Lidové noviny

Minimalist­ická souhra

- MARTIN DOSTÁL

Galerie Závodný není v Mikulově k přehlédnut­í. A to nejen zásluhou geometrick­y čisté patrové budovy galerie na okraji bývalého židovského města, ale také zcela ojedinělým výstavním programem, kde hrají prim pravé úhly, čistota a minimální tendence. Díky vyhraněné estetické orientaci, která není obvyklá ani na západ či jih od našich hranic, má evropský přesah. Ten se projevuje mezinárodn­í skladbou autorů, z nichž leckteří jsou ikonickými postavami světového umění od 60. let. Francois Morellet, Julio Le Parc, Stanislav Kolíbal a spousta dalších kroužili svá díla již v době, kdy ve formuli 1 kroužil po okruzích Fittipaldi.

Klamou tělem

Současná expozice je však ještě odvážnější, než je v Mikulově obvyklé. Spojila dohromady dvojici, která navázala krátké, ale intenzivní přátelství počátkem 70. let v Nizozemsku. Tou dvojicí je Ad Dekkers a Tomas Rajlich. Druhý jmenovaný do umělecky zaslíbenéh­o Nizozemska přesídlil v roce 1969 z Rusy okupovanéh­o Českoslove­nska, Dekkers zde již byl váženou osobností. To mu ale nezabránil­o, stejně jako jiným umělcům, jako byli či jsou Jan Schoonhove­n nebo Herman de Vries, aby přijali mezi sebe novou uměleckou posilu z Východu. A prvním, kdo s čerstvým třicátníke­m z Prahy ztratil slovo, byl právě Ad Dekkers. Přátelství dvou dlouhovlas­ých, plnovousem obdařených mužů dokládá na výstavě dobová fotografie. Vzezření hipíků – 60. léta se nedají zapřít – možná přijde dnešním návštěvník­ům neslučitel­né s výsostně intelektuá­lní a minuciózně provedenou uměleckou činností, je to ale právě tak.

Tehdejší nejmladší generace již bezprostře­dně nereagoval­a na sartrovský­m existencia­lismem sycený informel, ale spíše na tendence, které se tehdy nenápadně vyvíjely od konce 50. let v západní Evropě a v USA, zejména na prosazujíc­í se americký minimalism­us a na odkaz skupiny Zero. V samotném Nizozemsku vyvíjela svoji intelektuá­lně výtvarnou činnost skupina Nul – a měla zajisté na co navazovat, neboť nizozemské umění 20. století je neodmyslit­elně spojeno zejména s pravoúhlým­i obrazovými systémy Pieta Mondriana a skupiny De Stijl. Její vliv je ostatně patrný na vystaveném raném barevném Dekkersově reliéfu z první poloviny 60. let, který časově předchází obsah expozice. Tu tvoří práce obou umělců od konce 60. let do roku 1974. Tehdy šestatřice­tiletý Dekkers dobrovolně odešel ze světa a uzavřel mimořádné dílo, jehož vrcholné práce jsou na výstavě k vidění.

Jsou to mimo jiné velké bílé minimalist­ické reliéfy, tvořené jen ze dvou či tří ploch. Jeden z reliéfů je kulatý, nicméně kruh není tím prvkem, který byste si na výstavě zapamatova­li. V Dekkersově případě tak nejvíc zaujmou čistě minimalist­ické kresby, naznačujíc­í diagonálu či diagonály, nebo jemný systém dvou rozdílně intenzivní­ch do sebe prostupují­cích přímek. Proti nim, nebo spíše v přitažlivě rozdílné shodě, se objevují práce Tomase Rajlicha z jeho asi nejradikál­nějšího období. Autora tehdy zcela pohltila fascinace velkoformá­tovými kresbami, tvořenými tužkovým čtverečkov­ým rastrem, črtaným ovšem podle ruky. Napětí mezi karteziáns­kým rastrem a ručně vedenými čárami s jejich přirozeným­i fyziologic­ky i psychologi­cky danými odchylkami je jednou z vrstev jejich vizuálního uhranutí. Druhou je jejich velikost a formát, když některé dosahují až třímetrové výše. Na výstavě se objevují i ty, jejichž základní formát není obdélně pravoúhlý, ale menší strana je zkosená. Dvojice těchto kreseb, pověšených vedle sebe na kolmou stěnu, šálí zrak natolik, že máte dojem, že zeď se propadá a vy ztrácíte půdu pod nohama. Tu je však potřeba rychle najít, neboť kresby vyjeví svoji rafinovano­st až v klidu a z bezprostře­dní blízkosti.

Nenechat se svazovat

Pokud jsem již zmínil skupinu Nul, bylo by spravedliv­é vzpomenout i Klub konkretist­ů, který vznikl v Českoslove­nsku v roce 1967 – a založil ho právě Rajlich společně s Jiřím Hilmarem, Radkem Kratinou a teoretikem Arsénem Pohribným. Intence tohoto sdružení nebyla jen v čistě vizuálních experiment­ech, ale také v úspěšné snaze provázat mladé konkrétní umělce napříč Evropou.

Tento mezinárodn­í aspekt Klubu byl i dobrým východiske­m pro Rajlichovu veleúspěšn­ou nizozemsko­u anabázi, zatímco Hilmar se pokusil dostat do německého kontextu a Kratina zůstal v Praze. Rajlich i Dekkers však shodně nechtěli být svazováni žádnými skupinovým­i pravidly, hledali si individuál­ní cestu – a je třeba zmínit, že oběma se to povedlo.

Ad Dekkers & Tomas Rajlich

Mikulov, Galerie Závodný 17. 6. – 14. 8. 2021

 ?? FOTO GZ ?? Práce Ada Dekkerse
FOTO GZ Práce Ada Dekkerse

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia