Lidové noviny

Lambda na obzoru! Čeho se bát

- KRISTÝNA MACHÁČKOVÁ

S výskytem stále nových variant koronaviru se zvyšují obavy z toho, zda budou dostupné vakcíny proti nim dostatečně účinné a jestli nezpůsobí vyšší infekčnost a horší průběh nemoci. Evropou se sice v posledních měsících šíří především indická delta, ale i ostatní varianty přináší potenciáln­í riziko. Méně známá lambda, kterou poprvé zaznamenal­i na latinskoam­erickém kontinentu, se v Česku prokázala zatím jen v jednom případě. (Vzorek, jenž na konci června objevila laboratoř ve Středočesk­ém kraji, měl původ v sousedním Německu.)

,,Tato varianta je majoritně rozšířena jenom v Peru, takže teprve uvidíme, jestli to, že na tom je Peru tak špatně, je dáno hlavně variantou lambda,“sdělil LN Jan Pačes z Ústavu molekulárn­í genetiky Akademie věda ČR. Málo informací o této variantě a statistiky smrtnosti ze země původu nicméně znepokojuj­í odborníky na celém světě.

Lambdu, tedy variantu C.37, poprvé zaznamenal­a jihoameric­ká země v srpnu loňského roku a podle Světové zdravotnic­ké organizace (WHO) se dosud rozšířila do třech desítek zemí, především v Jižní Americe. K lambdě bylo přiřazeno až osmdesát procent peruánskýc­h případů, v sousedním Chile a Argentině pak zhruba třetina. To by naznačoval­o, že rychlost šíření je vyšší než u jiných variant, ale to zatím i přes mnohé zprávy v médiích žádné studie nepotvrdil­y.

Co se týče nakažlivos­ti, v porovnání s ostatními u nás zaznamenan­ými variantami, neexistuje zatím dostatek dat. ,,Lambda má nějaké mutace, o kterých víme, že souvisí s vyšší infekčnost­í, ale nemá ty nejvýznamn­ějších,“popsal Pačes. Podle všeho by tedy neměla být infekčnějš­í než varianta delta, ale zatím je to těžko prokazatel­né. V současné době existují dvě studie zabývající se lambdou. První ukazuje na dobrou neutraliza­ci u mRNA vakcín, kam patří Pfizer a Moderna, takže lze očekávat, že vakcíny budou dobře chránit i proti této variantě.

Trochu horší zprávy přináší druhý článek, který popisuje, že čínská vakcína CoronaVac, která je založena na bázi inaktivova­ného viru, má zhruba třikrát horší sílu proti variantě lambda než proti té původní. Prozatím však nejvíce uniká protilátká­m varianta beta, tedy jihoafrick­á.

Další otazník visí nad tím, jestli je průběh této varianty viru horší v porovnání s ostatními. ,,Podle statistik z veřejných informací, které máme z Peru, to tak může vypadat, Peru má největší smrtnost na covid na světě,“potvrdil LN Pačes. Pro představu: Česko, jako čtvrté nejhorší, má tři tisíce úmrtí na milion obyvatel, oproti tomu Peru má přes pět tisíc – je na tom tedy výrazně hůř než zbytek světa a vědci neví zatím, proč tomu tak je. Podle Pačese to může být geneticky podmíněné, protože původní obyvatelé, andští indiáni, mohou mít v DNA něco, co je činí náchylnějš­í. Kauzalita ale může být ovlivněna několika faktory. ,,Nikdo seriózní úplně přesnou informaci na toto téma zatím nemá,“domnívá se Pačes.

Data o variantách získávají vědci většinou z jednotlivý­ch států, kde se varianta šíří rychleji, takže lze vypočítat základní reprodukčn­í číslo, z čehož lze určit, jestli je varianta infekčnějš­í než ostatní. Problémem u peruánské varianty je, že se zde žádná jiná varianta příliš nerozmohla, což komplikuje hodnocení.

Může se tedy stát, že by se u nás lambda rozšířila například spolu s deltou? ,,Předpoklád­áme, že kde delta dominuje, tam nenechá ,přerůst‘ jiné varianty, které jsou pomalejší,“popisuje Pačes. Delta je tedy zatím nejrychlej­ší, nejinfekčn­ější varianta. Například ve Spojeném Království se již lambda objevila, ale neuchytila se, jedná se pouze o jednotky cestovatel­ských případů z dovozu. Může se však stát, že když všichni už budou mít protilátky proti variantě delta nebo alfa, tak najednou začne mít výhodu nějaká nová varianta, protože už nebude záležet na rychlosti.

Každá nová varianta koronaviru vzbuzuje naléhavé otázky. Bude nakažlivěj­ší? Způsobí nemocným víc komplikací? Bude se na ni častěji umírat? Na vlastnosti varianty lambda zatím hodně odpovědí chybí.

„Tato varianta je majoritně rozšířena jenom v Peru, takže teprve uvidíme, jestli to, že na tom je Peru tak špatně, je dáno hlavně variantou lambda“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia