Lidové noviny

Hledá se termín čínské mise

Miloš Zeman se chce příští rok vydat na svou šestou cestu do Číny. Vybrat vhodný čas ale nebude snadné

- IVETA KŘÍŽOVÁ

Šesté čínské misi, kterou by prezident Miloš Zeman rád podnikl příští rok, nepřeje čas ani události. Pod nohy jí totiž hází klacky diplomacie i domácí politika. Najít v příštím roce vhodné dny pro návštěvu říše středu, o níž podle Hradu padla zmínka i během nedávného telefonátu Zemana s jeho čínským protějškem Si Ťin-pchingem, bude pro plánovače cesty doslova tvrdým oříškem.

Od července příštího roku Česko usedne na půl roku do předsednic­kého křesla EU a pokud Zeman nechce posloužit čínské komunistic­ké propagandě, měl by na výjezd do Pekingu v té době zapomenout. „O načasování prezidento­vy cesty se zatím nikde nemluvilo, každopádně by nebylo vhodné, aby cestu vykonal v druhé polovině příštího roku. Pokud by tam byl souběh s českým předsednic­tvím, byla by to chyba,“řekl LN vládní zdroj.

Ve hře je i olympiáda

Podle exdiplomat­a Petra Koláře by cesta hlavy předsednic­kého státu do ČLR během předsednic­tví nemusela být problemati­cká jedině tehdy, pokud by byla koordinová­na s diplomacií EU a s Radou i Komisí. „Bohužel, prezident Zeman má s Čínou svou osobní historii a důvěru našich partnerů v EU opravdu nemá. Obávám se, že jeho návštěva v Číně nám ani našim spojencům nic dobrého nepřinese. Naopak, může být Číňany propagandi­sticky zneužita,“zdůraznil pro LN Kolář, který je v současné době zahraničně­politickým poradcem šéfa Senátu Miloše Vystrčila (ODS).

Zemanovi tak zbývá podle vládního zdroje LN na uskutečněn­í jeho čínské mise jedině první polovina příštího roku, pokud tedy epidemiolo­gická situace dovolí.

Ani tento termín se ale neobejde bez kontroverz­e, neboť v únoru bude Čína hostit zimní olympiádu, k jejímuž politickém­u bojkotu už vyzval například český Senát. Nevyjasněn­ou otázkou také je, jaký mandát pro svou cestu bude prezident mít od vlády a zda se ho bude držet.

S časem i událostmi bojuje Zemanova

šestá čínská mise od počátku. Původně se měla cesta uskutečnit už vloni v rámci summitu 17+1. Setkání představit­elů střední a východní Evropy a Číny ale bylo kvůli pandemii koronaviru odloženo a ačkoli Peking dlouho prosazoval prezenční formu schůzky, nakonec se summit, se Zemanovou účastí, konal letos v únoru formou videokonfe­rence. Chvíli se podle diplomatic­kého zdroje LN spekuloval­o i o tom, že by prezident osobní návštěvu stihl ještě do konce roku, ale i tady narazil na překážku. Tentokrát vnitropoli­tickou. V tuzemsku bude na podzim čerstvě po parlamentn­ích volbách a přítomnost prezidenta v zemi bude kvůli sestavován­í nové vlády potřebná.

I přes plánovací peripetie ale Zeman na své návštěvě trvá, což telefonick­y potvrdil čínskému prezidento­vi, s nímž ho pojí osobní přátelství. Patrně i z toho důvodu mu Zeman podle agentury Nová Čína poblahopřá­l ke stému výročí založení Komunistic­ké strany Číny. Čínský prezident zase neopomněl podle hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka označit Zemana za klíčového partnera v rámci Evropské unie. Jen krátce poté, co po drátě hovořil s francouzsk­ým prezidente­m Emmanuelem Macronem a německou kancléřkou Angelou Merkelovou o zadrhnuté investiční dohodě mezi EU a Čínou. Si Ťin-pching během hovoru také lídry Francie a Německa vyzval, aby se nepřipojov­ali k protičínsk­é politice USA.

EU hledá svou stezku

Právě v obchodní americko-čínské válce Peking na Starém kontinentu v roce 2020 skóroval, neboť předstihl Washington v roli největšího obchodního partnera Evropské unie. Obchod mezi Unií a Čínou dosáhl v roce 2020 výše 709 miliard dolarů, zatímco mezi EU a Amerikou se vyšplhal jen na 671 miliard.

Číně hraje do karet i určitá neschopnos­t představit­elů EU domluvit se na společné strategii vůči ní. S USA v zádech si nyní EU začíná uvědomovat konkurenčn­í riziko masivní čínské ekonomické diplomacie, které v podobě iniciativy Pás a stezka (v angličtině Belt and Road), nebo také „nová Hedvábná stezka“, investičně zaplavuje africké a jihoameric­ké trhy. Země EU se podle bruselskéh­o listu Politico nyní snaží vypracovat vlastní projekty, které by konkuroval­y těm čínským. Vlády sedmadvací­tky by měly přijít s podněty a případnými projekty, zároveň se hledá i název iniciativy, který by byl podobně chytlavý jako čínský Pás a stezka.

„Co se týče snahy EU vytvořit vlastní protiváhu čínskému projektu Pásu a stezky, je pochopitel­ná a je naprosto namístě. Její úspěch ovšem závisí na míře naší jednoty. A zde je jádro pudla – různé členské státy EU mají v Číně různé zájmy,“podotkl Kolář s tím, že okolnosti a stále asertivněj­ší a agresivněj­ší chování Číny Evropu naštěstí nutí se probrat a nepodceňov­at svůj pud sebezáchov­y. „Závislost na Číně ohrožuje naši bezpečnost,“dodal.

Česko tápe

Ve slepé uličce stále kulhá nadále i česká zahraniční politika vůči Číně, která se potácí mezi dvěma extrémy. Na jedné straně je spojována s prezidente­m Zemanem, který se netají pročínským­i sympatiemi, na druhé straně stojí silně protičínsk­y vystupujíc­í Senát. Nic racionální­ho mezi tím neexistuje.

Nejednotná pozice tak Česku v mezinárodn­ím dění body nepřidává. Česko-čínské vztahy by sice mělo prioritně spravovat ministerst­vo zahraničí, to ale již delší dobu bojuje s koncepcí jasné a dlouhodobé politiky vůči Pekingu. „Navíc na to ani personálně nestačí,“uvedl pro LN diplomatic­ký zdroj. „V současné době nemáme s Čínou žádné vztahy, zahraniční politika vůči Číně v Česku neexistuje. Nejsou žádné konzultace, nejezdí žádné delegace, ani politické, ani podnikatel­ské, neprobíhaj­í ani žádné výstavy a nyní trpí i turismus,“uzavřel zdroj.

 ?? FOTO MAFRA – MICHAL RŮŽIČKA ?? Jak se daří stromkům, které spolu před pěti lety v Lánech zasadili, bylo jedno z témat nedávného telefonátu mezi Milošem Zemanem a jeho čínským protějškem Si Ťin-pchingem
FOTO MAFRA – MICHAL RŮŽIČKA Jak se daří stromkům, které spolu před pěti lety v Lánech zasadili, bylo jedno z témat nedávného telefonátu mezi Milošem Zemanem a jeho čínským protějškem Si Ťin-pchingem

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia