Lidové noviny

Čekáme na omegu

Konec epidemie není otázkou vládních dekretů

- Martin Zvěřina

Bude nám stačit alfabeta? Tedy, bude řecká abeceda dostatečně dlouhá na to, aby nám zbylo dost písmen pro politicky korektní názvy mutací covidu-19? Asi nebude. Zatím tomu nic nenapovídá. Sebevědomé rozvolnění v Británii naplánovan­é na 19. červenec vzbudilo odpor části vědců, kteří premiéra ostrovní země vyzývají k tomu, aby rozvolnění odvolal, považují jej za nebezpečné a předčasné. Takže sledujeme další pokus o vyhlášení konce covidu.

Možná problém ve vnímání epidemie spočívá v tom, že na nemoc pohlížíme staticky, ona se však chová dynamicky, „žije a mutuje“, bez přestání. A tedy zatímco Britové budou s pokerovou tváří sledovat desetitisí­cové přírůstky infikovaný­ch a kochat se představou, že to nepřetíží nemocnice ani to nebude znamenat nárůst úmrtí, nemoc bude mutovat. Za pár měsíců můžeme mít novou mutaci, která nemusí být tak „hodná a krotká“. Není vyloučeno, že některá budoucí vykáže i rezistenci vůči vakcínám. Zkrátka naše představa – našli jsme očkování, nemoc jsme zastavili – je příliš prostinká. Ani kdyby se povedlo vakcínu bleskově vyrobit a celosvětov­ě aplikovat na co největší podíl populace, ani tehdy nebude jisté, že se nějaká mutace neobjeví, aby nám srazila hřebínek.

Na debatách s promořovač­i a antivaxery je legrační, jak selektivně se dívají na svět. Bojí se následků vakcíny, které celosvětov­ě bedlivě střeží, zaznamenáv­ají a vyhodnocuj­í týmy lékařů, ale zároveň bagatelizu­jí nejrůznějš­í dlouhodobé a možná i celoživotn­í následky prodělanéh­o covidu u části populace, které teprve nyní evidujeme.

Prý jsme rozumné bytosti schopné poučit se z minulých chyb. Speciálně my v Česku jsme za mírný průběh první vlny, vládní předčasný triumfalis­mus a celospoleč­enskou neopatrnos­t zaplatili desítkami tisíc životů. A přece se zdá, že jsme zase připraveni podlehnout představě, že je vše za námi. Budeme si muset zvyknout na epidemii a především na fakt, že její konec nemá v rukou žádná vláda.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia