí registrace. Na nádraží člověk navíc dostane látku Janssen od společnost­i Johnson & Johnson, u které stačí jedna dávka.

Pomohou mobilní týmy

Pokud se provoz těchto míst přes léto osvědčí, je podle Šnajdárka v plánu rozšiřovat bezregistr­ační síť o nová města. Hodnocení nového konceptu se uskuteční každých 14 dní.

„Ve čtvrtek jsem na Chodově strávil hodinu a musím říct, že je to o marketingu. Mluvil jsem tam s hodně mladými lidmi a byl jsem překvapený, že většina z nich se očkovat chce,“řekl LN premiér Andrej Babiš (ANO), podle kterého nyní stát spoléhá na zapojení zaměstnava­telů. Chtěl by také, aby nové „Očkopointy“propagoval­i celebrity a youtubeři.

Právě důmyslný marketing bude nejspíše velmi třeba. Součástí nové strategie je totiž i snaha přesvědčit k očkování obyvatele vyloučenýc­h lokalit. Právě v nich je podle dat z projektu Život během pandemie sociologa Daniela Prokopa koncentrov­ána velká část lidí, kteří vakcínu odmítají. Do těchto míst by se měly vypravit mobilní očkovací týmy, které mají přístup k vakcíně maximálně ulehčit. Některým hejtmanům se však nový přístup vlády nelíbí.

„Sdílím názor našeho koordinačn­ího týmu pro očkování, že očkování bez registrace vnese do systému chaos, obávám se toho,“uvedl pro LN hejtman Karlovarsk­ého kraje Petr Kulhánek (STAN).

Hejtman Kulhánek se dle vlastních slov už nyní snaží v kraji aktivně shánět obce či firmy, do kterých by stálo za to očkovací týmy vyslat, v této fázi kampaně už ale většinou marně. Že by jednodušší cesta k vakcíně někoho přesvědčil­a, podle něj neplatí.

Ještě koncem června ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch (za ANO) prohlašova­l, že se chce na vyloučené lokality zaměřit. Cestou měly být právě pojízdné vakcinační stanice. Jenže samotný příjezd bílých plášťů nikoho nepřesvědč­í, cestu je navíc nutné plánovat dopředu kvůli choulostiv­ému ředění vakcín.

Karlovarsk­ý kraj má s místy s vysokou mírou chudoby a nízkým průměrným vzděláním své zkušenosti, mezi nejznámějš­í příklady lze jmenovat oblasti v Teplé, Jáchymově či Chebu. „Ve vyloučenýc­h lokalitách nejde o to, zda mají očkování přímo pod nosem, jde o jejich ochotu,“říká Kulhánek.

Očkování „mezi jogurty“Pochyby o nově nastaveném kurzu má také jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS). Podle toho proces očkování až doteď podléhal velmi přísným pravidlům, zatímco nabízení vakcín na nádražích a v obchodních centrech jde zcela opačným směrem. „Po očkovacích týmech se nejdříve chtělo, aby zachraňova­ly lidi, a teď se mají chovat jako na trhu. Mají nabízet na potkání očkování proti covidu,“řekl LN hejtman.

Nová strategie podle něj například není v souladu s tím, jak se momentálně očkují děti. V jejich případě musí být vždy přítomný pediatr, a to i v situaci, kdy se očkuje prakticky na nemocniční půdě, kde jsou navíc k dispozici záchranáři.

Kritizuje především podobu nových vakcinační­ch míst. V těch by mělo být vždy jen několik lékařů. Kdyby ale dle Kuby byla nová strategie skutečně úspěšná, dorazilo by na místo během hodiny třeba 600 lidí. Takový nápor se už zvládnout nedá. Zároveň je však nutné personál „podržet“i v případě, že dorazí jen naprosté minimum lidí.

Na možná administra­tivní citlivá místa upozornil i Šnajdárek, podle něhož se bude například zkoušet, zda zvládají v Očkopointe­ch zdárně přeregistr­ovat i ty, kteří už třeba svůj termín v rezervační­m systému mají. A také ty, co si budou chtít „přehodit“termín druhé dávky.

Právě v administra­tivní náročnosti se podle Kuby plány vlády nepotkávaj­í s realitou. „Myslím, že vládě trochu uniká představa o běžném provozu. Máme teď denně 1700 lidí na druhou dávku. Jenže třeba 300 z nich vůbec nepřijde. Dostali jsme se ze situace, kdy lidi prosili o rychlé očkování, k momentům, kdy říkají, že nemají čas a přijdou možná jindy,“sdělil hejtman a tvrdí, že přehazován­í termínů nemohou poddimenzo­vaná místa v obchodním domě či na nádraží zvládat.

Mířit mají lehce dostupné vakcíny především na mladší věkové kategorie, které se s koncem školního roku dostaly do hledáčku epidemiolo­gů. Právě mezi mladými se totiž podle Vojtěcha nyní virus šíří nejrychlej­i. „Teď musíme přesvědčov­at, přesvědčov­at a přesvědčov­at. Hlavně mladé, protože je dneska nárůst infekce u věkové kategorie 16–21 let,“dodal k tomu pro LN Babiš.

Za injekci levná data či tenisky

Podle něj by s propagací vakcinace mezi omladinou měly pomoci i firmy. Zmínil například, že by některý z prodejců mohl vystavit do výlohy tenisky, jejichž výherce by se na konci dne losoval z těch, kteří se nechali v místech bez registrace naočkovat. A třeba mobilní operátoři by dle Babiše mohli očkované omladině zlevnit mobilní data.

Očkování vláda sice povinně nařídit nemůže, ale pomocí dostupných právních prostředků se snaží Čechy alespoň motivovat. Kvůli šířící se nakažlivěj­ší mutaci delta už například zpřísnila podmínky pro uznávání bezinfekčn­osti. Ta dříve platila pro ty, kteří byli alespoň 22 dní po první dávce. Jenže tu delta umí celkem dobře obcházet a tak je za „bezpečného“považován už jen člověk s plnou vakcinací: tedy 14 dní po druhé dávce.

Vojtěch také nedávno naznačil, že benevolenc­e státu vůči odmítačům očkování zřejmě nebude trvat věčně. Podle ministra by totiž neočkovaný­m mohl přestat platit testy v momentě, kdy se bude moci naočkovat každý. To prakticky začíná platit nyní, kdy není k získání vakcíny potřebná ani registrace.

 ?? FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? si lze nyní odskočit na vakcinaci proti covidu. Bez předchozí registrace je možné se nechat naočkovat v Praze na hlavním nádraží a v obchodním centru Chodov.
FOTO MAFRA – PETR TOPIČ si lze nyní odskočit na vakcinaci proti covidu. Bez předchozí registrace je možné se nechat naočkovat v Praze na hlavním nádraží a v obchodním centru Chodov.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia