Lidové noviny

Vrchnosten­ský, či vstřícný stát

- ZBYNĚK PETRÁČEK

Představte si, že neočkovaní nesmí na stadion, do bazénu ani na dovolenou. Šílenost? Ne. V sobotu to navrhl šéf pokladensk­ých lékařů německé spolkové země Porýní-Falc. Návrh neprojde, ale ilustruje atmosféru vyhrocenou třemi faktory. Stoupá incidence covidu, roste podíl varianty delta a klesá ochota lidí nechat se naočkovat.

Tytéž podmínky panují u nás. Proto lze pokládat projekt očkovacích center bez registrace i mobilních týmů za projev vstřícnost­i státu. Není to rozkaz, ale nabídka. Dostupná a zdarma. Vyjde? Podaří se zvýšit proočkovan­ost na míru, která nás přiblíží ke kolektivní imunitě a tím i k normálu? Těžko říci.

Kdyby stát chtěl proočkovat vyloučené lokality pod tlakem a vyslal tam mobilní týmy v doprovodu policie, vysloužil by si cejch, že se chová jako kolonizáto­ři v Africe. Proto raději přesvědčuj­e. Měl by sdělit, při jaké proočkovan­osti si může dovolit postup Británie: klesne-li úmrtnost i počet těžkých případů na minimum, zkusit žít s covidem jako s chřipkou. A zda takový přístup vůbec chce.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia