Lidové noviny

Na památku padlých stromů

-

Na každé vesnici se na první pohled pozná, kdo ji vede. Jestli se její starosta opravdu stará, nebo je tam jen pro okrasu, a někdy ani to ne. Chanovice jsou malá vesnice na jihozápadě Čech spadající do okresu Klatovy. Barokní zámek, přesta- věný v 18. století z původní tvrze z konce 13. století, dostal dnešní malebnou podobu po nákladných rekonstruk­cích, jež začaly v polovině devadesátý­ch let. Kromě základní školy, která v něm sídlila od roku 1947, využívali hospodářsk­é budovy zemědělci, a podle toho celá usedlost vypadala – jako rozpadajíc­í se jednotné zemědělské družstvo, jakých jsou po Česku ještě spousty.

Kolem zámku, jak tomu bývalo zvykem, se rozprostír­al park s krásnými a ne právě běžnými druhy flóry. I ten se podařilo, nemusím se toho slova bát, revitalizo­vat. Je udržovaný v anglickém stylu. K jezírku s lekníny a malému rybníčku přibyla na upraveném trávníku i barokní žulová kašna, kterou tvarem opisují vysazené keře rododendro­nů.

Celý areál zámku je dnes de facto komunitním místem s lidovou knihovnou a stálou expozicí lidových řemesel Pošumaví. Lidé z vesnice i okolí zde sdílejí všemožné kulturní a naučné aktivity, pořádají se tu koncerty i výstavy časově omezené.

Chanovičtí mohou jít příkladem, jak účelně a vkusně využít peněz evropských i z ministerst­ev kultury a místního rozvoje. Ale ani jim se kůrovec a ničivé vichřice nevyhnuly. V parku padlo mnoho krásných stromů. Na památku jejich „úctyhodné velikosti a krásy“jsou za zdí hospodářsk­ého dvora vystavené objemné kuláče pěti z nich: smrku ztepilého, dubu letního, modřínu opadavého, borovice vejmutovky a jasanu ztepilého. Můžete si je i pohladit.

Nedaleko zámku se úspěšně rozvíjí a rozrůstá skanzen lidové architektu­ry jihozápadn­ích Čech. Každým rokem tam pořádaný Den řemesel bohužel loni i letos covid zrušil. Od skanzenu vede stezka do kopce k rozhledně, ze které obhlédnete celé líbezné podhůří a kus Šumavy samotné. Není to na jednu malou vesnici málo, že? A ten její osvícený starosta se jmenuje Petr Klásek...

Chanovičtí mohou jít příkladem, jak účelně a vkusně využít peněz evropských i z ministerst­ev kultury a místního rozvoje

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia