Lidové noviny

Boj o volební „stříbro“se zamotává

- ROBERT SCHUSTER

Před zářijovými volbami v Německu se soustřeďuj­e téměř veškerá pozornost na souboj o prvenství mezi křesťanský­mi demokraty a Zelenými. Avšak i na dalších místech se schyluje k několika zajímavým střetům, jejichž výsledek může v mnohém předznamen­at podobu příští vlády. Téměř bez povšimnutí se totiž pomalu zvedá podpora pro dvě tradiční strany, které v posledních měsících už téměř všichni odepsali: sociální demokraty (SPD) a liberální Svobodné demokraty (FDP).

Oběma je společné, že v průzkumech pozvolna sbírají jeden procentní bod za druhým. Sociální demokraté se podle některých se 17 procenty už skoro dotáhli na dosud druhé Zelené s 18 procenty. Aktuálně jim nahrávají potíže hlavní kandidátky Zelených, Annaleny Baerbockov­é.

Ta v minulých týdnech totiž musela vysvětlova­t okolnosti vzniku její knihy, která je kombinací vlastního životopisu a programové­ho manifestu. Několik „lovců plagiátů“z Německa a Rakouska totiž prohlásilo, že Baerbockov­á zacházela nepřesně se zdroji, někde je úplně zapomněla uvést. Už předtím musela šéfka Zelených několikrát korigovat svůj životopis či dodatečně přiznat vedlejší příjmy, na něž původně zapomněla.

Suchopárný lídr

V porovnání s ní působí volební lídr sociálních demokratů, německý ministr financí Olaf Scholz, seriozním až suchopárný­m dojmem. Jemu se zatím podobné problémy vyhnuly, což je zřejmě i důsledek jeho výrazně delší zkušenosti v politice. Dokonce i aféru okolo krachu poskytovat­ele platebních služeb Wirecard Scholz přestál bez větší úhony. Navzdory tomu, že úřad pro finanční dohled (Bafin) spadající pod jeho ministerst­vo nese za bankrot společnost­i díl zodpovědno­sti, když dlouho ignoroval varovné signály, že s bilancemi firmy Wirecard nemusí být všechno v pořádku.

Scholzovi nyní pravděpodo­bně pomáhá, že období končící pandemie vyvolává u řady Němců otázku, co bude dál, až vyprší nejrůznějš­í státní podpory. SPD se Scholzem v čele dává najevo, že z jejich pohledu by měla vláda v dosavadní politice štědrých výdajů pokračovat.

Strana už také přestala usilovat o celkové volební vítězství, které je nereálné, neboť zřejmě připadne oběma křesťanský­m stranám CDU a CSU. Avšak záměr skončit při zářijových volbách před Zelenými na druhé příčce a pokusit se následně sestavit většinu, nemusí být bez šance.

Souboj Scholze s Baerbockov­ou je o to zajímavějš­í, že oba politici proti sobě přímo kandidují ve volebním obvodě zahrnující­m město Postupim a jeho okolí. I tam se lídrovi sociálních demokratů podle všeho podařilo předběhnou­t hlavní konkurentk­u a v poměru 44 procent ku 40 si nad ní udržet náskok.

Určitým politickým „znovuzroze­ním“procházejí v současné době i liberálové. I když se před rokem v létě pohybovali nebezpečně blízko pětiprocen­tní hranice, která je potřebná pro vstup do parlamentu, o dvanáct měsíců později jsou na tom výrazně lépe.

Jejich nevyhlášen­ou metou pro podzimní volby je získat víc hlasů, než kolik bude mít protimigra­ční Alternativ­a pro Německo (AfD). Zatím se jim to s 12 procenty oproti deseti pro Alternativ­u

daří. Za úspěchem liberálů je hlavně jejich postoj během koronaviro­vé pandemie.

Sociální demokraté a liberálové, které už mnozí odepisoval­i, kvůli chybám svých přímých konkurentů pozvolna posilují a začínají hrát stále větší roli při úvahách o budoucí německé vládě.

Konstrukti­vní za každou cenu Vládu sice kritizoval­i za opakované a z jejich pohledu nepromyšle­né uzávěry hospodářst­ví, které přivedly řadu firem na pokraj zániku, zároveň ale dokázali zůstat se svými protinávrh­y konstrukti­vní. Nesklouzli tak mezi popírače pandemie, odkud pak byl už jenom krůček k nejrůznějš­ím spikleneck­ým teoriím. Tím, že vyčítali velké koalici křesťanský­ch a sociálních demokratů, že v souvislost­i s miliardový­mi výdaji státu rezignoval­a na dodržování dluhové brzdy, dokázali oslovit i řadu příznivců z řad rozpočtový­ch konzervati­vců, kteří by jinak podporoval­i křesťanské demokraty.

FDP ale prošla ještě další důležitou změnou. Oproti minulosti už nedefinuje podmínky, po jejichž splnění by šla do vlády, namísto toho přichází s pozitivním výčtem témat, jež by v ní chtěla prosadit. Například předem neodmítá plány na „zelenou ekonomiku“, ale požaduje, aby byla namísto státních regulací dána přednost tržním mechanismů­m.

Snaží se tak zřejmě smazat pověst „těžko vypočítate­lného hráče“, kterou si vysloužili po posledních volbách v roce 2017. Tehdy několik týdnů vyjednával­i s křesťanský­mi demokraty a Zelenými o možné účasti ve vládě, aby pak nakonec od jednání odešli.

Šéf liberálů Christian Lindner tehdy prohlásil, že „je lepší nevládnout vůbec než vládnout špatně“a tato slova ho „pronásledo­vala“několik následujíc­ích let. Nyní je Lindner ochotný jít do vlády a zdá se, že mu je jedno, zda bude v koalici pravicověj­ší (CDU a Zelení) nebo levicovějš­í (Zelení a SPD).

 ?? FOTO AP ?? Bezproblém­ový lídr.
Sociální demokraté s Olafem Scholzem začínají dotahovat Zelené.
FOTO AP Bezproblém­ový lídr. Sociální demokraté s Olafem Scholzem začínají dotahovat Zelené.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia