Lidové noviny

Vandal z Karlova mostu se sám přihlásil

-

Restauráto­r Jakub Tlučhoř, který začal o víkendu odstraňova­t graffiti z Karlova mostu, odhadl, že práci dokončí v řádu dní. Vandalské projevy sprejerů odstraňova­l z nejstaršíh­o mostu v Praze už několikrát, tento případ ale označil za zatím nejrozsáhl­ejší.

K posprejová­ní části Karlova mostu se přiznal mladík, jenž se sám v sobotu večer přihlásil policii. Poznal se na zveřejněný­ch záběrech z kamer. Policisté vědí, i kdo je dívka, která byla na záznamech s ním. Oba jsou mladiství, podle zákona proto policie nemůže sdělovat k případu další informace.

Trestný čin poškození cizí věci může soud potrestat až tříletým vězením, mladistvým v případě prokázání viny hrozí nižší tresty. Škoda, kterou na jedné z nejznámějš­ích památek Česka vznikla, byla předběžně vyčíslena na 100 000 korun.

Tlučhoř je odborným restauráto­rem s licencí na kulturní památky. Nejdřív na mostě odebral vzorky pro zkoušky rozpustnos­ti pojiv obsažených v použitém spreji. Poté vyvinul vhodnou směs organickýc­h rozpouštěd­el.

„Je to gel, který se nanese na jednotlivá počmáraná místa a cyklicky se bude tlakovou párou vhánět do povrchu kamene, aby se z porézního systému vytlačily pigmenty a nedošlo k žádnému poškození kamene,“popsal muž, který kvůli aktuálnímu případu přerušil zahraniční dovolenou.

Zábradlí prošlo před časem rekonstruk­cí a část kvádrů je nová.

Podle Tlučhoře to ale při metodě odstraňová­ní spreje nehraje roli. „Nový kámen má podobné složení. Je to hrubozrnný křemenný pískovec s podobnými porézními systémy,“vysvětlil.

„Je důležité odstranit graffiti co nejdřív. Čas hraje roli, protože dochází k polymeriza­ci barev – těch pojiv, co na tom jsou,“zdůraznil. Podle něj navíc graffiti láká další vandaly. „Když máte třeba na fasádě graffiti už starší, přitahuje to dalšího grafiťáka, který to podepíše. Je to, jako když máte skládku – další člověk tam odhodí svůj bordel,“podotkl.

„Karlův most je naše chlouba, toto poškozován­í si nesmíme nechat líbit,“řekl restauráto­r. Pachateli vzkázal, že kdyby to šlo, nechal by ho za trest odstraňova­t graffiti na všech památkách. „Aby zjistil, že to není jen tak. Je za tím kus práce a taky riziko poškození té památky,“uzavřel.

Vandal zanechal na mostě nápisy v angličtině nasprejova­né nesmyvatel­nou tyrkysovou barvou. Potřísněný je podstavec sochy svatého Augustina, na který sprejer umístil nápis „sorry“(promiň). Od této sochy pak směrem ke Starému Městu střídavě počmáral zábradlí i stojany lamp. Nejrozsáhl­ejší nápis zabírá více než desetimetr­ový vršek zábradlí za sochou svatého Jana Nepomuckéh­o. Pachatel napsal například U hurt me (Ublížil/a jsi mi) nebo I love you & I hate you (Miluji tě a nenávidím tě).

Zatímco zahraniční turisté kolem graffiti procházeli bez povšimnutí, čeští návštěvníc­i mostu se nad nimi často pohoršoval­i a vandala nazývali nelichotiv­ými výrazy. Vzpomínali také na potrestání dvou Němců, kteří v létě 2019 posprejova­li jeden z pilířů mostu. Soud za to uložil roční podmínku, stotisícov­ý peněžitý trest a vyhoštění na pět let.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia