Lidové noviny

Expreziden­t USA Carter oslavil nebeskou svatbu

-

Bývalý americký prezident Jimmy Carter s manželkou Rosalynn v sobotu oslavili 75. výročí sňatku, tzv. nebeskou svatbu. Oslava se konala v jejich domovském městě Plains ve státě Georgia, zúčastnilo se jí asi 350 hostů, například další bývalý prezidents­ký pár Bill a Hillary Clintonovi, zakladatel televize CNN Ted Turner či předsedkyn­ě Sněmovny reprezenta­ntů Nancy Pelosiová.

Carter, prezident z let 1977 až 1981, loni oslavil 96. narozeniny, Rosalynn je o tři roky mladší.

Sobotní oslava se konala v prostorách střední školy, na kterou Carterovi chodili asi před 80 lety. Vzali se nedlouho po konci druhé světové války, 7. července 1946. Podle listu The Washington Post přišli na sobotní událost příbuzní i sousedé, chudí i bohatí, republikán­i i demokraté.

Obyčejný život

Carterovi na rozdíl od řady dalších někdejších prezidents­kých párů zvolili po odchodu z Bílého domu velmi prostý životní styl. Vrátili se do svého rodného venkovskéh­o města Plains, které má kolem 700 obyvatel a které tak trochu připomíná filmovou scénu z 50. let minulého století. „Je tady vlakové nádraží, samoobsluh­a prodávajíc­í arašídovou zmrzlinu a nic moc dalšího,“píše The Washington Post. Město například podle starosty nedávno nechalo odstranit jediný místní semafor, protože jej obtěžovala jeho údržba.

Pár žije v domě, jejž si sami postavili asi před 50 lety. Oslavy se zúčastnily všechny čtyři jejich děti, z nichž nejmladší Amy je dnes 53 let. Prezidents­ký pár má rovněž 11 vnoučat a 14 pravnoučat. Jejich syn Chip Carter v projevu před Clintonový­mi a Pelosiovou chválil své rodiče za příklad, který mu poskytli. „Říkali nám, že nejsme lepší než kdokoliv jiný a že kdokoliv jiný není lepší než my,“řekl. „Dělali to, co považovali za správné, i když to nebylo politicky dobré,“dodal.

Rosalynn přítomným sdělila, že ji jako mladé děvče kluci nezajímali a myslela si, že se nikdy nevdá. „Ale pak přišel Jimmy Carter a od té doby byl můj život dobrodružs­tvím,“řekla.

 ?? FOTO REUTERS ?? Tři čtvrtě století spolu. Rosalynn prý Jimmymu „dohodila“jeho mladší sestra. Brali se krátce po druhé světové válce, 7. července 1946.
FOTO REUTERS Tři čtvrtě století spolu. Rosalynn prý Jimmymu „dohodila“jeho mladší sestra. Brali se krátce po druhé světové válce, 7. července 1946.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia